Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανδριώτη: «Το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές δεν προσφέρεται για πολιτικό μανιφέστο»

Ανδριώτη Μελίτα
09 Δεκεμβρίου 2020 / 11:30

Οποιαδήποτε απόφαση εκδοθεί από την Π.Ε. Κέρκυρας, αυτή θα είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαβούλευσης με αρμόδιους φορείς και σύμφωνα με τους νόμους του ελληνικού κράτους, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ).  Για την ήδη δρομολογημένη πρόσκληση κοινωνικής διαβούλευσης σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, κάνει λόγο η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Μελίτα Ανδριώτη.

Η Αντιπεριφερειάρχης μάλιστα, εκφράζει την απορία και την δυσαρέσκειά της για ανακοινώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, χωρίς να έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση από την Π.Ε. Κέρκυρας, η οποία, άλλωστε, περιμένει τις γραπτές προτάσεις των φορέων, στους οποίους έχει ήδη απευθύνει την πρόταση διαβούλευσης βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Π.Ε. Κέρκυρας: «Η Περιφερειακή Ενότητα στέκεται με ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες των μικρών αυτών επιχειρήσεων (mini market) λόγω πανδημίας, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της κάθε περιοχής.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (το άρθρο 16 του Ν. 4177/2013 (ΦΕΚ Α΄ 173) « Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» έχει ήδη δρομολογηθεί η πρόσκληση κοινωνικής διαβούλευσης.

Οι αποδέκτες της διαβούλευσης ήταν οι κάτωθι:

1. Εμπορικό Επιμελητήριο Κέρκυρας
2. Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας
3. Ένωση Καταστηματαρχών Παλιάς Πόλης Κέρκυρας
4. Σύλλογος Εμπόρων Τροφίμων – Ποτών
5. Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Κέρκυρας
6. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κέρκυρας
7. Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων
 
Και ενώ δεν πήραμε ούτε ανακοινώσαμε κάποια απόφαση προτού λάβουμε τις γραπτές προτάσεις των παραπάνω φορέων, με έκπληξη είδαμε στον Τύπο ανακοινώσεις του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Παγκερκυραϊκού Συνδέσμου Αυτοαποασχολούμενων Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, που καμία σχέση δεν είχε με την πραγματικότητα και με την διαχείριση του θέματος από την Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας.

Αντίθετα το κείμενο έχει  μια συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία στα θέματα της οικονομίας και δεν συμβάλλει στην κατανόηση και διευθέτηση του θέματος, αφού  βάζει στην ίδια ζυγαριά την ΕΒΓΑ της γειτονιάς με τους μεγάλους μονοπωλιακούς  ομίλους.

Το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές δεν προσφέρεται για πολιτικό μανιφέστο, αλλά για ρεαλιστική αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων της αγοράς και των εργαζομένων.

Για άλλη μια φορά θέλουμε να τονίσουμε ότι η Π.Ε. Κέρκυρας οποιαδήποτε απόφαση εκδώσει θα είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαβούλευσης με αρμόδιους φορείς και σύμφωνα με τους νόμους του ελληνικού κράτους».