Σάββατο 18.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πού να απευθύνεστε για την απομάκρυνση εγκατελελειμμένων οχημάτων

Εγκατελελειμμένα
01 Αυγούστου 2016 / 16:29

ΚΕΡΚΥΡΑ. Από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Κέρκυρας ανακοινώνεται ότι υπογράφτηκε από τον Δήμαρχο στις 19 Ιουλίου η σύμβαση με τον Ανάδοχο

ΤΟΜΠΡΟ ΓΕΩΡ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ (ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ) σχετικά με την περισυλλογή των Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), συμφώνα με τις διατάξεις του ΠΔ 116/04 (ΦΕΚ 81Α/2004).  Η σύμβαση είναι διάρκειας δύο ετών.  
 
Αντικείμενο της  σύμβασης είναι η εκποίηση του συνόλου των εγκαταλελειμμένων οχημάτων που θα περισυλλεχθούν από σημεία του Δήμου, με τελικό σκοπό την παράδοσή τους σε εγκεκριμένο σημείο συλλογής Ο.Τ.Κ.Ζ για την ανακύκλωσή τους. Με την περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων, ο Δήμος αποβλέπει στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων από τα οχήματα, στην επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και περαιτέρω αξιοποίηση των Ο.Τ.Κ.Ζ. Απώτερος σκοπός είναι η ασφάλεια και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης στο Δήμο Κέρκυρας  και η εν γένει προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
 
Σε πρώτη φάση θα απομακρυνθούν από τον Ανάδοχο τα οχήματα που έχουν ήδη εντοπιστεί σε οδούς και κοινόχρηστους χώρους, έχουν καταγραφεί, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που αφορούν στην ταυτοποίησή τους από την Ελληνική Αστυνομία και το Υπ. Μεταφορών και έχει παρέλθει ικανό χρονικό διάστημα ώστε να περιέλθουν στην κυριότητα του Δήμου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο  ΠΔ 116/04.
 
Τονίζουμε ότι η αποκόλληση των αυτοκόλλητων σήμανσης των εντοπισμένων οχημάτων από τους πολίτες δεν επηρεάζει την απόσυρσή τους και θα γίνει η προβλεπόμενη διαδικασία απόσυρσης εφόσον αυτά εξακολουθούν να βρίσκονται σταθμευμένα σε οδούς ή κοινόχρηστους χώρους.  
 
Παράλληλα, ο Δήμος Κέρκυρας θα συνεχίσει την σήμανση  των εγκαταλελειμμένων οχημάτων & μηχανημάτων,  με ή χωρίς πινακίδες, που :
            α) Αφήνονται σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους, στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση ,
            β) Αφήνονται σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς ή λιμενικούς, κοινόχρηστους ή μη χώρους, χωρίς την άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας ή Αρχής,
            γ) Αφήνονται σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση του κυρίου ή νομέα του χώρου,  κατά δήλωσή του.
 
Ο εντοπισμός των οχημάτων αυτών θα γίνεται από τον Δήμο που θα επικολλά σε εμφανές σημείο του οχήματος ειδικό αυτοκόλλητο και θα χαρακτηρίζει αυτό ως εγκαταλειμμένο.
 
Ο Δήμος κατά την πρόβλεψη του νόμου θα ενημερώνει σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης.  Εφόσον ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν εμφανισθεί και δεν το αποσύρει, και αφού εξακριβωθεί ότι δεν εμπλέκεται σε  κλοπή, υπεξαίρεση ή εμπλοκή σε εγκληματική πράξη,  το όχημα περιέρχεται στην κατοχή του  Δήμου μέσα σε 45 ημέρες από την επικόλληση του ειδικού αυτοκόλλητου. Εφόσον το όχημα ή μηχάνημα ή μέρη αυτών περιέλθουν στον Δήμο Κέρκυρας, ακολουθείται η διαδικασία απόσυρσης για ανακύκλωση ως  όχημα στο τέλος του κύκλου ζωής του.
 
Παρακαλούνται οι κάτοχοι οχημάτων  που εμπίπτουν στα ανωτέρω, να τα αποσύρουν εντός των ιδιοκτησιών τους, άλλως θα ακολουθηθεί η παραπάνω  διαδικασία. Επισημαίνουμε ότι, οχήματα χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας δεν μπορούν να είναι  σταθμευμένα σε κοινόχρηστους χώρους .
 
Οι πολίτες μπορούν στα παρακάτω τηλέφωνα να ενημερώσουν το Δήμο για τυχόν  εγκαταλειμμένα οχήματα της περιοχής τους :
 
       Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων :                                                 26610 32684
       Δημοτική Ενότητα Φαιάκων :                                                       26613 62550
       Δημοτικές Ενότητες Αχιλλείων, Παρελίων:                              26613 61826
       Δημοτική Ενότητα Παλαιοκαστριτών:                                        26633 60200
       Δημοτικές Ενότητες Αγ. Γεωργίου,
               Εσπερίων, Θιναλίων , Κασσωπαίων :                               26633 60155
       Δημοτικές Ενότητες Κορισσίων ,
                              Μελιτειέων,  Λευκιμμαίων :                                    26620 25149
      Τοπικές Κοινότητες Ερείκουσας, Μαθρακίου Οθωνών:          2661362740