Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Συσκέψεις σε Δήμο και Περιφέρεια για την Πολιτική Προστασία

Πολιτική προστασία
16 Nov 2017 / 12:59

Για το ενδεχόμενο ακραίων καιρικών φαινομένων μέχρι και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συσκέψεις συντονιστικών οργάνων πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο και στην Περιφέρεια, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων ( Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, ΝΑΣΚΕ, Λιμενικού Σώματος, Δασικής Υπηρεσίας, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΥΑΚ, υπηρεσιακών παραγόντων, εθελοντών), για την αποτίμηση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και τον καλύτερο δυνατό συντονισμό για ενδεχόμενα νέα ακραία φαινόμενα. Όλοι θα βρίσκονται σε επιφυλακή.

Σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας

Στο πλαίσιο της σύσκεψης στην Περιφερειακή Ενότητα, η αντιπεριφερειάρχης και συντονίστρια πολιτικής προστασίας, Νικολέτα Πανδή, εξέφρασε τη θλίψη της για τις ζωές που χάθηκαν εξ' αιτίας της κακοκαιρίας τόσο του άτυχου άνδρα στην Κέρκυρα όσο και για τους ανθρώπους στη Μάνδρα Αττικής. Τόνισε ότι θα ζητηθεί βοήθεια από το κράτος για την ενίσχυση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, καθώς υπάρχει όπως υπογράμμισε σημαντική έλλειψη προσωπικού και μέσων με τα οποία εργάζονται. Στην έναρξη της σύσκεψης, η κ. Πανδή ζήτησε από όλους να κάνουν ενός λεπτού σιγή για τους ανθρώπους που χάθηκαν λόγω της θεομηνίας. "Τα ζητήματα του νησιού μας είναι παρωνυχίδα μπροστά στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην Αττική, αλλά πρέπει να υπάρξει συντονισμός, καθώς και από μια γρίπη πεθαίνει κανείς", τόνισε η κ. Πανδή. Επισήμανε επίσης την αναγκαιότητα άμεσης επιχορήγησης και βοήθειας στους πληγέντες. Ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις υπηρεσίες και τους εθελοντές για τη σημαντική συνδρομή τους.
Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, τόνισε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους εξ' αιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, είναι κατά τη διάρκεια προσπαθειών τους να ξεφύγουν από το νερό. Χρειάζεται όπως είπε εκτός από ενημέρωση των πολιτών, να υπάρξουν προληπτικά μέτρα.
Όσον αφορά στο θέμα των καταιγίδων, ο κ. Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι το πρώτο δείγμα όταν έρχονται τέτοιου είδους φαινόμενα, είναι οι ανεμοστρόβιλοι.
Σημαντικό είναι, είπε, να υπάρξει από εδώ και στο εξής σαφής κατανομή αρμοδιοτήτων, "να γνωρίζουμε ποιος έχει την ευθύνη για τους δρόμους, ποιος για τα ρέματα, ποιος για τις αποχετεύσεις". Ενώ σημείωσε ότι πρέπει να γίνει άμεσα καθαρισμός φρεατίων. "Όλοι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση", υπογράμμισε κλείνοντας.

Σύσκεψη στο Δήμο

Η σύσκεψη στο Δήμο, έγινε υπό την προεδρία του Δημάρχου Κέρκυρας Κώστα Νικολούζου. Στο πλαίσιό της, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού Κέρκυρας Ανδρέας Ρίζος έκανε μια γενική ενημέρωση για τις επεμβάσεις της Υπηρεσίας του. Η Πυροσβεστική, όπως ανέφερε ο κ. Ρίζος θα έχει για το επόμενο διήμερο κατά τη διάρκεια του οποίου ενδέχεται να εκδηλωθούν ισχυροί άνεμοι και βροχοπτώσεις 37 (τριανταεπτά) συνεργεία έτοιμα να επέμβουν.
Δράσεις ενημέρωσης πολιτών
Αποφασίστηκε να ενημερωθούν οι κάτοικοι κυρίως της Νότιας Κέρκυρας μέσω των Τοπικών Συμβουλίων, ώστε να λάβουν τα αναγκαία μέτρα.