Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα κελιά των πολιτικών κρατουμένων στην Κέρκυρα επισκέφθηκε ο Δ.Κουτσούμπας (videos -photos)

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
20 Nov 2021 / 10:51

Ο κ.Κουτσούμπας περιηγήθηκε στους χώρους της φυλακής, αλλά και στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί για τους κρατούμενους εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Διήμερη επίσκεψη στην Κέρκυρα πραγματοποιεί από σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με αφορμή την εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργανώνει αύριο, η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας στο Λαζαρέτο για τους εκτελεσμένους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
 
Τον κ.Κουτσούμπα υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο, αντιπροσωπεία της ΚΟ Κέρκυρας του ΚΚΕ, ενώ λουλούδια του πρόσφερε η Τζίνα Μάντζαρου, τελευταία απόγονος του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου που μελοποίησε τον Εθνικό Ύμνο.
 
 


Στις φυλακές της Κέρκυρας
Πρώτη στάση της επίσκεψης του κ.Κουτσούμπα αποτέλεσαν οι φυλακές της Κέρκυρας και συγκεκριμένα τα κελιά των πολιτικών κρατουμένων από όπου πέρασαν εκατοντάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ ειδικά την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας και του εμφυλίου, ανάμεσά τους και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης.









 




Τον κ.Κουτσούμπα υποδέχθηκε η διευθύντρια των φυλακών Κέρκυρας, ενώ υπόμνημα με τα προβλήματα της υπηρεσίας επέδωσε αντιπροσωπεία της φρουράς του σωφρονιστικού καταστήματος.




Ο κ.Κουτσούμπας περιηγήθηκε στους χώρους της φυλακής, αλλά και στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί για τους κρατούμενους εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος.
 


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της επίσκεψης στις φυλακές Κέρκυρας επισήμανε ότι είναι υποχρέωση όλων να θυμόμαστε τους ήρωες του εργαζόμενου λαού που φυλακίστηκαν στο σωφρονιστικό κατάστημα της Κέρκυρας, ενώ πολλοί από αυτούς οδηγήθηκαν στο Λαζαρέτο για εκτέλεση. Όπως μάλιστα είπε "οι νέες γενιές πρέπει να μαθαίνουν την τραγική αλλά μεγάλη και ηρωική ιστορία αυτού του τόπου, αυτού του λαού».


 
«Επισκεφθήκαμε σήμερα τις φυλακές Κέρκυρας. Είναι μια πολύ συγκινητική, θα έλεγα ιστορική στιγμή, να επισκέπτεσαι τους χώρους, τα κελιά που από εδώ έφευγαν οι μελλοθάνατοι για να τους πάνε να τους εκτελέσουν στο Λαζαρέτο. Ήρωες του εργαζόμενου λαού με ένα κίνημα τεράστιο αλληλεγγύης και υποστήριξης από τον κερκυραϊκό λαό, απ’όλο τον ελληνικό λαό και είναι υποχρέωση των απογόνων αυτών των ηρώων, εμάς όλων δηλαδή να τους τιμάμε, να επισκεπτόμαστε τους χώρους αυτούς, τα κελιά τους και βεβαίως οι νέες γενιές να μαθαίνουν την τραγική αλλά μεγάλη και ηρωική ιστορία αυτού του τόπου, αυτού του λαού», επισήμανε ο ίδιος.


 
Ενίσχυση σωφρονιστικού συστήματος φυλακών
Πρόσθεσε δε ότι η πολιτεία οφείλει να υποστηρίξει την λειτουργία των ΣΔΕ Φυλακών με χρηματοδοτήσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, αλλά και να προχωρήσει στην ενίσχυση συνολικά του σωφρονιστικού συστήματος των φυλακών.



«Με άδεια της Διεύθυνσης των Φυλακών συναντήσαμε τους εργαζόμενους εδώ στο χώρο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που είδαμε, με  αίθουσες, όπου εκπαιδεύονται. Οι κρατούμενοι αποκτούν απολυτήριο δημόσιου σχολείου.σε αίθουσες πληροφορικής. Είναι από τα ζητήματα που θα πρέπει να ενισχυθούν, να χρηματοδοτηθούν και από το κράτος, από τα Υπουργεία, από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνο με την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και εργαζομένων εδώ της περιοχής. Χειάζεται συνολικά να ενισχύσουμε το σωφρονιστικό σύστημα των φυλακών, ώστε από αυτό να βγαίνουν άνθρωποι χρήσιμοι στην κοινωνία. Άλλωστε τα ίδια στοιχεία του κράτους και της ΕΕ δείχνουν ότι όσοι αποφοιτούν από τέτοια σχολεία έχουν λιγότερες πιθανότητες να ξαναγυρίσουν στα σίδερα της φυλακής», ανέφερε ο ίδιος.
 
Με το ΔΣ του ΕΚΚ
Ο κ.Κουτσουμπας στις 12.30 μμ θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας στο χώρο του Εργατικού Κέντρου. Στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην περιοχή του Ποταμού ξεκινώντας από τη γέφυρα του Ποταμού, που πλήγηκε από τις πρόσφατες πλημμύρες και στις 5.30 μ.μ. θα πραγματοποιήσει συνάντηση με φορείς της περιοχής στο καφενείο του Πάγκαλου.
 
Η διήμερη επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή, όπου θα είναι ομιλητής στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας στο Λαζαρέτο για τους εκτελεσμένους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η ώρα αναχώρησης για το νησάκι του Λαζαρέτο είναι 10.30 το πρωί από το λιμάνι της Κέρκυρας.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ