Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το «ευχαριστώ» του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας στην απερχόμενη Δ/νση των Φυλακών Κέρκυρας

Φυλακές Κέρκυρας
16 Ιουνίου 2020 / 17:30

Δημόσιες ευχαριστίες από τη Δ/νση του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Κέρκυρας και τον Σύλλογος «Φίλοι Σχολείου Φυλακών», προς τον απερχόμενο Προϊστάμενο του Καταστήματος Κράτησης Κέρκυρας, Βασίλη Θώμο και τον Αρχιφύλακα, Βασίλη Μπάκα, για τη συνεισφορά τους

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση, με την οποία εκφράζουν δημόσια τις ευχαριστίες τους στους απερχόμενους Βασίλειο Θώμο (προϊστάμενος καταστήματος κράτησης Κέρκυρας) και Βασίλειο Μπάκα (Αρχιφύλακα), για την ουσιαστική συνεισφορά τους στην ίδρυση και λειτουργία του Σχολείου Φυλακών, εξέδωσαν η Δ/νση του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Κέρκυρας και ο Σύλλογος «Φίλοι Σχολείου Φυλακών».

Αναλυτικά:

«Με αφορμή την αλλαγή διεύθυνσης στο Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας (Β΄ τύπου) προχθές Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020, θεωρούμε αναγκαίο να εκφράσουμε δημοσίως την ευγνωμοσύνη μας στους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι στήριξαν το εγχείρημα της δημιουργίας του σχολείου όχι διεκπεραιωτικά, αλλά ως προσωπικό τους στοίχημα.

Ο μεν Προϊστάμενος κ. Θώμος Βασίλειος από τα πρώτα βήματα του σχολείου (το φθινόπωρο του 2017) διευκόλυνε και επιτάχυνε διοικητικές διεργασίες που αφορούσαν τη συνεργασία των δυο εμπλεκομένων Υπουργείων (Δικαιοσύνης & Παιδείας), περιέβαλλε με εμπιστοσύνη τη διεύθυνση του Σχολείου διευκολύνοντας την πραγματοποίηση πολιτιστικών δράσεών του και κυρίως επέτρεψε -πολλές φορές με προσωπικό ρίσκο- την ολοκλήρωση ρηξικέλευθων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούσαν τόσο τους εκπαιδευόμενους-κρατούμενους όσο και τις ιδιαίτερα ευαίσθητες σχέσεις εκπαιδευόμενων-σωφρονιστών-εκπαιδευτών.

Ο δε Αρχιφύλακας κ. Μπάκας Βασίλειος, ο άνθρωπος που εκ της θέσεώς του κλήθηκε να διαχειριστεί επί σειρά ετών από τη μια την απαιτητική καθημερινότητα τροφίμων με ακραία παραβατική συμπεριφορά σ’ ένα πολυπολιτισμικό πλαίσιο συμβίωσης και απ’ την άλλη την εξίσου απαιτητική εργασιακή πραγματικότητα εβδομήντα συνεργατών του σωφρονιστικών υπαλλήλων οι οποίοι εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες και με δομικές ελλείψεις, όχι απλώς στήριξε τη λειτουργία του
σχολείου αλλά θα παραμείνει στη συνείδηση εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων ως συμμέτοχος του εκπαιδευτικού αυτού εγχειρήματος.

Η αξία της προσφοράς τους στην κοινωνία της Κέρκυρας. Η εμπειρία της συνέργειας του Σχολείου με τους δυο αυτούς σωφρονιστικούς προϊσταμένους καλό θα ήταν να κεφαλαιοποιηθεί ως συλλογική εμπειρία για μια κοινωνία που ψάχνει παραδείγματα εργαζομένων οι οποίοι ν’ αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους όχι μηχανιστικά αλλά σε σχέση με το κοινωνικό του αποτύπωμα.

Οι απερχόμενοι κύριοι Θώμος και Μπάκας συνέβαλλαν με τον θεσμικό τους ρόλο στη θωράκιση της ασφάλειας του νησιού με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο: με την στήριξη του Σχολείου Φυλακών το οποίο αποτελεί τον κύριο μηχανισμό ανάσχεσης της εγκληματικότητας εντός φυλακών, βάσει της σωφρονιστικής δυναμικής του.

Ευχόμαστε υγεία στους απερχόμενους και δύναμη στους αντικαταστάτες τους κα Ευθυμία-Λαμπρινή Σταύρου και κ. Δαλιάνη Ελισσαίο που καλούνται να συνεχίσουν το σημαντικό έργο των προκατόχων τους».

Ο Δ/ντής του 2ου Σ.Δ.Ε. Κέρκυρας (Καταστήματος Κράτησης) Κυριάκος Κωλέσης,
η Πρόεδρος και η Γραμματέας του Συλλόγου «Φίλοι Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας» Κατίνα Βλάχου και Ιωάννα Πασπάλα αντίστοιχα.