Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά και η Νεολαία ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κέρκυρας

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
04 Μαΐου 2020 / 20:45

Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος ζητά με ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κέρκυρας αναφορικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος.


«ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

• Το ΥΠΕΝ και η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς ίχνος ντροπής, επιλέγει να ξεκινήσει νομοθέτηση εν μέσω πανδημίας και περιορισμών στη διαδικασία συζήτησης και συμμετοχής των βουλευτών, που αποδομεί πολλές περιβαλλοντικές πολιτικές και λειτουργίες στην Ελλάδα.

• Με βάση το περιβόητο άρθρο 93 η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών από τους ΟΤΑ στους ΦΟΔΣΑ με συνοπτικές διαδικασίες. Η μεταφορά της περιουσίας των λειτουργούντων ΦΟΔΣΑ μπορεί να προκαλέσει μέγιστα προβλήματα στη θεσμική λειτουργία της διαχείρισης αποβλήτων, και θα επιφέρει σοβαρές δυσλειτουργίες στην διαχείριση των αποβλήτων.

• Ένα από τα πιο οξύμωρα σημεία του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση της ουσίας της προστασίας των περιοχών Natura 2000, βάσει των χρήσεων γης που ισχύουν για την πολεοδομία και δίνεται η δυνατότητα δραστηριοποίησης βαρέων επενδυτικών δραστηριοτήτων σε τέτοιες περιοχές, όπως μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, καθώς και της τουριστικής και εμπορευματικής «αξιοποίησής» τους.

• Το Σ/Ν θα πρέπει να αποσυρθεί. Αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας η προστασία του περιβάλλοντος , ισοσταθμίζοντας δραστηριότητες συντασσόμενες μεν με την οικονομική ανάπτυξη αλλά λαμβάνοντας υπόψη την επικρατέστερη αρχή της πρόληψης της βλάβης του περιβάλλοντος. Το παρόν νομοσχέδιο σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνει υπόψη του τα περιβαλλοντικά ζητήματα που έχουν ανακύψει τα τελευταία έτη, δίνοντας αποκλειστικότητα σε βαριές «απελευθερώσεις» και απενοχοποιώντας βλάβες του περιβάλλοντος και κατ’επέκταση της δημόσιας υγείας.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας»