Πέμπτη 16.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ολοκληρώθηκε η Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη των ΑΝ.ΕΛ.

Γιάννενα
12 Ιουλίου 2016 / 12:43

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου που θα έχει τελική κατάληξη το 3ο Συνέδριο του Κινήματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων το ερχόμενο φθινόπωρο, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Περιφερειακή Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη Δυτικής Μακεδονίας - Ηπείρου, την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016.

Το προεδρείο της Συνδιάσκεψης απαρτίστηκε από τον Πρόεδρο της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου κ.Π.Σγουρίδη, τον Γραμματέα του Κινήματος κ.Ι.Μοίρα, τον Αναπληρωτή Γραμματέα του Κινήματος και Γραμματέα Οργανωτικού κ.Α.Μπέλτσο, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Γ. Ζήκο, τον Οργανωτικό Γραμματέα Δυτικής Μακεδονίας – Ηπείρου κ.Α.Ζιάγκα και τον Συντονιστή της Συντονιστικής Επιτροπής Ιωαννίνων κ.Γ.Νανάκη.

Η αντιπροσωπεία της Κέρκυρας 

Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης συμμετείχε ευρεία αντιπροσωπεία μελών της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου Κέρκυρας, μεταξύ αυτών το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κινήματος και μέλος της ΚΟΕΣ Γιάννης Ζήκος, ο Αναπληρωτής Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Χρήστος Άνθης, η Συντονίστρια  Αγγελική Πρωτοψάλτη, ο Γραμματέας Τάσος Κόλλιας, η πολιτευτής και μέλος της ΟΕΣ Ειρήνη Μπάλλα και άλλα στελέχη της ΟΕΣ Κέρκυρας.

Καλλικράτης & Διαπόντια

Οι εισηγήσεις των στελεχών της Κέρκυρας αφορούσαν θέματα οργανωτικά, ιδεολογικοπολιτικά, θεσμικά, και αυτοδιοικητικά με έμφαση στην επιβεβλημένη αναδιάρθρωση στο θεσμό του "Καλλικράτη" και την αναγκαία διάσπαση των μεγάλων νησιωτικών δήμων και τη δημιουργία περισσότερων του ενός δήμων στην Κέρκυρα, που αποτελεί πάγια θέση των ΑΝΕΛ Κέρκυρας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ακριτικά  Διαπόντια νησιά στα οποία κρίνεται σκόπιμο να δημιουργηθεί ένας αυτοτελής δήμος, ώστε να απολαμβάνουν τις ευνοικές ρυθμίσεις των μικρών νησιωτικών δήμων. Mετά και την πρόσφατη δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή για τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος υποστήριξης των εν λόγω δήμων, το οποίο θα οδηγεί σε συγκεκριμένες δράσεις και ρυθμίσεις, η δημιουργία αυτοτελούς δήμου Διαποντίων δείχνει παραπάνω από απαραίτητη.
Τονίστηκε δε, ότι οι λόγοι επιτακτικής ανάγκης για στήριξη αυτών των δήμων που συνεπάγονται και αλλαγή στάσης της Πολιτείας απέναντί στην Τ.Α., δεν είναι μόνον λειτουργικοί, αλλά κυρίως εθνικοί.

Εν όψει Συνεδρίου

Αναφορά έγινε στην ανάγκη επικαιροποίησης του τρόπου εκλογής στον Α' και Β' βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, τα παράβολα που θα πρέπει να έχουν τη μορφή συμβολικής συμμετοχής, το νέο εκλογικό νόμο και σε άλλα θέματα πολιτικής επικαιρότητας.
Υπήρξε ένας γόνιμος διάλογος εν όψει Συνεδρίου, σύνθεση απόψεων και συνδιαμόρφωση θέσεων για τη σαφή διατύπωση του πολιτικο-ιδεολογικού στίγματος και την ανανέωση του Κινήματός .
Προχωράμε προς το Συνέδριό μας ενωμένοι, μέσα από ένα γόνιμο δημοκρατικό διάλογο.

Τα θέματα της Συνδιάσκεψης

Στη Συνδιάσκεψη παρέστησαν και πραγματοποίησαν παρέμβαση η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κ.Μ.Κόλλια-Τσαρουχά, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνης) και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ.Π.Πλακεντάς, η Εκπρόσωπος του κινήματος κ.Μανταλένα Παπαδοπούλου και ο πρώην βουλευτής Κοζάνης κ.Χ.Κάτανας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Νεολαίας κ.Κ.Καράμπελας. 
Οι κεντρικές εισηγήσεις έγιναν από τους κ.κ Π.Σγουρίδη, Ι.Μοίρα και τον Πρόεδρο του ΙΓΜΕΑ  κ.Ν.Μαυραγάνη. Οι Ο.Ε.Σ. των Περιφερειακών Ενοτήτων που συμμετείχαν τοποθετήθηκαν δια των εκπροσώπων που είχαν ορίσει και τον λόγο έλαβαν όλοι όσοι εγγράφηκαν στον κατάλογο ομιλητών σε μια επιτυχημένη προσπάθεια να ακουστεί η φωνή όλων.
Τα θέματα της Συνδιάσκεψης που αποτελούν και θέματα του Συνεδρίου ήταν η ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και οι αλλαγές στο Καταστατικό του Κινήματος. Παράλληλα ο διάλογος επεκτάθηκε στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και σε οργανωτικά θέματα.