Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αστρονομική: Δείτε και κάντε μιαν ευχή!

περσείδες
11 Αυγούστου 2017 / 21:21

Φέτος το μέγιστο της βροχής διαττόντων αστέρων θα είναι 11-13 Αυγούστου. Η φωτεινή Σελήνη θα εμποδίσει την παρατήρησή τους, αλλά τα πιο φωτεινά θα είναι ορατά από ένα σκοτεινό ουρανό, μακριά από τεχνητό φωτισμό.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι Περσείδες είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας συνήθως μακριές πύρινες «ουρές». Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα βόρεια-βορειοανατολικά, από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους.
Δεν είναι αστέρια, ούτε πλανήτες, ούτε καν μικρά βράχια που πέφτουν από τον ουρανό: Είναι μικρά σωματίδια, σαν κόκκοι άμμου, υπολείμματα ενός παλιού κομήτη, που στην αέναη, ετήσια τροχιά της γύρω από τον Ήλιο, η Γη τα συναντά κάθε Αύγουστο, καθώς πάντα, κάθε Αύγουστο, αυτή κινείται προς τον αστερισμό του Περσέα.
ΟιΠερσείδεςονομάζονται από τους καθολικούς και "Δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου" (Larmes de saintLaurent), στη μνήμη του Αγίου που γεννήθηκε γύρω στο 220 μ.Χ. στην Αραγώνα της Ισπανίας και μαρτύρησε στη Ρώμη το 258 μ.Χ. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 10 Αυγούστου, ημέρα που είναι πολύ κοντά στο μέγιστο του φαινομένου.
Φέτος το μέγιστο της βροχής διαττόντων αστέρων θα είναι 11-13 Αυγούστου. Η φωτεινή Σελήνη θα εμποδίσει την παρατήρησή τους, αλλά τα πιο φωτεινά θα είναι ορατά από ένα σκοτεινό ουρανό, μακριά από τεχνητό φωτισμό. Για την παρατήρησή τους, σας προτείνουμε μια παραλία, (με κατεύθυνση Βόρεια - Βορειοανατολικά), υπενθυμίζοντάς σας πως δεν χρειάζεται τηλεσκόπιο ή άλλο αστρονομικό όργανο. Απλά μια ξαπλώστρα και αρκετή υπομονή και οι Περσείδες θα σας ανταμείψουν. Μπορείτε να κάνετε και τις ευχές σας...