Σάββατο 18.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στον αέρα το περιφερειακό Πρόγραμμα Ι.Ν.

ΠΙΝ
31 Ιανουαρίου 2020 / 10:14

Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες μίας σειράς συζητήσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με θέμα την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας, Υπουργείου Υποδομών και της «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.» για την υλοποίηση ενός έργου Οδικής Ασφάλειας προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων €.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αυτό που συζητείται είναι το αν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στον συγκεκριμένο κωδικό του Περιφερειακού Προγράμματος και ότι το έργο ενδέχεται να χρηματοδοτηθεί σε βάρος άλλων δημοσίων έργων που είναι ήδη ενταγμένα ή κρατικών ενισχύσεων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μεταφορά πόρων από άλλο κωδικό προφανώς με διαχειριστικές κινήσεις που ο απλός πολίτης δεν πολυκαταλαβαίνει.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν από περίπου τρεις μήνες είχαμε δημοσιεύσει πρωτοσέλιδο άρθρο, που αφορούσε στην πρόοδο υλοποίησης του Περιφερειακού Προγράμματος και είχαμε θέσει τότε κάποια ερωτήματα. Ουσιαστικά ζητούσαμε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη της Περιφέρειας αν το Περιφερειακό Πρόγραμμα θα απορροφήσει το προϋπολογισμό των 232 εκατομμυρίων € μέχρι τις 31-12-2023 και αν όχι, πόσα χρήματα εκτιμάται ότι θα χαθούν ή θα μεταφερθούν σε άλλα Προγράμματα του ΕΣΠΑ. Δυστυχώς ότι και να σημαίνει αυτό δεν πήραμε ούτε μία απάντηση και από κανένα Φορέα της Περιφέρειάς μας.
Ξαναθέτουμε πάλι τα ίδια ερωτήματα και ελπίζουμε ότι αυτή την φορά θα πάρουμε κάποιες απαντήσεις για να καταλάβουμε με απλά λόγια και όχι με γρίφους του είδους τι έκαναν οι μεν ή τι θα κάνουν οι δε.
1. Οι πληρωμές που έχουν δηλωθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2015 που έγινε η πρώτη Δήλωση μέχρι τις 31-12-2019 (68 εκατομμύρια ή 29,3% του συνολικού προϋπολογισμού), που έγινε η τελευταία μέχρι σήμερα, εξασφαλίζουν ότι θα μπορέσουμε να δηλώσουμε άλλα 168 εκατομμύρια μέχρι τις 31-12-2023;
2. Οι υπογραμμένες συμβάσεις που υπάρχουν και δεν έχουν ακόμα αποπληρωθεί ή θα υπογραφούν από τα ενταγμένα έργα τα αμέσως επόμενα χρόνια, εξασφαλίζουν ότι θα μπορέσουμε να δηλώσουμε άλλα 168 εκατομμύρια μέχρι τις 31-12-2023;
3. Αν όχι, τι προγραμματισμός υπάρχει;
4. Κινδυνεύει πράγματι η χρηματοδότηση άλλων έργων ή δράσεων αν χρηματοδοτηθεί και αυτό το έργο της Οδικής Ασφάλειας, στην αναγκαιότητα υλοποίησης του οποίου βεβαίως κανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος;
Ουσιαστικά ρωτάμε αν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για να ενταχθούν νέα έργα που σημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούμε να απορροφήσουμε τα υπόλοιπα 168 εκατομμύρια ή δεν υπάρχουν που σημαίνει ότι θα απορροφήσουμε τα 168 εκατομμύρια;
Εννοείται ότι τα ερωτήματα δεν απευθύνονται μόνο στις νέες Περιφερειακή και Δημοτικές Αρχές αλλά και στις προηγούμενες γιατί κανένας προφανώς δεν θα είναι άμοιρος ευθυνών.
Θα μας ενημερώσει κάποιος υπεύθυνα, τώρα που απομένουν τέσσερα από τα δέκα χρόνια υλοποίησης του Προγράμματος; Θα επανέλθουμε.