Δευτέρα 13.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συζήτησαν τα προβλήματα με την κοινωφελή εργασία

Δήμος Ιωαννιτών
11 Απριλίου 2016 / 11:03

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στο Δημαρχείο Ιωαννίνων με την Υπουργό να γνωστοποιεί στο Δήμαρχο την επέκταση του προγράμματος σε όλους τους Δήμους, προσδιορίζοντας ως χρονικό ορίζοντα έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2016 και με αριθμό ωφελούμενων για το Δήμο, τον ίδιο με αυτόν του 2015.
«Δε μας ευχαριστεί αυτό το γεγονός, γιατί - όπως έχω πει-  θα θέλαμε να ξεκινήσει πιο νωρίς το πρόγραμμα ώστε να είμαστε πιο αποδοτικοί. Εν πάση περιπτώσει από το χθεσινό τίποτα, είναι σημαντική και αυτή η εξέλιξη», δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.
Η Υπουργός στις δηλώσεις της υπεραμύνθηκε της απόφασης να ξεκινήσει πιλοτικά το πρόγραμμα σε δύο φάσεις και στη συνέχεια να επεκταθεί σε όλους τους Δήμους, λέγοντας πως «έχουμε στο πρόγραμμα σημαντικές δομικές αλλαγές γι’ αυτό και έπρεπε να περάσει από πιλοτική φάση. Τώρα τα έργα θα είναι μετρήσιμα, θα υπάρχει παρακολούθηση και αξιολόγηση. Η πρόθεση μας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να γίνει η Ελλάδα πρότυπο στην κοινωφελή εργασία», ενώ υποστήριξε πως χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και υπήρξε ο κίνδυνος το πρόγραμμα να σταματήσει.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι το νέο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας είναι 8μηνης διάρκειας κι όχι 5μηνης και όπως είπε «μακάρι να αυξηθεί κι άλλο ο χρόνος του προγράμματος».
Χαρακτήρισε επίσης θετική την ανακοίνωση της κ. Αντωνοπούλου ότι όλοι οι Δήμοι θα συμμετάσχουν στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας και σημείωσε πως,  «η αγωνία που μεταφέραμε στην Υπουργό είναι ότι θα θέλαμε η έναρξη του προγράμματος και σε μας να γίνει πιο νωρίς. Να κερδίσουμε κάποιο σημαντικό χρόνο που έχει σχέση και με πρακτικά ζητήματα όπως οι καιρικές συνθήκες που γίνονται εργασίες, ώστε να μπορεί ο Δήμος να προσφέρει στους πολίτες. Η απάντηση της Υπουργού ήταν πως δεν μπορούσε να προκύψει αυτή η δυνατότητα λόγο του χρόνου των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. για το πρόγραμμα».
«Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να είμαστε σε μια ανοιχτή επικοινωνία για να δούμε κι άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με τη συνεργασία Δήμου-Υπουργείου», είπε ο κ. Μπέγκας, ενώ επεσήμανε ως θετικό γεγονός, το ότι δύο Υπουργοί της κυβέρνησης επισκέφτηκαν τη Ήπειρο το Σαββατοκύριακο και συνομίλησαν με την Αυτοδιοίκηση. «Είναι θετικό να συνομιλούμε για να προωθούμε ζητήματα για το καλό του τόπου», όπως σημείωσε ο κ. Μπέγκας.