Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστολή στον Διοικητή του ΙΚΑ από την Ενωτική Κίνηση Οικονομολόγων για υποβολή νέων Α.Π.Δ.

Οικονομολόγοι
29 Οκτωβρίου 2020 / 10:22

Κατατέθηκε αίτημα να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής διόρθωσης και υποβολής νέων Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) στους εργοδότες, που δεν είχαν προσαρμοστεί στην εγκύκλιο 39/2020

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ).  Η Ενωτική Κίνηση Οικονομολόγων Ιονίου απέστειλε, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, επιστολή προς τον Διοικητή του ΙΚΑ, Χρήστο Χάλαρη, με το αίτημα να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής διόρθωσης και υποβολής νέων Α.Π.Δ. σε όσους εργοδότες υπέβαλαν κανονική Α.Π.Δ. χωρίς να έχουν προσαρμοστεί στην εγκύκλιο 39/2020, ενώ παράλληλα ζητήθηκαν διευκρινήσεις.

Η επιστολή που στάλθηκε έχει το εξής περιεχόμενο:

«Προς:

Χρήστο Χάλαρη
Διοικητή e-E.Φ.Κ.Α


Αξιότιμε κύριε Διοικητά,

Στις 19-09-2020 ο Ε.Φ.Κ.Α. δημοσίευσε την αρ 39/2020 εγκύκλιο (ΑΔΑ: ΨΔΛΧ46ΜΑΠΣ-ΡΥ1) που αφορά τον προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών και την απεικόνιση της στις περιπτώσεις των εποχικών εργαζόμενων με ή χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης και της επιδότησης εργοδοτικών εισφορών του άρθρου 123 του Ν. 4714/2020.

Όμως, το μεγαλύτερο μέρος των εργοδοτών για τα διαστήματα Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου 2020 υπέβαλαν Α.Π.Δ.πριν την έκδοση της ανωτέρω εγκυκλίου με αποτέλεσμα να μην έχουν προσαρμοστεί σε αυτήν. Μετά από σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με το τμήμα επιχειρησιακής υποστήριξης εφαρμογών μισθωτών, για το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την διόρθωση των υποβολών των ΑΠΔ για το διάστημα (06_2020, 07_2020, 08_2020, 09_2020), ενημερωθήκαμε ότι για την προσαρμογή στην εν λόγω εγκύκλιο θα πρέπει να ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία μέσω της χειρόγραφης διόρθωσης με δελτίο μεταβολής στοιχείων ασφάλισης στα τοπικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

Επειδή η διαδικασία αυτή (υποβολή δελτίων μεταβολής) είναι χρονοβόρα και δυσχερής,όχι μόνο από πλευράς των φοροτεχνικών αλλά κυρίως από πλευράς των υπαλλήλων του ΙΚΑ, προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής διόρθωσης και υποβολής νέων Α.Π.Δ. σε όσους εργοδότες υπέβαλαν κανονική Α.Π.Δ. χωρίς να έχουν προσαρμοστεί στην εγκύκλιο 39/2020.

Επίσης, παρακαλούμε να διευκρινιστείαν εκτός από το είδος Αποδοχών Τακτικές με τύπο 01, τα είδη αποδοχών Επίδομα Άδειας τύπος 05, Δ. Χριστουγέννων τύπος 03, Άδεια με ασφαλιστικές ημέρες τύπος 07 τυγχάνουν της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών σε περίπτωση που γίνεται υπολογισμός στο διάστημα Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2020, για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο κεφάλαιο Δ της παρούσης εγκυκλίου.

Με εκτίμηση,

Η γραμματεία της Ενωτικής Κίνησης Οικονομολόγων Ιονίου του Π.Τ. Ιονίων Νήσων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας»