Τρίτη 14.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μήνυμα Γκίκα για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

GKIKAS
20 Nov 2021 / 09:08

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στα δύο χρόνια της διακυβέρνησής της έχει θεσπίσει δέσμη πολιτικών και έχει προβεί σε ενέργειες προς όφελος των παιδιών, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο βουλευτής.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Την 20η Νοεμβρίου γιορτάζουμε την επέτειο της υιοθέτησης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε το 1989. Η Διεθνής αυτή Σύμβαση επικυρώθηκε από τη χώρα μας το 1992.
Μεταξύ άλλων, η Σύμβαση καθορίζει ότι κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη ζωή, στην υγεία και στην πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην ασφάλεια και στη φροντίδα, στην εκπαίδευση, στην σωματική, πνευματική και ψυχική ανάπτυξη, στην προστασία από κάθε μορφή βίας κ.α.

Στη χώρα μας, η δεκαετής οικονομική κρίση είχε δυστυχώς αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή πολλών παιδιών. Οι οικονομικές δυσκολίες πολλών οικογενειών επηρέασαν συναισθηματικά και ψυχικά τα παιδιά, ενώ υποβάθμισε και την ποιότητα της ζωής τους.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στα δύο χρόνια της διακυβέρνησής της έχει θεσπίσει δέσμη πολιτικών και έχει προβεί σε ενέργειες προς όφελος των παιδιών.
Έχοντας στο επίκεντρο την προστασία της παιδικής ηλικίας, κατά την πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για τα αδικήματα που αφορούν στην προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας των παιδιών. Παράλληλα, για πρώτη φορά, ρητά προβλέπεται η ισόβια κάθειρξη για τον βιασμό ανηλίκου.
Η ανάπτυξη της Οικονομίας και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής όλων των οικογενειών και των παιδιών τους.

Επιπλέον, η κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησής μας, βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών που ανήκουν σε οικογένειες με οικονομικά προβλήματα. Αυξήθηκαν επί παραδείγματι σημαντικά οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης αλλά και τα σχολικά γεύματα, αφού εντάχθηκαν στο πρόγραμμα περισσότερες περιοχές στις οποίες καταγράφεται υψηλή ανεργία και σημαντικός αριθμός δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.


Τα παιδιά και η νέα γενιά επηρεάστηκαν έντονα από την πανδημία και τα lockdown, αφού  αναγκάστηκαν να μείνουν μακριά από τα σχολεία και τις λοιπές δραστηριότητές τους. Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπερβαίνοντας τις αρχικές δυσκολίες, εξασφάλισε την πρόσβαση όλων των μαθητών στην τηλεκπαίδευση. Σε αυτό το πλαίσιο παιδιά από οικονομικά ευάλωτες οικογένειες έλαβαν voucher για την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού για να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους.

Σήμερα τα παιδιά της χώρας μας, έχουν επιστρέψει με ασφάλεια στα σχολεία και παρακολουθούν τα μαθήματά τους δια ζώσης,  χάρη στα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που θεσπίστηκαν και εφαρμόζονται στα σχολεία μας.

Η Κυβέρνησή μας προχώρησε επίσης στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έχει ως στόχο, τα δημόσια σχολεία να παρέχουν μία υψηλού επιπέδου και σύγχρονη εκπαίδευση. Έτσι δίνονται στα παιδιά τα εφόδια για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη και ανάπτυξή τους, που θα αποτελέσει βάση για την μετέπειτα σταδιοδρομία τους.

Τα παιδιά είναι το μέλλον μας και η Πολιτεία υποχρεούται να μεριμνά για αυτά και να τους παρέχει ίσες ευκαιρίες για να εξελιχθούν σε υγιή και χρήσιμα μέλη της κοινωνίας μας. Έχουν ήδη γίνει αρκετά σε αυτό το πεδίο, ωστόσο οφείλουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα.»