Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δώστε πίσω το οικόπεδο!

Εξωραϊστικός Σύλλογος Γουβιών
05 Απριλίου 2016 / 18:00

Στη θέση Σκέρος, στο οικόπεδο της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων που βρίσκεται δίπλα από τα ενετικά ναυπηγεία στα Γουβιά, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί συνάντηση για τη συγκρότηση επιτροπής με σκοπό τη διεκδίκηση της ανέγερσης σχολικού κέντρου στην περιοχή και της μετεγκατάστασης στο σημείο της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θ. Γουλής και Μ. Χαραλάμπους,  η αντιδήμαρχος Παιδείας Μ. Μουζακίτη, ο δημοτικός σύμβουλος Χ. Μάστορας, εκπρόσωποι της  Ένωσης Γονέων Κέρκυρας και των Συλλόγων Γονέων Αγ. Μάρκου και Γυμνασίου Φαιάκων Γ. Πελάης και Μ. Γισδάκης, πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων Γουβιών και Κοντοκαλίου Ν. Περδικομάτης και κ. Μανιάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Κέρκυρας και μέλος της Ένωσης Γονέων Θ. Χαλκιάς, ο πρόεδρος και μέλη της Ένωσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σ. Πελάης, Γ. Νίνος, Σ. Γκιόκας, ο πρώην καθηγητής της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Π. Κέντρος και ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Γουβιών Μ. Μικάλεφ. Σε επικοινωνία μας με τη διευθύντρια της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΙΕΚ Κέρκυρας), Σπυριδούλα Γεωργιάδου, μάθαμε ότι δεν ενημερώθηκε για τη συνάντηση της Κυριακής.

Το περιεχόμενο της συζήτησης

Άρτιο και οικοδομήσιμο είναι το εν λόγω οικόπεδο, συνολικής έκτασης 14 στρεμμάτων,  που αγοράστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού για τη στέγαση της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, δεν αξιοποιήθηκε ποτέ, και πλέον ανήκει στα Τουριστικά Ακίνητα. Στη συζήτηση της Κυριακής έγινε λόγος για την ανάγκη να αποτραπεί μια ενδεχόμενη εκποίηση του οικοπέδου του Σκέρου, να ανεγερθεί άμεσα σχολική μονάδα στην περιοχή, και να αναβαθμιστεί η λειτουργία της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων. 

Οι θέσεις

Η θέση της αντιδημάρχου παιδείας Μ. Μουζακίτη είναι να εστιάσουμε στην αρχική πρόταση για ανέγερση της σχολικής μονάδας στη θέση Πίλα, κοντά στο γήπεδο Κοντοκαλίου, και η εκμετάλλευση της θέσης Σκέρος να μπει στο τραπέζι της διαβούλευσης αργότερα. Αναγνώρισε ότι στη θέση Πίλα προκύπτει πρόβλημα χωροταξικό, με τους περίοικους να δυσανασχετούν, καθώς η διαπλάτυνση στην είσοδο της σχολικής μονάδας θα οδηγήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιωτικής ιδιοκτησίας, ωστόσο η μελέτη έχει προχωρήσει και δεν μοιάζει σοφό να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Ο Μαρίνος Μικάλεφ του Εξωραϊστικού Συλλόγου Γουβιών, από την άλλη, τονίζει: «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Σκέρος πρέπει να γίνει ο νέος Ερημίτης. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: χρειαζόμαστε άμεσα μια νέα σχολική μονάδα, είτε εδώ είτε στη θέση Πίλα. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφωνίες των τοπικών φορέων ως προς το σημείο, ωστόσο η εκκρεμότητα παραμένει». Αναφέρει ακόμη χαρακτηριστικά ότι στις 14 Μαρτίου του περασμένου χρόνου ο κ. Μακρής, εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, βεβαίωσε τους τοπικούς φορείς ενώπιον των δημοτικών αρχών ότι οι συνθήκες για την ανέγερση σχολείου στον Σκέρο είναι ιδανικές, και όμως ο Δήμος δεν προχώρησε ποτέ στη διεκδίκηση του οικοπέδου από τα Τουριστικά Ακίνητα.

Οι Προτάσεις

Τέλος, η Ένωση Γονέων Κέρκυρας και ο Σύλλογος Γονέων Αγ. Μάρκου και Γυμνασίου Φαιάκων με τους εκπροσώπους της, Γ. Πελάη και Μ. Γισδάκη, πρότειναν ο χώρος να αξιοποιηθεί ως σχολική μονάδα αλλά και ως κέντρο πολιτισμού και αθλητισμού για τους περίπου 1500 μαθητές των σχολικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής.