Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναβολή συζήτησης του Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας ζητούν οι μόνιμοι κάτοικοι παλιάς πόλης

Μόνιμοι Κάτοικοι
23 Αυγούστου 2021 / 09:57

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Τόσο ο υπάρχων κανονισμός όσο και ο αναθεωρημένος, για να εφαρμοστεί θα πρέπει πρώτα να έχει την αποδοχή των κοινωνικών φορέων που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή» επισημαίνει

ο Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης σε επιστολή του προς τη Δήμαρχο Μερόπη Υδραίου:. 

Αξιότιμη κα Δήμαρχε
Σχετικά με την εισαγωγή του Αναθεωρημένου Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας στην επιτροπή διαβούλευσης, εν μέσω θέρους και κορύφωσης της τουριστικής περιόδου, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής.

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι καμία από τις τεκμηριωμένες προτάσεις που στείλαμε, μετά από πρόσκλησή σας, προς την ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Μιχ. Πολίτη, για την αναθεώρηση του κανονισμού (30/11/2019)  δεν εντάχθηκε στον νέο υπό διαβούλευση κανονισμό.

Τόσο ο υπάρχων κανονισμός όσο και ο αναθεωρημένος, για να εφαρμοστεί και να δώσει λύση  στα προβλήματα της πόλης μας θα πρέπει πρώτα να έχει την αποδοχή των κοινωνικών φορέων που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Δεν αρκεί μόνο η έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, που σε τόσα πολλά σημεία του αναφέρει ο νέος κανονισμός. Θυμίζουμε την στάση σας στο Δημοτικό συμβούλιο όταν επί δημαρχίας κ. Νικολούζου ο υπάρχων κανονισμός ήρθε για έγκριση και την τότε συμφωνία σας με όλους τους φορείς που ζητούσαμε αναβολή και αναθεώρηση.

Για το σκοπό αυτό ζητούμε:
Αναβολή της αναγγελθείσας για 25/8/2021 συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες (15/9/2021). Δεν είναι δυνατόν να αιφνιδιάζονται οι φορείς του Ιστορικού Κέντρου εν μέσω καλοκαιριού για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που αφορά κύρια τη ζωή των κατοίκων αλλά και των επαγγελματιών αυτού και κανέναν άλλο, με μία ενημέρωση παραμονές του Δεκαπενταύγουστου αρχικά (7/8/2021), και με μια πρόσκληση σε συνεδρίαση για έγκριση, λίγες μέρες αργότερα στις (18/8/2021).

Ξαφνικά, μετά από 21 μήνες  από τότε που υποβάλαμε τις θέσεις - προτάσεις μας για τροποποίηση, συμπλήρωση, διόρθωση του ημιτελούς Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας του Απριλίου - 2016 (30/11/2019), επικαλούμενοι προσχηματικά το φόβο νέου κλεισίματος (lockdown), πιέζετε φορείς που δεν έχουν ιδέα περί του κανονισμού, να τον εγκρίνουν.

Στο διάστημα αυτών των 21 μηνών δεν επικοινώνησε κανείς από τον Δήμο ή την συσταθείσα από τη Δήμαρχο επιτροπή μελέτης -επεξεργασίας, ούτε μία φορά με το Σύλλογο Μονίμων Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Κέρκυρας, για να συζητήσει έστω τυπικά τις πλήρως τεκμηριωμένες και ουσιαστικές θέσεις και προτάσεις του.
Καμία διαβούλευση δεν έχει γίνει για 21 μήνες.

Να ξεκινήσει άμεσα πραγματική διαβούλευση μεταξύ του Δήμου και των άμεσων ενδιαφερόμενων για την παλαιά πόλη (Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων, ιδιοκτήτες ακινήτων, καταστηματάρχες, πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς) ώστε να συνδιαμορφωθεί ο Κανονισμός Αστικής Λειτουργίας, πριν αυτός εισαχθεί στην επιτροπή διαβούλευσης στην οποία συμμετέχουν φορείς από όλο το Δήμο. Ζητούμε δηλαδή πριν ο κανονισμός αυτός έρθει για συζήτηση σε μια επιτροπή η οποία μόλις συστάθηκε, δεν έχει συνεδριάσει ποτέ ξανά και δεν ξέρουμε ακόμα πως θα λειτουργήσει, να προηγηθεί πραγματική διαβούλευση σε μικρές ομάδες, δια ζώσης, όπως με επιτυχία έγινε κατά την αξιολόγηση της Κέρκυρας από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι κανονισμός που θέτει για τους κατοίκους μόνο απαγορεύσεις χωρίς να λαμβάνει καμία μέριμνα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην παλαιά πόλη δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί.
Εδώ μένει κόσμος και σε πείσμα του κανονισμού να τον διώξει, θα συνεχίσει.

Με τιμή
το Δ.Σ του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Κέρκυρας