Δευτέρα 13.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περισσότερο χώρο για πεζούς και ποδηλάτες σχεδιάζει το Μιλάνο. Η Κέρκυρα ακούει;

η ζωή μετά
21 Απριλίου 2020 / 12:17
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Λιγότερο στρες, καθαρή ατμόσφαιρα, λιγότερη φασαρία, βεβαίως και η επιβεβλημένη μεταξύ μας απόσταση, είναι το υπόδειγμα για την μετά την καραντίνα εποχή. Οι συνθήκες δημιουργούν για τη δημοτική Αρχή της Μ. Υδραίου μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να μην επιστρέψει η πόλη στην κατάσταση που ήταν προ κορωνοϊού.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την ελάφρυνση από τα κυκλοφοριακά φορτία και τη ρύπανση της ατμόσφαιρας σχεδιάζουν οι δημοτικές Αρχές σε εμβληματικές αλλά και πληττόμενες από τον κορωνοϊό, πόλεις του κόσμου. Μήπως πρέπει να το σκεφτούμε και 'μεις; 
 
Το Μιλάνο επιδιώκει να αποτρέψει την επιστροφή της κυκλοφοριακής ρύπανσης μετά την κρίση. Η πόλη της Λομβαρδίας που έχει πληγεί από τον κορωνοϊό θα μετατρέψει 35 χιλιόμετρα σε δρόμους για ποδηλάτες και πεζούς.


 
Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, η πόλη ανακοίνωσε ότι 35 χλμ (22 μίλια) δρόμων θα μετατραπούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με μια γρήγορη, πειραματική επέκταση σε ολόκληρη την πόλη σε χώρο ποδηλασίας και πεζοπορίας για την προστασία των κατοίκων μόλις αρθούν οι περιορισμοί Covid-19.
 
Ο Pierfrancesco Maran, ένας από τους αναπληρωτές δημάρχους του Μιλάνου, δήλωσε: 
«Πριν, σχεδιάζαμε για το 2030. τώρα η νέα φάση, το ονομάζουμε 2020. Αντί να σκεφτόμαστε το μέλλον, πρέπει να σκεφτούμε το παρόν».
 
Στο Ηνωμένο Βασίλειο τη Δευτέρα, το Μπράιτον άρχισε να ανοίγει μέρος της παραλίας, Madeira Drive, μόνο σε πεζούς και ποδηλάτες από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Στο Barnes του Λονδίνου, οι επιχειρήσεις και οι κάτοικοι έχουν βάλει μέρος του δρόμου έξω από τις αγορές για να επεκτείνουν τον πεζόδρομο και να βοηθήσουν τους αγοραστές να κρατήσουν την απόσταση μεταξύ τους.
 
Εν τω μεταξύ, στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, το Δουβλίνο αναστέλλει τους χώρους φόρτωσης και χώρους στάθμευσης για να αυξήσει τον χώρο κοινωνικής απόστασης, χρησιμοποιώντας αφαιρούμενα πλαστικά διαχωριστικά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.