Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περιμένοντας περισσότερους Ρώσους, Αμερικάνους, Πέρσες και Άραβες

ΣΕΤΕ
13 Μαΐου 2016 / 10:53

ΑΘΗΝΑ. Το βράδυ της Πέμπτης μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην 24η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Μέγαρο Μουσικής.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής για τον τουρισμό, αναφέρθηκε στην επιδίωξη αύξησης του μεριδίου στη ρωσική αγορά, στη Β. Αμερική, στις αγορές της Κίνας και των Ινδιών και στην ευκαιρία -λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μ. Ανατολή- για άνοιγμα σε χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Ιράν και λοιπές αραβικές.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε παράλληλες ενέργειες της κυβέρνησης, για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, την αύξηση των προοπτικών επενδύσεων πολυτελούς τουρισμού, μέσω της επικείμενης βελτίωσης του χωροταξικού σχεδιασμού και της διευκόλυνσης των αδειοδοτήσεων, καθώς και την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, πέραν της αναψυχής. 
Αναφέρθηκε επίσης σε ενίσχυση των υποδομών, στην δημιουργία περισσότερων μαρίνων και στην ενίσχυση της κρουαζιέρας, ενώ, όπως είπε, αρκετά έργα τουριστικών υποδομών έχουν ενταχθεί στο σχέδιο Γιούνκερ με παράλληλο προσανατολισμό στην χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.
Ο πρωθυπουργός, επίσης, είπε ότι "παρά την επιμονή των δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να μεταθέσει την εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης το 2018 αντί για φέτος".
Ο κ. Τσίπρας σε ότι αφορά την αύξηση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ κατά μια μονάδα, επισήμανε αφενός μεν ότι η αρχική πρόταση των θεσμών για τον ΦΠΑ στην διαμονή ήταν να πάει στο 23%, "αντί για 13% όπως καταλήξαμε", αφετέρου δε, πρόσθεσε ότι "οδηγηθήκαμε στην πρόταση για αύξηση του ανώτερου συντελεστή του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, προκειμένου να αποφύγουμε την αρχική πρόταση από την άλλη πλευρά του τραπεζιού, που ήταν η αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού από το 13 % στο 23%" 
O πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του εκφράζοντας την βεβαιότητά του πως "φέτος θα έχουμε την καλύτερη τουριστική χρονιά" και τονίζοντας πως η πολιτεία θα είναι αρωγός στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ο ΣΕΤΕ.