Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η σεζόν έκλεισε αλλά τα ελεγκτικά κλιμάκια επιμένουν!

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
29 Nov 2017 / 09:23

ΡΟΔΟΣ. Κι όμως… Η τουριστική σεζόν μπορεί να έχει ολοκληρωθεί και μεγάλος αριθμός καταστημάτων να έχει βάλει λουκέτο για την χειμερινή περίοδο, αλλά οι έλεγχοι στο νησί της Ρόδου συνεχίζονται, σε μια νεκρή εμπορικά και τουριστικά περίοδο, προκαλώντας την αντίδραση επαγγελματιών και επιχειρηματιών που έχουν μπροστά τους ένα… βουνό οικονομικές υποχρεώσεις!

Όπως καταγγέλθηκε στη «δ», οι έλεγχοι από κλιμάκια δεν σταμάτησαν ακόμα και μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου, υποστηρίζοντας πως σε μια περίοδο που οι εισπράξεις είναι καθηλωμένες, οι έλεγχοι είναι «αν όχι προκλητικοί, τουλάχιστον αχρείαστοι», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από καταστηματάρχη που «δέχθηκε» τα μέλη του κλιμακίου στην επιχείρησή του.
«Εχουμε μπροστά μας ένα… βουνό οικονομικές υποχρεώσεις, βρισκόμαστε προ τετελεσμένων ως προς την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, οι πελάτες είναι εξαφανισμένοι, προσπαθούμε απεγνωσμένα να κρατήσουμε τα καταστήματά μας ανοικτά, είμαστε μονίμως χρεωμένοι και το κράτος δεν σταματά να μας τιμωρεί. Χθες ακόμα δέχθηκα επίσκεψη από το ΣΔΟΕ για να ελέγξουν τι; Τα άδεια ταμεία; Αντί το κράτος να κοιτάξει να στηρίξει τα νησιά, ψάχνει να τα αποτελειώσει», δήλωσε στη «δ» καταστηματάρχης.
Η άποψη πάντως, ότι τα νησιά έχουν στοχοποιηθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, δεν φαίνεται να απέχει από την πραγματικότητα αφού, όπως λένε οι επιχειρηματίες, δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα από τους ελέγχους.
Μάλιστα, την άποψη αυτή είχε και επισήμως καταθέσει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο με επιστολή του προς τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γ. Πιτσιλή, μεταφέροντάς του την δυσαρέσκεια του επιχειρηματικού κόσμου.
Ο κ. Γ. Πάππου ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του: «[…]Αποτελεί παράλογο η ίδια επιχείρηση να υποδέχεται κάθε τόσο, κλιμάκιο, άλλοτε από την Αθήνα, άλλοτε από την Κρήτη ή τη Ρόδο, διακόπτοντας την ομαλή λειτουργία της για να ανταποκριθεί και να υποβληθεί σε έλεγχο, χωρίς καμία βεβαίωση παραβάσεως. Οι ιδιοκτήτες, οι επιχειρηματίες και το προσωπικό των επιχειρήσεων που δέχονται τους συνεχόμενους ελέγχους απασχολούνται από τα κλιμάκια, αντί να επικεντρώνονται στην εκτέλεση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και εργασίας, η οποία είναι αυτή που θα φέρει έσοδα στα ταμεία του Κράτους και όχι οι έλεγχοι – οι οποίοι μπορεί να φέρουν και τα αντίθετα αποτελέσματα. Υπάρχουν μυριάδες σωστών επιχειρηματιών οι οποίοι δουλεύουν, μοχθούν, προσπαθούν να είναι συνεπείς προς το κράτος, πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν κάθε χρόνο στο στόχαστρο.Η επιχειρηματική μας κοινότητα, δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα των ελέγχων στην αγορά κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Δεν καλλιεργούμε την ατιμωρησία. Ζητούμε οι συγκεκριμένοι επιβεβλημένοι έλεγχοι να πραγματοποιούνται με σχεδιασμό και συνεννόηση των διαφορετικών κλιμακίων, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα επαναλαμβανόμενων ελέγχων και αλληλοκάλυψης στις ίδιες επιχειρήσεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις και του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, πριν από μερικές εβδομάδες, ο οποίος έκανε λόγο για στοχοποίηση με σκοπό να μας παρουσιάσουν ως κλέφτες στην υπόλοιπη χώρα, για να καταφέρουν να ανοίξουν μέτωπο και να διχάσουν τους κατοίκους, ώστε να καταργηθούν πιο εύκολα οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
«Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε η Περιφέρεια που έχει την μικρότερη χρηματοδότηση στην Ευρώπη και να μας αναγνωρίζουν ως ισχυρή Περιφέρεια, μόνο όταν στέλνουν το ΣΔΟΕ και όλα τα άλλα συνεργεία, από την υπόλοιπη Ελλάδα για να γράφουν. Αυτό το καλοκαίρι είχαμε επιχειρηματία που υπεβλήθη σε 11 ελέγχους μέσα σε μια εβδομάδα! Εγινε στοχοποίηση της περιοχής μας, αρκετά μας δυσφήμισαν. Για να μας πάρουν τους μειωμένους συντελεστές – επειδή εγώ σκέφτομαι λίγο πονηρά, όχι τόσο όσο αυτοί, αλλά λίγο πονηρά- ήθελαν πρώτα να μας ενοχοποιήσουν, για να μας παρουσιάσουν ως κλέφτες! Ο,τι γίνεται στα νησιά μας, γίνεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ποιος λέει ότι στο Νότιο Αιγαίο, κλέβουν περισσότερο απ΄ότι στην υπόλοιπη χώρα; Με ποια στοιχεία; Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο, ίσα ίσα που υπάρχουν στοιχεία περί του αντιθέτου. Μόνο κλέφτες δεν είμαστε στα νησιά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα με βάση τα στατιστικά στοιχεία κι αυτό το λέω για να το ακούνε οι νησιώτες! Πρέπει να σταματήσουμε να αυτομαστιγωνόμαστε. Αρκετά μας τιμωρούν διάφοροι που δεν έχουν το δικαίωμα, να μην το κάνουμε κι εμείς στους εαυτούς μας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ρ/σ Παλμός.
Την ίδια άποψη έχει και ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Παπασταματίου ο οποίος με δηλώσεις του στη «δ» έχει επισημάνει κατ΄επανάληψη ότι οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας είναι αυτές που στηρίζουν την ελληνική οικονομία και θα πρέπει όχι μόνο να τους αναγνωριστεί, αλλά να προστατευθούν από την μειοψηφία των ελεγχόντων που δεν κάνει σωστά τη δουλειά της: «Το γεγονός αυτό, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Στον ίδιο βαθμό που “λοιδορούνται” οι επιχειρηματίες των νησιών κάθε αρχή του καλοκαιριού με τις προαναγγελθείσες “αποβάσεις” των ελεγκτικών κλιμακίων, στον ίδιο βαθμό να γνωστοποιηθεί και η σύλληψη των δύο εφοριακών στη Ρόδο. Η “καραμέλα” με την φοροδιαφυγή στα νησιά και τους κακούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες που δεν πληρώνουν τίποτα, πρέπει να σταματήσει. Υπάρχουν μυριάδες σωστών επιχειρηματιών οι οποίοι δουλεύουν, μοχθούν, προσπαθούν να είναι συνεπείς προς το κράτος, πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν κάθε χρόνο στο στόχαστρο του κάθε τυχάρπαστου, που κάνει δηλώσεις στις αθηναϊκές εφημερίδες και μπαίνουν πηχυαίοι τίτλοι περί οργίων φοροδιαφυγής και όλα αυτά τα στερεότυπα που διαβάζουμε κάθε χρόνο».
Περαιτέρω, ο κ. Ν. Παπασταματίου επισήμανε ότι τουριστικές περιοχές της χώρας δεν είναι μόνο τα νησιά αλλά υπάρχουν και στην ηπειρωτική χώρα θέρετρα, ωστόσο πάντα στοχοποιούνται τα νησιά που έχουν καθιερωθεί ως άντρα φοροδιαφυγής στην συνείδηση των πολιτών, επηρεάζοντας ως έναν βαθμό και το εγχώριο τουριστικό ρεύμα.
Από τους συνεχείς ελέγχους ωστόσο των κλιμακίων, διαφαίνεται ότι το κεντρικό κράτος όχι μόνο δεν έχει πρόθεση να σταματήσει τους ελέγχους αλλά αντιθέτως κωφεύει στις εκκλήσεις του επιχειρηματικού κόσμου για διάθεση συνεργασίας και ένδειξη καλής διάθεσης.
 
Πάντως, σε μια περίοδο που η καταναλωτική κίνηση έχει κάνει «βουτιά» και με τους ελέγχους να συνεχίζονται, έμποροι, καταστηματάρχες και επιχειρηματίες προσβλέπουν σε τόνωση της αγοράς την εορταστική περίοδο, όχι για να γεμίσουν τα ταμεία τους, όπως λένε, αλλά για να καταφέρουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους που συνεχώς αυξάνονται, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον.
 
 
 
 Πηγή:www.dimokratiki.gr