Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Φ. Βάκη για το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας

Φωτεινή Βάκη
06 Μαΐου 2016 / 13:28

ΑΘΗΝΑ. «Για εμάς η εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα δεν παρέχει σέρβις. Για εμάς οι μαθητές και οι φοιτητές δεν είναι πελάτες», επισήμανε, μεταξύ άλλων, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη,

στην ομιλία της κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την Έρευνα και άλλες διατάξεις» στην Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Πέμπτης (5/5).
«Η έρευνα δεν είναι ούτε αγοραία ούτε κρατικοδίαιτη. Η έρευνα δεν είναι ούτε όμηρος του κράτους ούτε μίας ασύδοτης αγοράς που την εξισώνει με το “χρήσιμο” ή με μια ψευδεπίγραφη επιχειρηματικότητα της “αρπαχτής”», σημείωσε η κ. Βάκη, τονίζοντας ότι «η πολιτική ασκείται και επί τη βάσει αρχών και αξιών και δεν είναι μία αξιολογικά ουδέτερη ενασχόληση τεχνοκρατών».
Όπως ανέφερε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, «το παρόν νομοσχέδιο επιτελεί έναν διπλό στόχο. Από τη μια, επιχειρεί να σταματήσει την αιμορραγία νέων επιστημόνων στο εξωτερικό και να θεραπεύσει αδικίες που εισήγαγε ο προηγούμενος νόμος, ο ν. 4310, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της έρευνας μέσω της τακτικής χρηματοδότησης, ούτως ώστε όντως η έρευνα να μπορέσει να γίνει μοχλός ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Υπό αυτήν την έννοια, το παρόν νομοσχέδιο υπηρετεί την έρευνα ως σχετικό αγαθό, κατά Αριστοτέλη, ήτοι αγαθό που δεν είναι σκοπός καθ’ αυτός, αλλά μέσο εκπλήρωσης έτερων σκοπών διόλου ήσσονος σημασίας».