Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μειωμένες οι εισπράξεις στα καταστήματα εστίασης

ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
11 Ιουλίου 2017 / 12:11

ΡΕΘΥΜΝΟ. Η κατανάλωση γίνεται με το σταγονόμετρο τονίζουν οι επαγγελματίες, οι οποίοι κάνουν λόγο για μειωμένες εισπράξεις σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Περιορισμένη είναι η κίνηση στα καταστήματα εστίασης του Ρεθύμνου στην καρδιά της τουριστικής περιόδου έχοντας ήδη απογοητεύσει τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι εμφανίζονται ανήσυχοι και προβληματισμένοι για το μέλλον.

Οι ελπίδες τους είχαν στραφεί στον τουρισμό που φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από άλλες χρονιές και μάλιστα με πολύ καλούς οιωνούς με δεδομένες τις αυξημένες τουριστικές αφίξεις, ωστόσο, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, δεν έχουν σε καμία περίπτωση επωφεληθεί από αυτή την άνοδο των διανυκτερεύσεων.
 Η οικονομική κρίση έχει πλήξει τον κλάδο με δεδομένο ότι οι Έλληνες που αποτελούσαν την «καλή» πελατεία τους έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις εξόδους τους και κατ' επέκταση την κατανάλωση τους.
 Οι καλοκαιρινές περίοδοι όμως εξακολουθούσαν στα χρόνια της κρίσης να αποτελούν μια σημαντική «ανάσα» για τους επαγγελματίες του κλάδου της πόλης, οι οποίοι επένδυαν στους τουρίστες που επέλεγαν τα καταστήματα τους σχεδόν σε καθημερινή βάση για το γεύμα ή το δείπνο τους. Η φετινή χρονιά όμως, όπως λένε, είναι πολύ διαφορετική.
 Οι τουρίστες παρότι περισσότεροι στον αριθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι επιφυλακτικοί και συγκρατημένοι, αφού η αγοραστική τους δύναμη δεν τούς επιτρέπει μεγάλα έξοδα. Όπως λένε οι εστιάτορες οι επισκέπτες κοιτούν διερευνητικά τους καταλόγους που υπάρχουν στις εισόδους των καταστημάτων, συγκρίνουν τιμές και προσφορές και με βάση αυτές επιλέγουν το μενού τους, χωρίς να παρεκκλίνουν στο ελάχιστο, ενώ πλέον κάνουν ακόμα και παζάρια για να ολοκληρώσουν την παραγγελία τους.
 Ο Ανδρέας Κλαψινός, πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου, ανέφερε: «Δυστυχώς οι προσδοκίες μας για τη φετινή χρονιά έχουν διαψευστεί και τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιμέναμε. Υπάρχει πολύς κόσμος και αριθμητικά είναι πολύ περισσότερος από ότι πέρυσι, όμως δεν καταναλώνει. Οι παραγγελίες των τουριστών είναι περιορισμένες, δεν επιλέγουν καν εμφιαλωμένα κρασιά και όταν το κάνουν ζητούν παζάρια στην τιμή ή ζητούν εξαρχής να τους κεράσουμε το δεύτερο μπουκάλι. Οι τουρίστες που έχουν έρθει στην πόλη μας φέτος φαίνεται ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψουν ή απλώς δεν θέλουν. Οι εισπράξεις μας είναι ελάχιστες και παρά την αριθμητική αύξηση των τουριστών οι τζίροι μας θα μείνουν καθηλωμένοι. Έχουμε απογοητευτεί και πλέον περιμένουμε τον Αύγουστο όπου έχουμε σταθερούς Έλληνες πελάτες, οι οποίοι είναι γενναιόδωροι στις επιλογές τους συγκριτικά με τους τουρίστες. Παρά την κρίση οι Έλληνες όταν αποφασίσουν να βγουν έξω θα καταναλώσουν. Δυστυχώς από τους τουρίστες έχουμε απογοητευτεί τη φετινή σεζόν και όλοι οι επαγγελματίες συνάδελφοι με τους οποίους συνομιλώ σε καθημερινή βάση».
 Αντίστοιχα ο γραμματέας του σωματείου εστίασης Στέλιος Σταυριδάκης αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση των επισκεπτών οι οποίοι όμως υπογράμμισε δεν έχουν καλή αγοραστική δύναμη. Οι επιλογές τους θα είναι με βάση την τιμή και προσπαθούν με κάθε τρόπο το γεύμα ή το δείπνο τους να είναι το δυνατόν οικονομικότερο: «Έρχονται οι τουρίστες στα καταστήματα μας όμως δεν καταναλώνουν. Έχουμε παρατηρήσει ότι όσοι είναι νέοι πελάτες, που έρχονται για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο είναι πολύ συγκρατημένοι, ενώ οι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες θα κάνουν μεγαλύτερη κατανάλωση. Για παράδειγμα στο μεγαλύτερο ποσοστό οι τουρίστες δεν θα πάρουν ορεκτικά, δεν θα επιλέξουν ψάρι που είναι πιο ακριβό ούτε κάτι το εξεζητημένο. Ικανοποιούν απλά την ανάγκη τους για φαγητό κάνοντας μια λιτή επιλογή. Είναι δεδομένο ότι ο κόσμος που βρίσκεται στην πόλη μας είναι πολύ περισσότερος από πέρυσι γιατί αυτό είναι κάτι που φαίνεται και ενδεχομένως ένα κατάστημα το οποίο έχει τη δυναμική από άποψη χώρου ή ωραρίου να δέχεται επιπλέον επισκέπτες τότε ίσως καταφέρει να ισοσκελίσει την οικονομική διαφορά που υπάρχει σε ότι έχει να κάνει με τους τζίρους».
 Από την πλευρά του ο Όθωνας Χριστουλάκης, εστιάτορας, αναφέρθηκε στην οικονομική δυσπραγία των επισκεπτών τονίζοντας ότι όταν επιλέξουν να φάνε έξω αυτό θα το κάνουν πολύ συντηρητικά αφού, όπως λέει, θα επιλέξουν χύμα κρασί, μερίδες που συχνά τις μοιράζονται δυο η τρία άτομα ενώ ούτε λόγος για ορεκτικό. «Υπάρχει μια προσδοκία σύμφωνα με τη ροή των τουριστικών κρατήσεων που πληροφορούμαστε ότι οι πληρότητες στα ξενοδοχεία έχουν φτάσει το 100% από τα μέσα του μήνα και μετά όμως η πραγματικότητα είναι ότι εμείς έχουμε χορτάσει από νούμερα. Το ζήτημα για εμάς είναι η ποιότητα των πελατών που έρχονται στον τόπο μας. Δυστυχώς ευημερούν οι αριθμοί των κρατήσεων, των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων αλλά δεν γίνεται κάτι ανάλογο στο θέμα των εσόδων στα καταστήματα εστίασης. Όσοι πελάτες έρχονται καταναλώνουν ελάχιστα. Προτιμούν μόνο κύριο πιάτο, δεν παίρνουν καν ορεκτικά, ενώ έχει περιοριστεί και η κατανάλωση εμφιαλωμένου κρασιού. Επιλέγουν μπύρα ή χύμα κρασί. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι τουρίστες μάς λένε ότι δεν θέλουν ψωμί με το φαγητό τους προκειμένου να μην πληρώσουν το κουβέρ, ενώ οι περισσότεροι επιλέγουν γρήγορο φαγητό στο χέρι. Υπάρχει πρόβλημα στα καταστήματα εστίασης με δεδομένη και την αυξημένη φορολογία και τα λειτουργικά μας έξοδα. Εμείς διατηρούμε τις ίδιες τιμές εδώ και πέντε χρόνια όμως το ταμείο είναι μείον. Τόσο τον Ιούνιο όσο και τον μήνα που διανύουμε οι εισπράξεις μας είναι λιγότερες σε σχέση με πέρυσι την ίδια εποχή ενώ η οικονομική κρίση που έχει πλήξει τους Έλληνες τα τελευταία χρόνια δεν μας αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας».