Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δώστε κίνητρα ώστε ναρθούν υγειονομικοί στα νοσοκομεία μας

νοσοκομεία
02 Απριλίου 2021 / 14:22

Με αφορμή την ομολογία περιφερειάρχη και διοικητή 6ης ΥΠΕ για τους λόγους που δεν είναι πρόθυμοι να έλθουν στα νοσοκομεία, υγειονομικοί, ο βουλευτής Κερκύρας του ΚΙΝΑΛ, υπενθυμίζει την τροπολογία του κόμματός του.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την ώρα που τα νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας αδυνατούν να στελεχωθούν με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και ο Διοικητής της 6ης Υ.Π.Ε. με Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν ομονοούν, αντιλαμβάνονται και αποδέχονται, έστω και με καθυστέρηση εννέα (9) μηνών, την έλλειψη ενδιαφέροντος ιατρών να λάβουν μέρος σε προκηρύξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα Νοσοκομεία των νησιών μας. 



Κι αφού διαπιστώνουν το πρόβλημα απηύθυναν εκκλήσεις στους ντόπιους γιατρούς να στελεχώσουν τα νοσοκομεία και προτείνουν και λύσεις μάλιστα, καθώς όπως αναγράφεται στο Δελτίο Τύπου που συνόδευσε τη συνάντησή τους: «το Υπουργείο Υγείας πρέπει να δώσει, κίνητρα καριέρας για τις θέσεις μόνιμων ιατρών όπως μετά την πάροδο ορισμένων ετών να μπορούν να λάβουν τον βαθμό του Διευθυντή και να επιλέξουν το νοσοκομείο που επιθυμούν να μετατεθούν».
Κυρία Περιφερειάρχη, κύριε διοικητά της 6ης Υ.Π.Ε., τις προτάσεις αυτές, εμείς, εδώ και εννέα (9) μήνες, τις έχουμε θέσει υπόψη σας και υπόψη του Υπουργείου. Καταθέσαμε τροπολογίες τον Ιούνιο του 2020 και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, για τη θέσπιση ειδικών κινήτρων, χωρίς όμως να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση. Μας χαροποιεί, που έστω και τώρα τις υιοθετείτε. Η ερώτηση δε, είναι: Εμείς θα της επανακαταθέσουμε προς ψήφιση. Εσείς θα τις στηρίξετε;
 
Η τροπολογία του ΚΙΝΑΛ
 
1. Οι ειδικευμένοι ιατροί Ε.Σ.Υ. που διορίζονται στις νησιωτικές περιοχές και στις άγονες ή προβληματικές περιοχές, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, καθώς και στα χαρακτηρισμένα ως άγονα Περιφερειακά Ιατρεία, υπηρετούν σε αυτά επί μία τουλάχιστον πενταετία, αποκλειομένης απολύτως και για οποιονδήποτε λόγο της αποσπάσεως, μεταθέσεως ή μετατάξεώς τους σε άλλες νοσοκομειακές ή υγειονομικές μονάδες κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος.
2. Κάθε δύο έτη, κατά τη διάρκεια της πενταετίας της παραγράφου 1, οι ως άνω υπηρετούντες ιατροί μπορούν να μετακινούνται για εκπαίδευση σε κεντρικές νοσοκομειακές μονάδες, για διάστημα όχι ανώτερο του ενός μήνα.
3. Ύστερα από σχετική αίτηση, είναι υποχρεωτική για τη διοίκηση η έκδοση απόφασης για την απόσπαση για συνυπηρέτηση συζύγου ή συμβιούντα κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 4356/2015 (ΦΕΚ Α΄ 181) δημοσίου υπαλλήλου, στον τόπο υπηρεσίας του ιατρού κατά την παράγραφο 1 του παρόντος, κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων για αποσπάσεις και άλλες περιπτώσεις κινητικότητας. 
4. Μετά την παρέλευση της πενταετίας της παραγράφου 1, οι ως άνω υπηρετούντες ιατροί έχουν το δικαίωμα επιλογής κατά προτεραιότητα τοποθέτησής τους, κατά τις κείμενες διατάξεις, σε κεντρικές υγειονομικές μονάδες του Ε.Σ.Υ.
 
1. Η περ. α17 του άρθρου 1 του π.δ. 131/1987 αντικαθίσταται ως εξής: «Νομός Κέρκυρας: Κέρκυρα, Άγιος Αθανάσιος (Αγρός), Άγιος Μάρκος, Άνω Λευκίμμη, Παξοί».
2. Η περ. β10 του άρθρου 1 του π.δ. 131/1987 καταργείται».