Σάββατο 18.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το όνομα του Μαρίνου Ζαμπάτη σε ένα από τα νέα σκάφη του Λιμενικού

Ζαμπάτης Μαρίνος
05 Nov 2020 / 08:58

Ένα από τα νέα, υπερσύγχρονα, ταχύπλοα περιπολικά σκάφη, που θα παραλάβει το Λ.Σ. θα φέρει το όνομα του λιμενοφύλακα, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε καταδίωξη Αλβανών διακινητών ναρκωτικών τον Απρίλιο του ΄97

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το όνομα του λιμενοφύλακα, Μαρίνου Ζαμπάτη, που έπεσε εν ώρα καθήκοντος την 27η Απριλίου 1997, θα φέρει ένα από τα νέα ταχύπλοα περιπολικά σκάφη που θα παραλάβει το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) το αμέσως προσεχές διάστημα.

Πρόκειται για τέσσερα σύγχρονα σκάφη τύπου P-355GR των ιταλικών ναυπηγείων Cantiere Navale Vittoria (CNV) SpA, τα οποία παραγγέλθηκαν τον Ιανουάριο του 2019, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος ανανέωσης των μέσων του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

Η αγορά τους κόστισε 55,56 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενη κατά 90% από κοινοτικούς πόρους, μέσω του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντασσόμενη στα προγράμματα για την προστασία των θαλλασίων συνόρων της.

Τα εν λόγω πλωτά έχουν μήκος 37 μέτρα και πλάτος 7,5 μέτρα, εκτόπισμα 160 τόνων και θα μπορούν να αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα που θα υπερβαίνει τους 40 κόμβους/ώρα. Θα φέρουν τηλεχειριζόμενους σταθμούς βαρέων πολυβόλων, σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρησης, επικοινωνιών και ναυτιλίας, καθώς και υποδομή και εξοπλισμό για συνδρομή σε επιχειρήσεις έρευνας & διάσωσης, πυρόσβεσης στη θάλασσα κτλ. Θα είναι τα ικανότερα και μεγαλύτερα πλωτά μέσα του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., μετά τα πέντε Περιπολικά Ανοικτής Θαλάσσης που προμηθεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Ένα εκ των τεσσάρων σκαφών πιθανότατα θα επιχειρεί στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους, ενώ τα υπόλοιπα τρία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τα πρώτα δύο σκάφη θα καταπλεύσουν στην Ελλάδα πριν το τέλος του τρέχοντος έτους (ενώ τα άλλα δύο θα ακολουθήσουν εντός του 2021), με ένα εξ αυτών να ονομάζεται «Μαρίνος Ζαμπάτης», όπως προαναφέρθηκε.

Ο Μαρίνος Ζαμπάτης γεννήθηκε το 1972 στην Πρέβεζα, με καταγωγή από την Λευκάδα, και υπηρετούσε ως λιμενοφύλακας στο Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμεναρχείου Κέρκυρας. Στις 27 Απριλίου 1997, ανήμερα Μεγάλης Παρασκευής, φονεύθηκε κατά τη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής με Αλβανούς διακινητές ναρκωτικών που καταδιώκονταν από πλωτά του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του όρμου Παναγιά Θεσπρωτίας.

Η προτομή του Μαρίνου Ζαμπάτη κοσμεί τον περίβολο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας. Ο δολοφόνος του τελικά συνελήφθη 16 ολόκληρα χρόνια μετά το περιστατικό, ενώ επιχειρούσε να εισέλθει στην Ελλάδα από την Κακαβιά.