Τρίτη 21.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιμνημόσυνη εκδήλωση στο Λαζαρέτο, φέτος χωρίς τον Φίλη

λαζαρέτο
31 Οκτωβρίου 2021 / 15:36
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Οι συγγενείς των εκτελεσμένων πολιτικών κρατούμενων της περιόδου 1946 - 1949, εκπρόσωποι του Δήμου και πολίτες ανηφόρισαν τον «Γολγοθά» ως τον τόπο της «σταύρωσης» των κομμουνιστών δεσμωτών, στην καθιερωμένη από το 1978 ετήσια εκδήλωση μνήμης.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αυτή τη φορά δεν ήταν μαζί ο Φίλης Κορωνάκης, που «έφυγε» τον Ιούνιο. Οι συγγενείς των εκτελεσμένων πολιτικών κρατούμενων της περιόδου 1946 - 1949, εκπρόσωποι του Δήμου και πολίτες ανηφόρισαν τον «Γολγοθά» ως τον τόπο της «σταύρωσης» των κομμουνιστών δεσμωτών, στην καθιερωμένη από το 1978 ετήσια εκδήλωση μνήμης.


Κι όπως σημειώνει το σωματείο των συγγενών στην ανακοίνωσή του με αφορμή παλαιότερη επίσκεψη στον τόπο της θυσίας, «... Από το 1978 κάθε χρόνο είμαστε εκεί, στο νησάκι Λαζαρέτο, τηρώντας την υπόσχεσή μας. Όμως δεν περιοριστήκαμε σ' αυτό.

Το 1983 συστήσαμε Σωματείο συγγενών και φίλων εκτελεσθέντων πολιτικών κρατούμενων φυλακών Κέρκυρας με την επωνυμία «Λαζαρέτο». Στα χρόνια λειτουργίας του Σωματείου μας πετύχαμε να ευαισθητοποιήσουμε την πολιτεία και να χαρακτηρισθεί το νησάκι ως ιστορικός τόπος, που χρειάζεται ειδική κρατική μέριμνα και προστασία. Συμπαραστάτη σε αυτές μας τις ενέργειες είχαμε το Δήμο Κερκυραίων, που στάθηκε στο πλευρό μας, συνδιοργανώνοντας, μαζί με το Σωματείο, τις ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης στο Λαζαρέτο. Έτσι διασώθηκε και η γενικότερη ιστορία της νησίδας, στην οποία λειτούργησε το πρώτο λοιμοκαθαρτήριο του επτανησιακού χώρου, ενώ κατά την ιταλική κατοχή της Κέρκυρας (1943), είχε λειτουργήσει εκεί στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης».

Στο πλαίσιο της κυριακάτικης επιμνημόσυνης τελετής, εκφωνήθηκαν για μια ακόμα φορά τα ονόματα των πεσόντων και κατατέθηκαν στεφάνια στον τοίχο των εκτελέσεων και την αναθηματική στήλη.



Σημειωτέον ότι η επίσκεψη γίνεται ανελλιπώς από το 1978, 29 χρόνια μετά την τελευταία εκτέλεση, έως και σήμερα, με μια μικρή εξαίρεση την περσινή χρονιά, που η συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης, λόγω κορονοϊού, περιορίστηκε σε τοπικό επίπεδο.



Από την πρώτη επίσκεψη το 1978
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.