Κυριακή 19.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύσκεψη επτανησιακών φορέων στην Αστόρια (και) για τα κερκυραϊκά σκουπίδια

Νέα Υόρκη
31 Μαΐου 2018 / 06:59

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Συναντήθηκαν την Τετάρτη εκτάκτως στην Αστόρια στελέχη και μέλη των ομογενειακών οργανώσεων, Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας, συλλόγου Ερεικουσίων, Μαθρακίου και Παγκερκυραικού με θέματα συζήτησης το πρόβλημα αποκομιδής απορριμμάτων,

... προβλήματα στο νοσοκομείο και την αναμενόμενη πρόσκληση της φιλαρμονικής Μάντζαρος για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις και την εθνική παρέλαση στην 5η λεωφόρο το 2019.
Όσοι πήραν το λόγο εξέφρασαν την ανησυχία τους για την έκταση και διάρκεια του προβλήματος αποκομιδής, διαχείρισης και εναπόθεσης απορριμμάτων στην Κέρκυρα. Μαζί με την αγωνία των ομογενών Κερκυραίων για την επίλυση του προβλήματος αναφέρθηκαν και περιστατικά και σχόλια ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με το νησί, πολλοί μη Έλληνες, που προβληματίζονται να οργανώσουν ή έχουν ακυρώσει διακοπές στο νησί μας έχοντας κατά νου ότι θα αντιμετωπίσουν το αποκρουστικό φαινόμενο με βουνά σκουπιδιών στους δρόμους και τις πλατείες. Αυτό από μόνο του είναι ενδεικτικό για τη διάσταση που έχει πάρει το θέμα των απορριμμάτων και όπως ακούγεται, έχει ξεπεράσει τα όρια της ελληνικής Επικράτειας. Για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε και ζητήθηκε ομόφωνα ότι πρέπει η τοπική κοινωνία και οι θεσμοί να βρουν λύση, τώρα. Η κα. Μαρίκα Παλαιού και ο κ. Τάσος Μουζάκης στελέχη της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας έκαναν εκτενή αναφορά για το ίδιο πρόβλημα με σκουπίδια που μαστίζει χειμώνα-καλοκαίρι το νησί καταγωγής τους, τη Ζάκυνθο. Η Αυγερινή Κατέχη από την Ερείκουσσα και ο Κώστας Αργυρός από το Μαθράκι δεν περιορίστηκαν μόνο στην ανησυχία τους για το τεράστιο πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα αλλά παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα Διαπόντια νησιά που και αυτά περιμένουν άμεση λύση με όγκους σκουπιδιών διάσπαρτους στα νησιά. Συμφώνησαν όλοι ότι χρειάζεται συντονισμός και ενημέρωση από τοπικές αρχές με φορείς της Ομογένειας για να μπορέσουν και ομογενείς να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια, στο μέτρο του δυνατού, για μια καλλίτερη πατρίδα.
Έγινε ενημέρωση και διεξοδική συζήτηση για τα προβλήματα λειτουργίας, έλλειψης προσωπικού και αναλώσιμων υλικών στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Ο κ. Νίκος Μπάρδης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κατέβαλαν οι ομογενείς Κερκυραίοι για να εξασφαλίσει το Νοσοκομείο, ογκολόγο. Η περίπτωση και ο κίνδυνος να μην ανανεωθεί η σύμβαση της ογκολόγου κ. Άννας Μουζακίτου ήταν ενδεικτική. Η παρέμβαση της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας φαίνεται να επηρέασε υψηλά ιστάμενους και θέλουν να πιστεύουν οι ομογενείς ότι θα συνεχιστεί να προσφέρεται η δυνατότητα περίθαλψης σε πάνω 3000 καρκινοπαθείς που δυστυχώς αυτή η τεράστια μάστιγα ταλαιπωρεί το νησί. Η κα. Παλαιου ενημέρωσε ότι η κατάσταση στη Ζάκυνθο είναι κάπως παρόμοια με της Κέρκυρας σε θέματα υγείας και περίθαλψης.
Οι Επτανήσιοι περιμένουν με ιδιαίτερη χαρά την άφιξη της Φιλαρμονικής Μάντζαρος στη Νέα Υόρκη, προσκεκλημένη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης που όπως προβλέπεται τα έξοδα θα καλυφθούν από φορείς και χορηγούς. Αποφασίστηκε να εξευρεθεί τρόπος για τουλάχιστον μια συναυλία της Φιλαρμονικής πέρα από τη συμμέτοχη της στις εορταστικές εκδηλώσεις και την παρέλαση το 2019.