Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Romanza»: Μια ελληνο-αυστριακή μουσική εκδήλωση

Δημοτική Πινακοθήκη
18 Σεπτεμβρίου 2016 / 04:05

«Romanza» ήταν ο τίτλος της πολύ όμορφης και ποιοτικής συναυλίας που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κέρκυρας και η Αυστριακή Πρεσβεία της Αθήνας, το βράδυ του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αφορμή για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης ήταν και η συμπλήρωση 155 ετών από την άφιξη της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ (Σίσσυ) της Αυστρίας στην Κέρκυρα. Η αναφορά στην Σίσσυ δεν ήταν τυχαία, καθώς απετέλεσε και τη σύνδεση της Κέρκυρας με την ιστορική αυστριακή πόλη Bad Ischl, όπου επίσης διέμενε κατά καιρούς. Ο δήμαρχος της πόλης, Hannes Heide, ο οποίος βρίσκεται αυτό το διάστημα στο νησί, παραβρέθηκε στην εκδήλωση και μαζί με τον δήμαρχο Κέρκυρας, Κωνσταντίνο Νικολούζο, εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι οι δύο πόλεις θα αδελφοποιηθούν στο κοντινό μέλλον. Παρούσα ήταν και η πρέσβης της Αυστρία στην Ελλάδα, κυρία Andrea Ikić-Böhm, η οποία με τη σειρά της τόνισε τη σημασία που έχουν τέτοιους είδους συνεργασίες για τον τουριστικό, τον πολιτιστικό και τον κοινωνικό τομέα γενικότερα.  

Όπως φανερώνει και ο τίτλος της, στη συναυλία που ακολούθησε παρουσιάστηκαν έργα με άμεσες ή έμμεσες αναφορές στον ρομαντισμό, τόσο ως εποχή, όσο και ως αισθητικό ρεύμα. Το πρόγραμμα άνοιξε με τον διακεκριμένο αυστριακό κλαρινετίστα Simon Reitmaier και τον πιανίστα Αναστάσιο Στρίκο να ερμηνεύουν το Zart und mit Ausdruck, πρώτο από τα τρία Fanstasiestücke (Op.73) του Robert Schumann. Ακολούθως, οι δυο τους συνόδευσαν τη Ρόζα Πουλημένου, στην Ρομάντζα από την όπερα Die Verschworenen του Franz Schubert. Αμέσως μετά η Κερκυραία σοπράνο ερμήνευσε πέντε από τα δέκα Ιαπωνικά Τραγούδια της Grete von Zieritz. Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν κατά σειρά η Romanza από τη Σονάτα για κλαρινέτο και πιάνο του Francis Poulenc καθώς και τέσσερα έργα για σόλο κλαρινέτο που γράφτηκαν ειδικά για τον Simon Reitmaier από τον Ernst Ludwig Leitner. Από μια τέτοια συναυλία δεν θα μπορούσε να λείπει το lieder. Έτσι η βραδιά έκλεισε με έξι γερμανικά τραγούδια για φωνή κλαρινέτο και πιάνο, του Louis Spohr.

Δείτε το φωτορεπορτάζ