Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γιατί πνίγεται η Σπηλιά με τα πρωτοβρόχια, κάθε χρόνο

νεροποντή
13 Οκτωβρίου 2020 / 11:35
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Στο ραντεβού με την πλημμύρα ήταν για μια ακόμα φορά στην ώρα της, η Κέρκυρα τη Δευτέρα. Ιδίως η περιοχή της Σπηλιάς που βλέπει τα φρεάτια να ξεχειλίζουν κάθε είδους καλούδια και σε ηπιότερες συνθήκες.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δυο έργα που θα ανακούφιζαν την πόλη και την οικονομία της, γίνονται εφιάλτης με τα πρωτοβρόχια. Στο ραντεβού με την πλημμύρα ήταν για μια ακόμα φορά στην ώρα της, η Κέρκυρα τη Δευτέρα. Ιδίως η περιοχή της Σπηλιάς που βλέπει τα φρεάτια να ξεχειλίζουν κάθε είδους καλούδια και σε ηπιότερες συνθήκες. Πόσο μάλλον στη νεροποντή της Δευτέρας, που περιγράφηκε αρμοδίως ως από τις σημαντικότερες αναφορικά με τον όγκο του νερού που έπεσε. 

Η περίφημη εργολαβία Χαραλαμπάκη (2000) ενώ δεν επέλυσε το πρόβλημα του διαχωρισμού απολύτως των ομβρίων από τα λύματα στην παλιά πόλη, διατηρώντας εντέλει την παντορροϊκή φυσιογνωμία του δικτύου, οδηγεί έκτοτε τα πράγματα σε μια διασταύρωση με τον αγωγό προς τον βιολογικό, ένα προβληματικό, υδραυλικό hub στον Μαύρο Γάτο. Εκεί, σύμφωνα με την ΔΕΥΑΚ συσσωρεύονται λογής λογής φερτά υλικά. Δύσκολα καθαρίζεται εν λειτουργεία, και έτσι όταν το νερό είναι πολύ, υπερχειλίζουν τα πάντα όλα στους δρόμους.

Και σα να μην έφτανε αυτό, η κατάσταση δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο από την στιγμή που τα μπετονένια μπλόκια που διαμόρφωσαν τη χερσαία ζώνη της μικρής μαρίνας στο Καφέ Γυαλί απέκλεισαν το περίπου 80% των αγωγών εξόδου του παντορροϊκού αποχετευτικού στη θάλασσα. Δηλ. ό, τι έκαναν με επιτυχία οι Βεντετσιάνοι πριν από αιώνες, αρκούσε μια «στιγμή» σύγχρονης υδραυλικής τεχνικής να το καταστρέψει!

Κι ύστερα ήλθε η γραφειοκρατία να αποτελειώσει, αν όχι το έργο, τα νεύρα μας οπωσδήποτε. Η παράκαμψη της υπερχείλισης έξω από το Καφέ Γυαλί ώστε αφ' ενός να μην πέφτουν τα λύματα στη μαρίνα και αφ' ετέρου να λειτουργεί σε έκτακτες περιπτώσεις, ως by pass, και για να καθαρίζεται κενός ο αγωγός προς τον βιολογικό, μελετάται διαρκώς, επανειλημμένως και κατ' εξακολούθηση, εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Πρώτα υπήρξε μελέτη με αυτεπιστασία της ΔΕΥΑΚ, στην συνέχεια ανατέθηκε από τον ΟΛΚΕ (Στεφανίδης) σε έναν μηχανικό κι ύστερα σε άλλον.

Στο μεταξύ άλλαξε η Διοίκηση στο λιμάνι κι έτσι αγνοείται πλέον η τύχη της μελέτης. Ενώ κατά καιρούς ανακοινώνεται η ολοκλήρωση, επιτέλους, της μαρίνας που θα σημάνει και την συμπερίληψη της λύσης αυτού του υδραυλικού προβλήματος για την Σπηλιά. Συνεχίζεται!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.