Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναδίπλωση μετά το «άκαρπο» τελεσίγραφο για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ

Υπουργείο Παιδείας
24 Σεπτεμβρίου 2021 / 14:18
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Εν αναμονή αποστολής του νέου εγγράφου, για την προθεσμία υποβολής των προτάσεων αλλά κυρίως για τις προϋποθέσεις αναδιάταξης των πανεπιστημίων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στροφή 180ο από το Υπουργείο Παιδείας μετά το άκαρπο «τελεσίγραφο» που εστάλη στα ΑΕΙ της χώρας ζητώντας να στείλουν συγκεκριμένες προτάσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την αναδιάρθρωση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, χωρίς ωστόσο να θέτει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα γίνουν.

Το σχετικό έγγραφο που απέστειλε ο αρμόδιος για τα ΑΕΙ Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος προς τους Πρυτάνεις όλων των ΑΕΙ την 1η Σεπτεμβρίου δεν βρήκε την αναμενόμενη ανταπόκριση από τα ιδρύματα, τα οποία εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους για τα στενά χρονικά περιθώρια αλλά και το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν έθεσε το πλαίσιο, με το οποίο ζητούσε να γίνουν οι προτάσεις για την αναμόρφωση των πανεπιστημίων.

Παράταση

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος, το Υπουργείο αποφάσισε να δώσει παράταση στα ιδρύματα για την κατάθεση των προτάσεών τους αλλά και να θέσει τις προϋποθέσεις για τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις, μετεξελίξεις και αλλαγές που είχε ζητήσει με το αρχικό του έγγραφο. Την πρόθεση του Υπουργείου μετέφερε στην Έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων (διεξήχθη την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου) η Νίκη Κεραμέως ενημερώνοντας, προφορικά για την ώρα, για την αλλαγή στάσης του. Τα ιδρύματα βρίσκονται εν αναμονή αποστολής του νέου εγγράφου, για την προθεσμία υποβολής των προτάσεων αλλά κυρίως για τις προϋποθέσεις αναδιάταξης των ΑΕΙ, ώστε να επανακαθορίσουν την θέση τους μετά την αναδίπλωση του Υπουργείου Παιδείας.

Στη Σύγκλητο

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου την περασμένη εβδομάδα είχε τεθεί επί τάπητος το επίμαχο έγγραφο του κ.Συρίγου, όπου οι Πρόεδροι των Τμημάτων και οι Κοσμήτορες των Σχολών κατέθεσαν διεξοδικά τις απόψεις τους εμμένοντας στην θέση ότι τα Τμήματα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν. Τονίστηκε η αναγκαιότητα υπεράσπισης της επιστημονικής ακεραιότητάς τους, ενώ επισημάνθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση χωρίς καθαρούς όρους. Στη συνεδρίαση της 15ης Σεπτεμβρίου δεν είχε παρθεί απόφαση, ενώ ορίστηκε νέα έκτακτη συνεδρίαση μόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου στο διάστημα που μεσολαβεί να πραγματοποιηθούν οι γενικές συνελεύσεις των Τμημάτων και να αποτυπωθούν οι θέσεις τους και εν συνεχεία να λάβει απόφαση το Συλλογικό Όργανο.

Ωστόσο η μόνη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι ήταν για συγχώνευση του Περιφερειακού Τμήματος Ανάπτυξης του Ιονίου με έδρα την Λευκάδα με το Τμήμα Τουρισμού στην Κέρκυρα και ήρθε από τον Πρόεδρο του πρώτου, Φοίβο-Απόστολο Μυλωνά. Σημειώνεται ότι το εν λόγω Τμήμα προήλθε από την συνένωση με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και ακόμη δεν έχει δεχθεί εισακτέους, καθώς είναι σε αναστολή λειτουργίας.

Γενικές συνελεύσεις

Μέχρι στιγμής και προ της αναδίπλωσης του Υπουργείο Παιδείας, πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις σε τρία τμήματα του ιδρύματος (Ιστορίας, Περιβάλλοντος, Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας), όπου με ψηφίσματά τους τόνιζαν την σπουδαιότητα του γνωστικού αντικειμένου τους και τον διαχρονικό ρόλο τους ως περιφερειακά Τμήματα.

Μάλιστα η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας είχε επισημάνει ότι «η έλλειψη των κριτηρίων οδηγεί από την αρχή την συζήτηση σε αδιέξοδο, την στιγμή μάλιστα που ζητείται η παρουσίαση ενός σχεδιασμού από τα Τμήματα χωρίς να έχουν ωστόσο γνώση των παραγόντων που θα κρίνουν το μέλλον τους».

Σύμφωνα με ακαδημαϊκούς του Ιονίου Πανεπιστημίου εφόσον κοινοποιηθεί το έγγραφο του Υπ. Παιδείας θα συνεδριάσουν εκ νέου οι γενικές συνελεύσεις των 10 Τμημάτων, ώστε στη συνέχεια να τεθούν όλα τα δεδομένα στη Σύγκλητο για τις τελικές αποφάσεις. 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.