Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαζί με τα σπίτια κατεδαφίζονται και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις

Χιμάρα
01 Nov 2016 / 18:55

Δίχως τη συναίνεση των ιδιοκτητών και χωρίς την απόφαση δικαστηρίου περί απαλλοτρίωσης, η δημοτική Αρχή της πόλης αποφάσισε να αναπλάσει συνοικία στην ανατολική της έξοδο, γκρεμίζοντας τα σπίτια 19 ελληνικών οικογενειών.

ΧΙΜΑΡΑ. Πρόκειται για μια ακόμα φάση της δραματικής σχέσης κατοίκων της Χιμάρας με τη δημοτική Αρχή του Γ. Γκόρου και επίδικο τη γη και τις ιδιοκτησίες ώστε εν προκειμένω να αλλάξει η όψη της πόλης και σε άλλες περιπτώσεις να γίνουν επενδύσεις τουριστικού χαρακτήρα στην όμορφη παραλιακή ζώνη, απέναντι από την Κέρκυρα.
Ανήμερα της ελληνικής εθνικής γιορτής, την 28 Οκτωβρίου, 19 οικογένειες της συνοικίας Σπηλαίων της Χιμάρας, παρέλαβαν ειδοποιητήριο με το οποίο τους δίνεται προθεσμία πέντε ημερών (σ.σ. που εκπνέει την Τετάρτη) για την εκκένωση των σπιτιών τους. Όπως αναφέρεται σ' αυτό, τα σπίτια θα κατεδαφιστούν για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του κέντρου της Χιμάρας.
 
Η Ομόνοια καταγγέλει 
 
Δίπλα από τις περίφημες 11οροφες πολυκατοικίες, ιδιοκτησίας του κ. Κοκδήμα, αποφασίστηκε να γκρεμιστούν οι κατοικίες των οικογενειών Κονόμη και Μπολάνου, κτίρια 200 ετών, μόνο και μόνο για να αναβαθμιστούν τα συγκεκριμένα πολυώροφα κτίρια. Πρόκειται για ωμό βανδαλισμό έξω από κάθε λογική, που στόχο έχει να εκτοπίσει τους αυτόχθονες Χιμαριώτες εις όφελος ύποπτων κατασκευαστικών εταιριών".
 
Το ελληνικό υπΕξ
 
Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Δήμαρχος, κ. Γκόρος, εκτελώντας μια κυβερνητική πολιτική, έβαλε την υπογραφή του σε ειδοποιητήρια για κατεδαφίσεις, τα οποία μάλιστα επιδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους την ημέρα της Εθνικής Επετείου. Οι αλβανικές Αρχές πρέπει να προβούν άμεσα αφενός στην ακύρωση της κατεδάφισης και αφετέρου σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της Χειμάρρας.
 
Η Μπακογιάννη
 
H Συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο Υπεύθυνος Τομέα Εξωτερικών, Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση : "Η απόφαση της αλβανικής Κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατεδάφιση οικιών Ελλήνων Ομογενών στη Χειμάρρα αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο μιας άκρως προκλητικής συμπεριφοράς που εκ των πραγμάτων θέτει πια τις ελληνοαλβανικές σχέσεις σε νέα βάση. Είναι προφανές ότι τόσο οι διμερείς μας σχέσεις όσο και η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε. πρέπει να επαναεκτιμηθούν υπο το φώς του (μη) σεβασμού των κανόνων του Κράτους Δικαίου και της διεθνώς κατοχυρωμένης προστασίας των μειονοτήτων, εκ μέρους της γείτονος χώρας. 
 
Το αλβανικό υπΕξ
 
Το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου Γκλεβίς Ντερβίσι, αναφέρει: «Οι απειλητικοί τόνοι της ανακοίνωσης και η επιπόλαια ανάγνωση της κατάστασης και των συνθηκών, δεν μπορεί να γίνουν κατανοητά στην Ευρώπη του σήμερα, παρά ως ένα μήνυμα που προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση. Η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές του κράτους δικαίου. Οι νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται από το δήμο Χιμάρας, οι οποίες επικεντρώνονται στην μεταμόρφωση της πόλης σε ένα ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό, είναι διαφανείς και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι επανειλημμένες δηλώσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και η αναχρονιστική γλώσσα για την περιοχή της Χιμάρας είναι απαράδεκτες και αντίθετες προς τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου. Αρχές που διέπουν τις δραστηριότητες των θεσμικών οργάνων του κράτους.
 
Ο Β. Ντούλες
 
Ο προέδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων, χαρακτήρισε την περίπτωση: "ένα ακόμα επεισόδιο στην σειρά αυτή που έχει ως στρατηγικό στόχο την αλλοίωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην ευρύτερη παραλιακή περιοχή του Ιονίου σε βάρος των κατοίκων, ως επί το πλείστον, ελληνικής καταγωγής που είναι και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες αυτής της περιοχής». «Ενώ το 2012 η δημοτική αρχή μαζί με την κοινότητα είχαν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο ανάπλασης, κοινή συναινέσει, έρχεται σήμερα ο δήμαρχος μονομερώς και αυθαίρετα καταργεί εκείνο το σχέδιο ανάπλασης και προωθεί ένα το οποίο αυτός με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα έχουν συνεννοηθεί να εφαρμόσουν στην Χιμάρα".
Με πληροφορίες από το himara.gr