Τρίτη 14.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στον Γαλιατσάτο οι φορείς κατά της εκποίησης του Ιστορικού Ψυχιατρείου

Ιστορικό Ψυχιατρείο Κέρκυρας
20 Σεπτεμβρίου 2016 / 10:15

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εκπρόσωποι της «Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων κατά της Εκποίησης του Παλιού Ψυχιατρείου Κέρκυρας και για την προστασία της περιουσίας του»,

επισκέφθηκαν χθες το μεσημέρι τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο, αιτούμενοι τη συνδρομή του στις διεκδικήσεις τους και την παρέμβαση υπέρ της ευόδωσης των αιτημάτων τους.
 
Ενόψει της εκδίκασης της προσφυγής κατά της εκποίησης του Ιστορικού Ψυχιατρείου, που είχαν καταθέσει Δήμος Κέρκυρας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Νοσοκομείο Κέρκυρας και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, ανάμεσα στους οποίους και ο νεοεκλεγείς -τότε- Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, οι εκπρόσωποι των φορέων που αντιτίθενται στην εκποίηση του παλαιού Ψυχιατρείου, ζήτησαν αφενός τη νομική συνδρομή της ΠΙΝ και αφετέρου την προσωπική παρέμβαση του Περιφερειάρχη με δηλώσεις και στήριξη της προσπάθειας.
 
Οι εκπρόσωποι των φορέων δήλωσαν ότι στο παλαιό ψυχιατρείο λειτουργούν και πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν δομές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας καθώς και δομές δημόσιας παιδείας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) αποτελώντας μια πρωτοποριακή και πολύ επιτυχημένη «συγκατοίκηση», που θα πρέπει να συνεχιστεί. Ενημέρωσαν μάλιστα τον Περιφερειάρχη ότι με την απόδοση των κτισμάτων του Ιστορικού Ψυχιατρείου στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, για να στεγάσει δομές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, θα εξοικονομηθούν ενοίκια ύψους περίπου 50.000ευρώ ετησίως.
 
Το αίτημα της μεταφοράς του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Κέρκυρας στο Παλαιό Ψυχιατρείο, μας βρίσκει σύμφωνους δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος υποστηρίζοντας ότι «το Παλαιό Ψυχιατρείο πρέπει να παραμείνει στο κοινωνικό σύνολο και τους ωφελούμενους στους τομείς της υγείας και της παιδείας. Στηρίζουμε το αίτημα τόσο ως αίτημα διατήρησης της ιστορικής μνήμης, όσο και ως συνέχισης της σημερινής κατάστασης που ευνοεί την πολύπλευρή συνύπαρξη έχοντας αποστιγματίσει τον ευρύτερο χώρο και λειτουργώντας ως πρότυπο κοινωνικής συνύπαρξης».
 
Ο κ. Γαλιατσάτος επίσης τόνισε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της σημερινής περιφερειακής αρχής, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας και αντιτέθηκε στην εκποίηση των αεροδρομίων, του Ερημίτη, του Ίσσου στην Κέρκυρα και τουριστικών ή προστατευόμενων περιοχών σε όλα τα Ιόνια Νησιά όπως στο Τραπεζάκι στην Κεφαλονιά κ.α.
 
Οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι θα είναι σε επικοινωνία έως την εκδίκαση της προσφυγής -η οποία έχει προγραμματιστεί για την 11η Οκτωβρίου- και στο μεσοδιάστημα θα καθορίσουν περαιτέρω κινήσεις.
 
Στη συνάντηση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παραβρέθηκαν: ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κέρκυρας Φοίβος Κακαβίτσας, ο πρώην πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ Λευτέρης Μαρκάτης, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Νοσοκομειακών Ψυχολόγος Ηλίας Μιχαλαρέας, ο εκπρόσωπος του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Παναγιώτης Καλυβόπουλος, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Διαμαντίνα Βασιλάκη, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ψυχιατρικού Τομέα Αλέκος Κυπριανός και η εκπρόσωπος των διοικητικών του Νοσοκομείου Κατερίνα Καραμανώλη.