Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ενημέρωση για θέματα Δικαιοσύνης από την ΔΕΕΠ (ΝΟΔΕ) Κέρκυρας

ΝΟΔΕ
11 Μαΐου 2020 / 20:54

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας (ΔΕΕΠ) Κέρκυρας - πρώην ΝΟΔΕ ενημερώνει:

Καθώς βρισκόμαστε ακόμη σε κατάσταση τιθάσευσης της εξάπλωσης του ιού, θα ήταν επωφελής μία σύντομη ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με την λειτουργία των δικαστηρίων και μερικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των δικηγόρων, ο οποίος επλήγη εξίσου σημαντικά, προς αποσαφήνιση σχετικών ερωτημάτων πολιτών. Ειδικότερα:

1.- Με την από 25-4-2010 ΚΥΑ ( ΦΕΚ Α 86/25-4-2020) κατά  το τρέχον χρονικό διάστημα έως και τις 15-5-2020 δεν κατατίθνεται δικόγραφα, δεν εκδικάζονται οι πολιτικές υποθέσεις, καθώς και οι ποινικές υποθέσεις παρά μόνο αδικήματα που υπάγονται σε αυτόφωρη διαδικασία εφόσον ο κατηγορούμενος κρατείται και όσες υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων προβλέπεται με τις διατάξεις αυτές, ως εξαιρετέες. Επίσης υπάρχει εισήγηση της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος για την επίλυση ζητημάτων δικονομικής φύσεως για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης και την αποφυγή απώλειας των δικαιωμάτων των πολιτών, ενώ ο δικηγορικός σύλλογος Κέρκυρας έθεσε και θέμα αναστολής των πλειστηριασμών, εξαιτίας των  προθεσμιών που προβλέπονται στο νόμο για την  προστασία του οφειλέτη.

2.-  Για το χρονικό διάστημα από τις 28 Απριλίου 2020 έως και τις 30 Ιουνίου 2020 επιτρέπεται η εκδίκαση υποθέσεων χορήγησης άδειας συναινετικής εγγραφής προσημείωσης υποθήκης, ανάκληση, εξάλειψη  και μεταρρύθμιση προσημείωσης υποθήκης υπό τον τρόπο που ορίζεται στις σχετικές διατάξεις.

3.- Δεν έχει ανασταλεί η δυνατότητα για εξωδικαστική επίλυση της αστικής διαφοράς με διαμεσολάβηση κατά τα οριζόμενα στο Ν.4640/2019. Συνεπώς οι πολίτες μπορούν να αιτηθούν την προσφυγή τους στην διαμεσολάβηση για αστικές υποθέσεις κανονικά και αυτήν την περίοδο.

4.-  Επιτρέπεται η εκδίκαση υποθέσεων αρμοδιότητας διοικητικών δικαστηρίων με κοινή δήλωση πληρεξουσίων κατά τα ειδικότερα οριζόμενα σε πράξεις των Προέδρων των Διοικητικών Πρωτοδικείων. 

5.- Η  υπηρεσία Ηλεκτρονικής Παραλαβής Πιστοποιητικού μέσω της διαδικτυακής πύλης www.solon.gov.grπου από την Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 τέθηκε σε ισχύ στα Ειρηνοδικεία Αθηνών και Πειραιώς για τα Πιστοποιητικά Διαθηκών, Αποποιήσεων, Ανακοπών, Κληρονομητηρίων και Ενδίκων Μέσων, ΔΕΝ έχει εφαρμογή στα επαρχιακά Δικαστήρια.  Εισηγούμαστε την επέκταση της παραγωγικής λειτουργίας  και στα υπόλοιπα Ειρηνοδικεία της Χώρας, όπως και στο δικό μας.

6.- Κομβικό σημείο στην ιστορία του σύγχρονου Κτηματολογίου θα αποτελούσε και η δημιουργία μίας Διαδικτυακής Πλατφόρμας υποβολής και "online" διεκπεραίωσης  αρχικά από τους δικηγόρους, αιτήσεων και πρόσβασης στις πληροφορίες του Τμήματος,  εξαγωγής δεδομένων κλπ. Εισηγούμαστε την  υλοποίηση αυτής της  νέας  μορφής έρευνας και διεκπεραίωσης  υποθέσεων  πολιτών, το συντομότερο δυνατό.

7.-  Η οικονομική παροχή της Πολιτείας προς δικηγόρους και λοιπούς επιστημονικούς κλάδους αφορά, έως τώρα, στο ποσό των 600 ευρώ. Επίσης αν και οι δικηγόροι καταβάλλουν ετησίως αναγκαστική  οικονομική παροχή  υπερ του ΟΑΕΔ , μέχρι σήμερα δεν μπορεί να καταβληθεί σχετικό βοηθητικό  επίδομα στους δικηγόρους, διότι ο ΕΦΚΑ δεν έχει αποδώσει στον ΟΑΕΔ το σύνολο του ποσού που έχει εισπράξει για την αιτία αυτή. Σχετικές εισηγήσεις έγιναν και από την Ολομέλεια των δικηγορικών Συλλόγων. Ο κλάδος έχει ανάγκη περεταίρω στήριξης. Είμαστε σίγουροι ότι η Κυβέρνηση θα σκύψει στο πρόβλημα. 

 8.- Παρά την έκπτωση 25% για δόσεις βεβαιωμένων οφειλών  επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που προβλέφθηκε με την  παρ. 1 του άρθρου 2 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 55) ειδικά για τον κλάδο των δικηγόρων δεν προβλέπεται μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις δικαστηριακές παραστάσεις που είχαν ήδη γίνει στο προηγούμενο της αναστολής διάστημα αλλά και μετά την αναστολή, πόσο περισσότερο όταν αυτός μετακυλίεται τους πολίτες, καθιστώντας δυσβάστακτο το κόστος προσφυγής στη δικαιοσύνη. Ο επιστημονικός κλάδος αλλά και η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εισηγήθηκαν την επίλυση και του  ζητήματος αυτού και προτείνουμε κι εμείς την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων. 
Στηρίζουμε το έργο της Κυβέρνησης. Το βοηθάμε και το ενισχύουμε.
Στηρίζουμε τους επιστήμονες. Είμαστε κοντά στον πολίτη.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΕΠ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
 ΓΙΑΝΝΗΣ Μ. ΚΟΝΤΟΣ
 
Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΜΕΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΔΕΕΠ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
 ΚΑΣΣΙΑΝΗ K. ΣΚΟΛΑΡΙΚΗ