Κυριακή 19.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αριστοκράτης και αριστεριστής ο δημοσιογράφος Πάολο Τζεντιλόνι

τζεντιλόνι
13 Σεπτεμβρίου 2017 / 18:17

Ο Paolo Gentiloni Silveri, γεννημένος στη Ρώμη, στις 22 Νοεμβρίου 1954, είναι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας από τις 12 Δεκεμβρίου 2016. Μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών από τις 31 Οκτωβρίου 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2016, όταν ο Πρόεδρος Sergio Mattarella του ζήτησε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Προηγουμένως, ήταν Υπουργός Επικοινωνιών από το 2006 έως το 2008, κατά τη διάρκεια της δεύτερης κυβέρνησης του Romano Prodi.
Ένας απόγονος του κόμη Gentiloni Silveri, έχει σχέση με τον Ιταλό πολιτικό Vincenzo Ottorino Gentiloni, ο οποίος ήταν ηγέτης της συντηρητικής Καθολικής Εκλογικής Ένωσης και βασικός σύμμαχος του πρωθυπουργού Giovanni Giolitti. Η Gentiloni έχει τίτλους Nobile της Filottrano, Nobile της Cingoli και Nobile της Macerata.
Γεννήθηκε στη Ρώμη, παρακολούθησε το Κλασσικό Λύκειο Torquato Tasso στην πόλη και αποφοίτησε στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο La Sapienza. Ο Gentiloni ήταν επαγγελματίας δημοσιογράφος πριν εισέλθει στην πολιτική.
Η Gentiloni ήταν μέλος του Student Movement ( Movimento Studentesco ), ενός ακραίου αριστερού οργανισμού νεολαίας με επικεφαλής τον Mario Capanna. Όταν ο Capanna ίδρυσε το κόμμα της Προλεταριακής Δημοκρατίας, ο Gentiloni δεν τον ακολούθησε και εντάχθηκε στο Κίνημα των Εργατών για τον σοσιαλισμό. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών έγινε στενός φίλος του Chicco Testa, ο οποίος βοήθησε την Gentiloni να γίνει διευθυντής της La Nuova Ecologia ("Η Νέα Οικολογία"), της επίσημης εφημερίδας της Legambiente.
Στις 31 Οκτωβρίου 2014 ο Gentiloni διορίστηκε από τον πρωθυπουργό Matteo Renzi Υπουργός Εξωτερικών. Ο Gentiloni διαδέχτηκε τη Federica Mogherini, η οποία έγινε Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. 
Ως πρωθυπουργός, φιλοξένησε την 43η σύνοδο κορυφής της G7 στην Ταορμίνα της Σικελίας. Αυτή η σύνοδος κορυφής ήταν η πρώτη για τον ίδιο, αλλά και για τον Βρετανό Πρωθυπουργό Theresa May, τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump και τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron.