Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Τραβέρσο ανάποδο», απέναντι στις δυσκολίες

Σωκράτης Τρύφωνας
13 Μαΐου 2019 / 12:53

Ο υποψήφιος δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας, Σωκράτης Τρύφωνας στην Ενημέρωση

Πως συμπεριφέρεται η εκτός των τειχών Αριστερά, εντός των τειχών; 
Η κίνησή μας δεν είναι ένας αμιγώς αριστερός σχηματισμός όσον αφορά όσους συμμετέχουν και τις πολιτικές τους απόψεις. Η Πορεία προς το βοριά, προέκυψε από μια συλλογική προσπάθεια με μια δημιουργική σύνθεση απόψεων ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Άρα η απάντηση στο ερώτημα ας θεωρηθεί περισσότερο προσωπική τοποθέτηση. Η θέση της αριστεράς «εντός» των τειχών, ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ο ιστορικός της ρόλος. Η διεκδίκηση, δηλαδή, των λύσεων προς όφελος των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται ιδιαίτερα σε συνθήκες όξυνσης της επιθετικότητας του νεοφιλελευθερισμού.
Μπρος επενδύσεις και πίσω η πτώχευση! Πως υποστηρίζετε την υπόθεση της εργασίας σ' έναν μικρό, επαρχιακό Δήμο;
Οι επενδύσεις είναι το απότοκο της πτώχευσης. Η πτώχευση, ή καλύτερα «πτώχευση» είναι το άλλοθι της επέλασης των επενδυτών με τους χειρότερους όρους. Κι αυτό έχει να κάνει τόσο με τις συνθήκες εργασίας και της αμοιβής της όσο και  με την έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στο ανθρώπινο. Έτσι, έχουμε την υποτίμηση της αξίας της εργασίας και την ταυτόχρονη ιδιοποίηση μεγαλύτερης υπεραξίας της όπως  και την  ιδιοποίηση του φυσικού-δημόσιου πλούτου ως πρόσθετη υπεραξία από τους επενδυτές. Το πρόβλημα του περιβάλλοντος και των σκουπιδιών αποδεικνύει τα παραπάνω. Απευχόμαστε δε τα χειρότερα με αποκορύφωμα τις εξορύξεις στο Ιόνιο. Προτείνουμε την ήπια αποκεντρωμένη ανάπτυξη, με την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής και την οριζόντια συμμετοχή των κατοίκων και του εργατικού δυναμικού. Πράγματα που χρειάζονται περισσότερο μια ενεργή δραστηριότητα όλων παρά επενδύσεις.
Τι να κάνουμε με τα σκουπίδια;
Πολιτική μηδενικών αποβλήτων! Στρατηγικός σχεδιασμός μόνιμης λύσης με παράλληλη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος από τώρα μέχρι τη λειτουργία των νέων Δήμων αλλά και την αποκατάσταση της απαράδεκτης κατάστασης σε Τεμπλόνι και Λευκίμη. Απαιτείτε: Μείωση της παραγωγής, επαναχρησιμοποίηση υλικών, ανακύκλωση, επεξεργασία, υπόλειμμα. Πρωταρχικός στόχος είναι η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΟΣ, ξεκινώντας απο τη μείωση της παραγωγής αλλά και τη διασφάλιση του ΠΩΣ θα γίνουν όλα τα ενδιάμεσα στάδια. Άλλη λύση δεν υπάρχει λύση. Γι αυτό είναι απαραίτητη η δημόσια διαχείριση. Οι ιδιωτικές συμπράξεις που έχουν σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους οδηγούν στην αύξηση της παραγωγής σκουπιδιών. Τα στοιχεία για τη σύνθεση των παραγόμενων αποβλήτων στο νησί, δείχνουν ότι ο πρωταρχικός σχεδιασμός πρέπει να είναι μονάδα (ή μονάδες) επεξεργασίας βιοαπόβλητων (κομποστοποίηση) και όχι η σκανδαλωδώς σχεδιαζόμενη ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων). Αυτή είναι η λύση που οδηγεί σε μείωση του υπολείμματος και μικρότερη δαπάνη σε υποδομές.
Ιεραρχείστε τα θέματα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.
Προέχουν τα αυτονόητα. Σκουπίδια, οδικό και υδρευτικό δίκτυο (υπάρχουν πολλά χωριά που δεν έχουν νερό όλη την περίοδο του καλοκαιριού!). Παράλληλα  έχουμε στρατηγικό σχεδιασμό για την ισόμερη ανάπτυξη όλων των περιοχών, προϋπόθεση για μια βιωσιμότητα ενάντια στην παρακμή και την εγκατάλειψη. 
Ποιοί έχουν λόγο να σας ψηφίσουν και γιατί;
ΟΛΟΙ οι κάτοικοι για ΟΛΟΥΣ τους παραπάνω λόγους. Δεν δεσμευόμαστε από κανενός είδους συμφέροντα, δεν έχουμε κανενός είδους «οφειλές»  και δε διστάζουμε να συγκρουστούμε με οποιονδήποτε, με καμία κυβέρνηση μιας κι δεν έχουμε κανένα χρίσμα από κανέναν. Πάμε «τραβέρσο ανάποδο» μαζί με τους συμπολίτες μας ενάντια στις δυσκολίες για μια καλύτερη ζωή στον τόπο μας.  

Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Ενημέρωσης στις 11/5/2019