Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τεμπλόνι: Εγκαταλελειμμένο το κτήριο του Νηπιαγωγείου που έκλεισε

Τεμπλόνι
15 Φεβρουαρίου 2018 / 11:12

Ο Εξωραϊστικός Τεμπλονίου το έχει ζητήσει απ΄τον Σεπτέμβρη - περιμένει ακόμα την απάντηση του Δήμου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Από τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε τα γέλια και τα τραγούδια των μικρών μαθητών έπαψαν να αντηχούν στο νηπιαγωγείο Τεμπλονίου. Παράλληλα εικόνες εγκατάλειψης με σπασμένα ντουλάπια και  πεταμένα παιδικά παιχνίδια μαζί με σκουπίδια και άχρηστα πράγματα όπως  καλοριφέρ, φωτοτυπικό κ.α. συνθέτουν ένα παραιτημένο στη φθορά σχολείο. 

Γιατί έκλεισε το νηπιαγωγείο;

Στην ίδια κατάσταση και η παιδική χαρά του νηπιαγωγείου. Ερωτηθείς σχετικά, ο Διευθυντής Α’ βαθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας Χρήστος Άνθης μας ενημέρωσε ότι το σχολείο αυτό δεν άνοιξε φέτος. «Ούτε μία εγγραφή δεν υπήρχε στο Τεμπλόνι το Σεπτέμβρη που μας πέρασε, ενώ πέρσι είχαμε μόνο τέσσερις εγγραφές. Παρόλα αυτά πέρσι το λειτουργήσαμε και στο τέλος έμεινε μόνο ένα παιδί». Όσο για το αν θα αξιοποιηθεί το κτήριο, απάντησε ότι ανήκει στο Δήμο ο οποίος θα αποφασίσει. Τα υλικά (θρανία, καρέκλες κλπ) ανήκουν στη σχολική Επιτροπή. 
«Εμείς καταγράψαμε τα υλικά που έπρεπε να πάρουμε για να λειτουργήσει το καινούργιο νηπιαγωγείο και έγινε πρωτόκολλο παραλαβής-παράδοσης».Ο κ. Άνθης υπογράμμισε ότι «ό,τι αφήσαμε πίσω, φωτοτυπικά, πίνακες και διάφορα άλλα ήταν άχρηστα υλικά» θέλοντας έτσι να απαντήσει σε αιχμές που άφησε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι όπως ανέφερε. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι στην αρμοδιότητα της Εκπαίδευσης υπόκεινται τα παιδιά, οι εγγραφές και η εκπαιδευτική διαδικασία, όχι το κτήριο.



 
Θα αξιοποιηθεί το κτήριο;
 
Επικοινωνώντας με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Βασίλειο Καββαδία, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν και αντιδήμαρχος Παιδείας, ενημέρωσε ότι έχει γίνει έγγραφο αίτημα στη Σχολική Επιτροπή, από τον Πολιτιστικό -Εξωραϊστικό Σύλλογο Τεμπλονίου για να στεγαστεί εκεί το χορευτικό του συλλόγου και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες. «Υπάρχει απόφαση που έχει εκδοθεί από τις 31/10/2017  και έχουμε καταθέσει θετική εισήγηση για παραχώρηση του κτηρίου στο σύλλογο, η οποία θα εξεταστεί στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας την επόμενη εβδομάδα». Τον τελική απόφαση θα υπογράψει ο Δήμαρχος.

Μ. Παπανικολοπούλου: Κακώς το αφήσαμε να κλείσει

Η πρόεδρος του  Πολιτιστικού -Εξωραϊστικού Συλλόγου Τεμπλονίου, Μάγδα Παπανικολοπούλου μιλώντας στην «Ενημέρωση» θέλησε να μας εξηγήσει για ποιους λόγους έκλεισε το νηπιαγωγείο.
 «Ως κάτοικοι είχαμε συμφωνήσει ότι καλό είναι ότι έχουμε να το κρατήσουμε στον τόπο μας» όπως ανέφερε και πρόσθεσε «Το νηπιαγωγείο είχε πολύ λίγες εγγραφές παιδιών πέρσι, με αποτέλεσμα προσπαθώντας να αποφύγουμε το κλείσιμο ζητήσαμε από τους αρμόδιους της Εκπαίδευσης και κατόπιν συνεννοήσεως με το Σύλλογο των Ρομά, έφεραν τέσσερα παιδιά από το Λιβάδι του Ρόπα. 
«Κάποιοι, βλέποντας τα παιδιά αυτά, έκαναν μεταγραφή στα παιδιά τους σε άλλα νηπιαγωγεία (Γιαννάδες, Γουβιά κλπ).  Ωστόσο το νηπιαγωγείο λειτούργησε τη χρονιά εκείνη με τον κατώτατο αριθμό παιδιών. Φέτος μόνο δύο γονείς ήρθαν για εγγραφή με αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία του». Ωστόσο, για να μην θεωρηθεί μόνιμο το κλείσιμο του νηπιαγωγείο, το αίτημα το Εξωραϊστικού Τεμπλονίου, ζητά ρητά να το χρησιμοποιεί για όσο διάστημα το σχολείο θα είναι σε αναστολή λειτουργίας. 
Από την άλλη μεριά, οι κάτοικοι του Τεμπλονίου στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή που μας πέρασε από την Επιτροπή Αγώνα Μέσης Κέρκυρας, με θέμα το ΧΥΤΑ, ισχυρίστηκαν ότι με την άφιξη των Ρομά, άρχισαν να συμβαίνουν διάφορα περιστατικά, ενώ η δεύτερη αλλά και πιο σημαντική αιτία είναι ότι ακριβώς από κάτω βρίσκεται η χωματερή με αποτέλεσμα να είναι πολύ ανθυγιεινό για τα παιδιά τους…
Η κ. Παπανικολοπούλου ωστόσο άφησε αιχμές για την καθυστέρηση έγκρισης της αίτησής τους από το Δήμο, η οποία κατατέθηκε από τον Σεπτέμβρη του 2017. «Αν το κτήριο το είχαμε εμείς, δεν θα έμπαινε κανείς μέσα ούτε να το βανδαλίσει ούτε να αφαιρέσει πράγματα από μέσα. Γιατί όπως είδατε και εσείς παραβιάστηκαν τα παράθυρα και ορίστε τα αποτελέσματα. Έτσι αιτηθήκαμε γραπτώς να μας το παραχωρήσουν ώστε να το συντηρούμε παράλληλα» κατέληξε.