Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Ορφανές» παραμένουν θέσεις εργασίας, παρά την ζήτηση που υπάρχει

Προσωπικό
05 Αυγούστου 2021 / 14:44
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ψάχνουν προσωπικό στην εστίαση και στα ξενοδοχεία και δεν βρίσκουν παρά την ανεργία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με το «κιάλι» ψάχνουν επιχειρηματίες της εστίασης αλλά και ξενοδόχοι στην Κέρκυρα προσωπικό να προσλάβουν αλλά δεν βρίσκουν. Το ενδιαφέρον από υποψήφιους εργαζόμενους παρά την ανεργία στο νησί είναι μηδαμινό ακόμη και από ανειδίκευτο προσωπικό ή πρωτάρηδες στον κλάδο!

Χωρίς ανταπόκριση εξακολουθούν να παραμένουν αγγελίες εύρεσης προσωπικού προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους επαγγελματίες της εστίασης που μένουν χωρίς προσωπικό εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου.

«Όλοι ψάχνουμε προσωπικό και κανείς δεν έρχεται να εργαστεί παρότι οι επιχειρήσεις εστίασης της πόλης αναζητούν μόνιμο προσωπικό. Η επιχείρησή μου για παράδειγμα έχει αυτή την στιγμή 11 εργαζόμενους, όμως χρειαζόμαστε ακόμα τρία άτομα για σέρβις, λάντζα και μπουφέ. Αναγκαστικά ελλείψει αυτού ανοίγουμε πιο αργά την επιχείρηση και κλείνουμε νωρίτερα την εξυπηρέτηση της κουζίνας. Την τακτική αυτή ακολουθούν κι άλλες επιχειρήσεις», ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας Σάκης Κώστας.

Σύμφωνα με τον ίδιο στο γεγονός αυτό συντελεί το διάστημα που προηγήθηκε με τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας που ήταν σε ισχύ για περίπου 8 μήνες, με αποτέλεσμα τα 1.068 ευρώ που έπαιρναν δυο μέλη μιας οικογένειας (534 ευρώ έκαστος) για παράδειγμα να έχουν εξασφαλίσει κάποια χρήματα που δεν τους δημιουργούν την ανάγκη για άμεση εργασία.

«Ορφανές» οι θέσεις εργασίας



Μάλιστα παρότι οι επιχειρήσεις προσφέρουν μόνιμη εργασία τηρώντας όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις (ένσημα, άδειες, επιδόματα) οι θέσεις εργασίας εξακολουθούν να παραμένουν «ορφανές». 
«Ψάχνουμε πάνω από τρεις μήνες για προσωπικό, όμως δεν υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος. Ενώ υπάρχουν ανειδίκευτοι, ομοίως δεν θέλουν να εργαστούν και είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται πανελλαδικά ειδικά στον χώρο της εστίασης. Παρότι έχουμε βάλει μια πινακίδα στην είσοδο του μαγαζιού με τις θέσεις που χρειαζόμαστε σπάνια έρχονται να ρωτήσουν. Η εργασία που παρέχουμε είναι 12μηνη με όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, ένσημα, άδειες, δώρα, ωστόσο δεν υπάρχει ενδιαφέρον», τόνισε ο Μάριος Βαρότσης, υπεύθυνος επιχείρησης εστίασης.


Στα ξενοδοχεία

Μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται και στα ξενοδοχεία , όπως τονίζει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Σπύρος Ρόκκας και ιδιαίτερα στις κουζίνες, καθώς παρατηρείται κυρίως έλλειψη σε μάγειρες και έπειτα σε σερβιτόρους. 
«Είναι γενικό το φαινόμενο σε όλα τα ξενοδοχεία της Κέρκυρας και δυστυχώς δεν έρχεται κανένας να ζητήσει δουλειά», ανέφερε ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδόχων έχουν προσλάβει όλους τους υπαλλήλους που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα επαναφοράς στην εργασία.
Όπως τόνισε η πανδημία, δημιούργησε πολλές ανακατατάξεις στον εργασιακό χώρο, ενώ από την στιγμή που προστέθηκαν νέες ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί το προσωπικό έχει κατευθυνθεί και εκεί με αποτέλεσμα να παρατηρείται έλλειψη σε συγκεκριμένες ειδικότητες. «Η αγορά των ξενοδοχείων με το που ολοκληρώνεται η σεζόν αναζητά κατευθείαν το προσωπικό της νέας τουριστικής περιόδου. Οι προσπάθειες ξεκινούν από τον Ιανουάριο και οι περισσότεροι ξενοδόχοι διατηρούμε συνεργασίες με γραφεία ευρέσεως προσωπικού», παρατήρησε ο κ.Ρόκκας.

6.400 εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ Κέρκυρας

Την ίδια ώρα η λίστα των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ Κέρκυρας επεκτείνεται. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ΟΑΕΔ Κέρκυρας κ.Αλεξάκη αυτή τη στιγμή 6.500 είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Τοπικού Οργανισμού, εκ των οποίων ωστόσο οι 1.500 αφορούν σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που έχουν ολοκληρώσει την θητεία τους με το πέρας της σχολικής χρονιάς και αναμένουν την επαναπρόσληψή τους για τη νέα που ξεκινάει το Σεπτέμβριο.

Οι υπόλοιποι ωστόσο 5.000 διαφόρων ειδικοτήτων και προσόντων παραμένουν στα αζήτητα, κι ενώ οι επιχειρήσεις ψάχνουν για προσωπικό, το παράδοξο είναι ότι δεν απευθύνονται στον ΟΑΕΔ για την εύρεση ειδικοτήτων που τους ενδιαφέρει. «Έχουμε εγγεγραμμένους ανέργους στον κλάδο της εστίασης και καλό θα είναι να απευθύνονται στον ΟΑΕΔ οι επιχειρηματίες για την πρόσληψη προσωπικού. Παράλληλα αυτή τη στιγμή, έχουμε μόνο ένα ξενοδοχείο που αναζητά προσωπικό μέσω της Υπηρεσίας μας», επισήμανε ο κ.Αλεξάκης.

Αύξηση 2.000 ανέργων από το 2019

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού Κέρκυρας και μέλος πλειοψηφίας αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας Σταμάτης Πελάης 2.000 επιπλέον άνεργοι που αφορούν κυρίως στον κλάδο του επισιτισμού, τουρισμού και λιγότερο στα ξενοδοχεία έχουν προκύψει από το 2019, όπου οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφταναν στην Κέρκυρα συνολικά τις 3.000 διαφόρων ειδικοτήτων.

Σύμφωνα πάντως με τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Απασχόλησης Κώστα Ζορμπά καθίσταται ολοένα και περισσότερο αναγκαία η εξειδίκευση ειδικοτήτων με σκοπό να τηρείται μητρώο από το οποίο η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να βρίσκει το προσωπικό που χρειάζεται για την λειτουργία της.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.