Τρίτη 14.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι Αν.Ελλ. ζητούν τη διάσπαση του Δήμου Κερκύρας

ΑΝΕΛ
08 Απριλίου 2016 / 10:01

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Συντονιστική Επιτροπή Ανεξαρτήτων Ελλήνων αφουγκραζόμενη την τοπική κοινωνία και αναλύοντας πολιτικά τα γεγονότα που αφορούν τον Α΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, επανέρχεται στην πάγια διατυπωμένη θέση της για την επιβεβλημένη διάσπαση του ενιαίου δήμου Κέρκυρας.

Ενόψει των επικείμενων αλλαγών και επικαιροποιήσεων στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2016 και της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θεωρούμε ότι παρουσιάζεται η ευκαιρία για μια ουσιαστική αλλαγή του σαθρού νομοθετήματος Ραγκούση η οποία δεν θα περιορίζεται μόνο στο χωροταξικό αλλά θα αγγίζει όλες του τις πτυχές .
 
Απέτυχε
 
Θεωρούμε αναγκαίο να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για το ρόλο και το σκοπό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και τις δυνατότητες του θεσμού να επιλύσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται και να λειτουργήσει αναπτυξιακά προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.
Υπό τις υπάρχουσες δυσμενείς οικονομικές,,κοινωνικές και εθνικές συνθήκες, καθίσταται αδήριτη ανάγκη η αποτελεσματική παρουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης ο δε νέος χωροταξικός σχεδιασμός του Δήμου μας είναι επιβεβλημένος από την ίδια την πραγματικότητα . Κατά την εφαρμογή του "Καλλικράτη" ο μέσος όρος των 33.000 κατοίκων ανά Δήμο ως κριτήριο δεν ίσχυσε για την Κέρκυρα αλλά και για νησιά όπως η Ρόδος,η Λέσβος κ.α, όπου κυριάρχησε το δόγμα «Κάθε νησί και Δήμος».
Μετά την εμπειρία των έξι ετών από την εφαρμογή του θεσμού, το πείραμα απέτυχε,τα προβλήματα γιγαντώνονται και οι πολίτες καθημερινά χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο θεσμό.
Η πρότασή μας για την διάσπαση του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας έχει να κάνει με την διοικητική δομή και λειτουργία και δεν αφορά κριτική ή πολιτική αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών προσώπων.
 
Αλλαγές και στους τρόπους εκλογής
 
Θεωρούμε ότι οι αλλαγές στον "Καλλικράτη" πέραν των αλλαγών στον αριθμό των Δήμων, θα πρέπει να προχωρήσουν και στον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.Ο προκλητικός σε ποσότητα αριθμός των υποψηφίων, ο τρόπος εκλογής πρώτου και δεύτερου γύρου, τα παράβολα των υποψηφίων, τα άκρως περιχαρακωμένα κομματικά, φιλικά, συγγενικά, συντεχνιακά, κ.λ.π ψηφοδέλτια, προβληματίζουν αρνητικά τους πολίτες και τους απομακρύνουν από τα κοινά.
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Κέρκυρας ανοίγουμε το θέμα, προτείνουμε και συμμετέχουμε στην προσπάθεια για την επιβεβλημένη αλλαγή στο θεσμό του "Καλλικράτη" σε τοπικό επίπεδο , με τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου και σε πανελλαδικό επίπεδο αναφορικά με την επικαιροποίηση του τρόπου εκλογής στον Α' και Β' βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.
Καλούμε δε τις τοπικές οργανώσεις των κομμάτων, τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες και τοπικούς φορείς, να συμμετέχουν στο διάλογο και να καταθέσουν δημόσια τις θέσεις και τις προτάσεις τους .
Τα παραπάνω αποφασίστηκαν ομόφωνα στην τελευταία διευρυμένη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΑΝ.ΕΛΛ Κέρκυρας με τη συμμετοχή πολιτευτών,στελεχών και μελών της ,παρουσία του αιρετού μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου και του Εθνικού Συμβουλίου του κινήματος κ.Ζήκου Γιάννη,του αναπληρωτή Γραμματέα Αυτοδιοίκησης κ.Χρήστου Άνθη και του αναπληρωτή Γραμματέα Τουρισμού κ.Κουρσάρη Γιώργου.