Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανοιχτή επιστολή της χήρας Durrell προς τον Α. Τσίπρα για τον Ερημίτη

Ερημίτης
18 Μαΐου 2017 / 11:52

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κατά της επένδυσης στον Ερημίτη τάσσεται η Lee Durrell, χήρα του Gerald Durrell, Βρετανού φυσιοδίφη και συγγραφέα των βιβλίων στα οποία στηρίχθηκε η δημοφιλής βρετανική σειρά The Durrells.

«Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,
Έχω πληροφορηθεί ότι μία από τις πιο όμορφες περιοχές του νησιού της Κέρκυρας με παρθένο τοπίο απειλείται από οικοδόμηση τουριστικού κέντρου.  Θα ήθελα να καταγράψω την αντίθεσή μου σε αυτήν την οικοδόμηση, προσθέτοντας και τη δική μου φωνή σε πολλές άλλες.

Η περιοχή, που ονομάζεται Ερημίτης, βρίσκεται στο βορειανατολικό μέρος του νησιού είναι δασική έκταση 3.500 στρεμμάτων με υγρότοπους και αποτελεί βιότοπο με πλούσια πανίδα και χλωρίδα  που περιλαμβάνει τη βίδρα και δέντρα  φράουλας. Αντιλαμβάνομαι ότι 500 περίπου στρέμματα  έχουν παραχωρηθεί σε Αμερικάνικη εταιρεία, την NCH Capital Inc., η οποία σκοπεύει να κατασκευάσει τουριστικό κέντρο και λιμάνι στα περίπου 180 στρέμματα της παραχωρηθείσας περιοχής. Μια τέτοια δραστηριότητα θα κατέστρεφε τη φυσική ομορφιά και την οικολογική αξία του τόπου και θα προκαλούσε επίσης την εξολόθρευση χιλιάδων ζώων και φυτών.
Η περιοχή του Ερημίτη είναι παρόμοιας οικολογικής σημασίας με την απέναντι περιοχή της Αλβανίας, η οποία έχει ανακηρυχτεί Νατούρα 2000.

Έχω πληροφορηθεί ότι πολλοί κάτοικοι της Κέρκυρας καθώς και οι αρχές του Δήμου Κέρκυρας και της  Περιφέρειας έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την οικοδόμηση και έχουν ζητήσει να μην επιτραπεί να προχωρήσει αυτό το έργο.
Στηρίζω απόλυτα τις ενστάσεις τους, ιδιαίτερα ως χήρα του Gerald Durrell, του Βρετανού φυσιοδίφη και συγγραφέα, που πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Κέρκυρα και είναι γνωστός και αγαπητός σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Κάποιοι λένε ότι ο Gerald  «έβαλε την Κέρκυρα στο χάρτη», και οπωσδήποτε το νησί έχει ωφεληθεί οικονομικά από τον τουρισμό που δημιουργήθηκε από τα πολύ γνωστά βιβλία του για την παιδική του ηλικία. Πρόσφατα σημειώθηκε αύξηση στον τουρισμό του νησιού, τόσο ευπρόσδεκτη αυτές τις μέρες της οικονομικής δυσπραγίας, που οφείλεται στη δημοτικότητα της νέας τηλεοπτικής σειράς που βασίζεται στο έργο του.

Από τα πιο συναρπαστικά σημεία των βιβλίων είναι ο χαρακτηρισμός της Κέρκυρας ως τόπος εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Ο Gerald την περιγράφει λυρικά για τα δάση της και τους ελαιώνες, τις λίμνες της, τους βάλτους και τις ακτές της,  τα αγριολούλουδα και  την άγρια ζωή που υπάρχει εκεί. Η ολοκληρωτική καταστροφή του πανέμορφου Ερημίτη έναντι χρηματικής αμοιβής δεν είναι δίκαιη συναλλαγή για τους κατοίκους της Κέρκυρας και για τους επισκέπτες του νησιού.
Η λεηλασία του Ερημίτη θα ήταν μεγάλη απώλεια για την Κέρκυρα, όχι κέρδος.
Lee Durrell, MBE, PhD
Jersey, 11 Μαϊου 2017»

Βιογραφικό της Lee Durrell


Ο Δρ Lee McGeorge Durrell, γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1949 στο Μέμφις, Τενεσί, ΗΠΑ. Σπούδασε φιλοσοφία στο Κολλέγιο Bryn Mawr για Β.Α. Μετά τις σπουδές της στη Ζωολογία στο πανεπιστήμιο Duke, μελέτησε την επικοινωνία με τα ζώα και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της.




Η Lee παντρεύτηκε τον φυσιοδίφη και συγγραφέα Gerald Durrell, ιδρυτή του Ζωολογικού Κέντρου του Τζέρσεϊ και του Trust για τη διατήρηση της άγριας φύσης του Τζέρσεϋ (που αργότερα μετονομάστηκε στο Durrell Wildlife Park και το Durrell Wildlife Conservation Trust, αντίστοιχα) το 1979. Ασχολήθηκε με το έργο διατήρησης του Ιδρύματος  Ασχολήθηκε με το έργο διατήρησης του Trust και ασχολήθηκε με την έρευνα, ιδιαίτερα στη Μαδαγασκάρη, όπου ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης για την πιο σπάνια χελώνα του κόσμου.

Το «Κράτος της Κιβωτού», το πρώτο βιβλίο της Lee, ήταν μια αναλυτική επισκόπηση της διατήρησης ειδών, που δημοσιεύθηκε το 1986. Οι Lee και Gerald έγραψαν βιβλία και παρουσίαζαν πολλές τηλεοπτικές σειρές μαζί, βασίζοντας τη σειρά στα βιβλία και αντίστροφα. Αυτές περιλαμβάνουν την «Κιβωτό εν κινήσει», «Ο ερασιτέχνης φυσιοδίφης» και «Durrell στη Ρωσία». Το 1990 πραγματοποίησαν μια τετράμηνη εκστρατεία στη Μαδαγασκάρη για τη συγκέντρωση αρκετών απειλούμενων ειδών ζώων για προγράμματα αναπαραγωγής στο Τζέρσεϋ.

Μια ωριαία τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο 'To Island of the Aye-Aye' κέρδισε το Χρυσό Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Νέας Υόρκης. Η υγεία του Gerald επιδεινώθηκε μετά το ταξίδι και πέθανε τον Ιανουάριο του 1995, η Lee τον διαδέχθηκε ως Επίτιμη Διευθύντρια του Ιδρύματος. Διατηρεί έντονο ενδιαφέρον για το έργο του, τόσο στο Jersey όσο και στο εξωτερικό και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως πρεσβειρα. Το 1999 η Lee έμαθε να πετάει ελαφρά αεροπλάνα και βοήθησε το Ίδρυμα για πολλά χρόνια μεταφέροντας ζώα από και προς το Jersey για προγράμματα αναπαραγωγής.

Το 2011η Lee απονεμήθηκε το M.B.E. (Μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας) σε αναγνώριση των υπηρεσιών της για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.