Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένωση νοσοκομειακών γιατρών: Νοσοκομείο σε διάλυση

Νοσοκομείο Κέρκυρας
14 Σεπτεμβρίου 2016 / 18:44

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Τουλάχιστον 20 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων λείπουν από το Νοσοκομείο Κέρκυρας, ενώ η βουλευτής Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη, μας πληροφορεί ότι προσλαμβάνεται μία νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο μας» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών.

1ον. Οι παθολόγοι δεν επαρκούν για την κάλυψη εφημεριών του νοσοκομείου στο αντικείμενό τους  (δύο παθολογικές κλινικές και τμήμα επειγόντων περιστατικών).Το πρόγραμμα εφημεριών συντάχθηκε σύμφωνα με το νόμο, από τους παθολόγους και εγκρίθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου. Ο διοικητής σύμφωνα με ενημέρωση, θα φρόντιζε να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν, από συναδέλφους παθολόγους από το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ). Τελικά, συνέταξε ο ίδιος (!) πρόγραμμα εφημεριών, πέραν κάθε επιστημονικής δεοντολογίας και  σεβασμού επιστημονικών θεσμικών οργάνων. Διατάσσει τους γιατρούς σε εξοντωτικά ωράρια εργασίας πέρα από κάθε λογική και νόμο, με αποτέλεσμα πολύ πιθανό ιατρικό λάθος ή παράλειψη που ενδεχομένως να έχει σαν αποτέλεσμα αδόκητο θάνατο ή επιδείνωση υγείας ασθενών και νοσηλευομένων.
 
2ον. Την 13/9 συνάδελφος παθολόγος υπέβαλε παραίτηση από το νοσοκομείο. Μετά από αυτό το γεγονός, η λειτουργία κάθε παθολογικής κλινικής γίνεται πολύ περισσότερο προβληματική που φυσικά αυτό θα έχει ανάλογο αντίκτυπο στους νοσηλευόμενους και τους συγγενείς τους. Το δε πρόγραμμα εφημεριών στο άμεσο μέλλον (δύο παθολογικές κλινικές και τμήμα επειγόντων περιστατικών) καλύπτεται με τη νέα αυτή εξέλιξη μέχρι περίπου την 20ή ημέρα κάθε μήνα.
 
3ον. Αναλυτική έγγραφη αναφορά κατατέθηκε στην Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας για το ζήτημα της εξουθενωτικής εργασίας γιατρών με εντολή διοικητού. Πρέπει να λάβει θέση και να απαντήσει, όπως ο νόμος προβλέπει. Η αναφορά κοινοποιήθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και Πρωτοδικών Κέρκυρας. Δεν είναι δυνατόν ο διοικητής να διατάσσει γιατρούς για εργασία πέρα από τα φυσικά ανθρώπινα όρια, πέρα από το νόμο και στο τέλος οι ίδιοι οι γιατροί να είναι υπεύθυνοι για τα ιατρικά λάθη που πολύ πιθανόν να γίνουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους χρήστες υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι για αυτούς τους λόγους η Ελλάδα καταδικάστηκε τελεσίδικα και κατηγορηματικά πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
 
4ον. Η Ορθοπεδική κλινική βρίσκεται σε αδυναμία να πραγματοποιήσει το σύνολο των χειρουργικών επεμβάσεων (προγραμματισμένα και επείγοντα χειρουργεία) λόγω μη εξόφλησης παλαιών χρεών του νοσοκομείου απέναντι στις εταιρείες που προμηθεύουν χειρουργικό υλικό. Οι λύσεις που προκύπτουν εξ ανάγκης, είναι διακομιδή ασθενών στα Γιάννενα για να χειρουργηθούν, ή ενημέρωση του κοινού για αδυναμία της κλινικής να λειτουργήσει πλήρως, λόγω έλλειψης του απαραίτητου υλικού για τις χειρουργικές επεμβάσεις.
 
5ον. Λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, που στο άμεσο μέλλον θα γίνει μεγαλύτερη, από  αποχώρηση κάποιων επικουρικών γιατρών, είχαν ζητηθεί από την προηγούμενη διοίκηση τέσσερις επικουρικοί γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, απολύτως απαραίτητων για την ελάχιστη δυνατή λειτουργία κλινικών και τμημάτων. Γίνεται αίτημα στην 6η Υ.Πε με πρόσφατο έγγραφο του διοικητή κ. Κακαβίτσα, ένας από αυτούς (ακτινολόγος), να διαγραφεί από τις ανάγκες του νοσοκομείου, δηλαδή δεν είναι αναγκαίος και χρήσιμος για την λειτουργία του ακτινολογικού τμήματος.
 
6ον. Λείπουν από το νοσοκομείο μας τουλάχιστον 20 γιατροί διάφορων ειδικοτήτων (χειρουργοί, παθολόγοι, καρδιολόγοι, παιδίατροι, αιματολόγοι, νεφρολόγοι, ακτινολόγοι, βιοπαθολόγοι, ενδοκρινολόγοι) για την ελάχιστη ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Με τους 20 αυτούς ιατρούς, η πληρότητα από σημερινή κάλυψη 46,7% θα φθάσει το 58,3% του οργανογράμματος. Για να μην επαναλαμβάνουμε τα γνωστά σε όλους, ότι δηλαδή το νοσοκομείο εκτός της δευτεροβάθμιας,  δέχεται και εξυπηρετεί τεράστιο φόρτο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κατοίκων και επισκεπτών του νομού, νησιωτική περιοχή με προβληματική πρόσβαση με το τριτοβάθμιο νοσοκομείο αναφοράς των Ιωαννίνων κ.ά.
 
7ον. Επιτέλους όμως υπάρχουν και ευχάριστες ειδήσεις: η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κ. Βάκη Φωτεινή, με δελτίο τύπου, μας πληροφορεί ότι προσλαμβάνεται μία (αριθμός 1) νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο μας. Ανεξάρτητα φυσικά πόσες νοσηλεύτριες έχουν αποχωρήσει το τρέχον έτος. Μετά από αυτό είμαστε πλήρως αισιόδοξοι ότι αρχίζει η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο νομό μας.
 
Πάμε καλά.
 
Βαδίζουμε με βήμα ταχύ στο σωστό δρόμο (για την πλήρη διάλυση).
 
Μπούκας Χρυσόστομος
         Πρόεδρος