Κυριακή 19.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε έξαρση η πανδημία στην Κέρκυρα

Κορωνοϊός
18 Nov 2021 / 09:39

Μόνο το α΄ 15μερο του Νοεμβρίου καταγράφηκαν 8 θάνατοι ασθενών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σημαντική έξαρση παρουσιάζει η πανδημία του κορονοϊού στην Κέρκυρα, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο από την αύξηση των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας αλλά και των θανάτων ασθενών που διαγνώστηκαν με covid 19.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου καταγράφηκαν 8 θάνατοι στην Κέρκυρα, όταν τον περασμένο μήνα κατέληξαν συνολικά τέσσερις ασθενείς, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Γιάννη Αλαμάνο, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Covid του Δήμου Κέρκυρας.

Ειδικότερα, όπως είπε, καταγράφηκαν  4 θάνατοι ασθενών τον Αύγουστο, 4 τον Σεπτέμβριο και 4 τον Οκτώβριο που νοσηλεύονταν είτε στην ΜΕΛ είτε στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Στο μεταξύ στο «κόκκινο» εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στο νοσοκομείο Κέρκυρας από τις αυξημένες νοσηλείες με covid 19. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, χθες (17/11, ώρα 13.40 μ.μ.) συνολικά 39 ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με κορονοϊό νοσηλεύονταν στο ίδρυμα.

Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων

Όπως τόνισε στην «Ε» ο κ.Αλαμάνος, ο αριθμός κρουσμάτων στην Κέρκυρα είναι πρωτοφανής. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το διάστημα 1-16 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 1.337 νέες μολύνσεις με μέσο όρο κρουσμάτων τα 83 την ημέρα. Παράλληλα για πρώτη φορά καταγράφηκε την 16η Νοεμβρίου τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων με το αρνητικό ρεκόρ των 139! «Ο αριθμός κρουσμάτων για την ώρα στην πόλη της Κέρκυρας είναι πρωτοφανής. Ωστόσο, παρατηρείται διασπορά της πανδημίας πλέον σε περιοχές του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, ενώ σταδιακά εξαπλώνεται σε όλο το νησί που σημαίνει περισσότερα κρούσματα, εισαγωγές και θανάτους», εξήγησε ο ίδιος.

Λόγοι

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων οφείλεται σε τέσσερις λόγους: α)Στην επικράτηση του στελέχους δέλτα στην διάρκεια του καλοκαιριού, το οποίο είναι και πιο μεταδοτικό, β)Στην εγκατάλειψη των προληπτικών μέτρων αλλά και στην μη τήρηση των υποχρεωτικών δια νόμου (μάσκα, τήρηση αποστάσεων) ειδικά σε εργασιακούς χώρους, γ) στο ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών μεγάλης ηλικίας (1 στους 4 ή ένας στους 5 άνω των 60 ετών δεν έχει εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα η ηλικιακή αυτή ομάδα να τροφοδοτεί τα ποσοστά εισαγωγής στο νοσοκομείο και δ) στην μείωση της ανοσίας όσων εμβολιάστηκαν με την β΄δόση και έχει παρέλθει ικανό διάστημα από τότε.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας emvolio.gov.gr στην Κέρκυρα έχουν εμβολιαστεί με την α’ δόση 66.982 (+249 την 16/11/2021), με την β’δόση 62.566 (+105 την 16/11/2021), ενώ την αναμνηστική έχουν κάνει 6.164 (+374 την 16/11/2021).

Πιθανή σταθεροποίηση τον Δεκέμβριο

Όπως τόνισε ο κ.Αλαμάνος  εκτιμάται ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα υπάρξει σταθεροποίηση της πανδημίας, επειδή αυξάνονται οι εμβολιασμοί τόσο για την α΄ δόση όσο και για την αναμνηστική. «Καθώς αυξάνεται η προσέλευση για εμβολιασμό και ο κόσμος εφαρμόζει τα μέτρα προφύλαξης πιθανό να υπάρξει σταθεροποίηση της πανδημίας μέσα στον Δεκέμβριο. Ωστόσο είμαστε σε περίοδο που ευνοεί τις ιώσεις και λειτουργεί αρνητικά. Πρέπει να παρατηρούμε συνεχώς τις τάσεις πανδημίας, καθώς στην Κέρκυρα υπάρχει κλιμάκωση από τα τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου», εξήγησε ο ίδιος καλώντας τον κόσμο να εμβολιαστεί και να εφαρμόζει τα μέτρα ειδικά σε κλειστούς χώρους.
Ιικό φορτίο

Όσον αφορά την ανίχνευση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της πόλης (την εβδομάδα 08-14/11/21), σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ (δημοσιεύθηκε 16-11-2021) ανέφερε ότι δεν υπάρχει συστηματική μέτρηση, ώστε να μπορεί να προβλέψει αύξηση ή μείωση. Όπως μάλιστα επισημαίνονταν στην έκθεση του ΕΟΔΥ  «δεν ήταν δυνατή η αξιολόγηση της μεταβολής λόγω των μη καταγεγραμμένων προηγούμενων μετρήσεων».

Όπως διευκρίνισε πάντως ο κ.Αλαμάνος για την μηναία αναφορά του Παρατηρητηρίου Covid του Δήμου Κέρκυρας, δίνει χρήσιμα στοιχεία διότι αποτυπώνεται η εξέλιξη της πανδημίας μέσα από την παρακολούθηση συγκεκριμένων δεικτών (π.χ. ποσοστό θετικότητας, ηλικιακή διασπορά κ.α.)

39 ασθενείς με κορονοϊό στο Νοσοκομείο

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές,  χθες (17/11, ώρα 13.40 μ.μ.) συνολικά 39 ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με κορονοϊό νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Κέρκυρας. Εξ αυτών οι 25 στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, 12 άτομα στην πτέρυγα της Πνευμονολογικής Κλινικής και δυο ασθενείς στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται για έναν 52χρονο και μια 82χρονη.
Ωστόσο μέσα στην ημέρα αναμένονταν να δοθούν εξιτήρια. Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των ασθενών δεν έχει εμβολιαστεί.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ