Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το «καλώς έχειν» των Κερκυραίων ζητά η Πειραιώς για Μουσείο Τυπογραφίας στο Νέο Φρούριο

Μουσείο Τυπογραφίας
08 Δεκεμβρίου 2021 / 12:04

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ξαναμπαίνει στο τραπέζι η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την ίδρυση Μουσείου Τυπογραφίας στο Νέο Φρούριο της Κέρκυρας

μια συζήτηση που γίνεται εδώ και πάνω από μια δεκαετία, χωρίς να έχει ποτέ τελεσφορήσει, είτε λόγω αντιρρήσεων των τοπικών Αρχών, είτε λόγω του ιδιοκτησιακού "γρίφου" σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Μνημείου. 

Στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης, παρευρέθηκε στο δημοτικό της Τρίτης ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου και ο μελετητής Γιάννης Κίζης, αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, οι οποίοι "ξεδίπλωσαν" το σχέδιο της Τράπεζας για την ίδρυση του Μουσείου.

Να σημειωθεί ότι το Νέο Φρούριο ανήκει πλέον στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και ο Δήμος δεν έχει καμία δικαιοδοσία. Ωστόσο η παρουσία των στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς προέκυψε από τη βούλησή τους να λάβουν τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας πριν προχωρήσουν σε υλοποίηση. Άπό το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΚΑΣ πάντως, το πράσινο φως έχει δοθεί, όπως οι ίδιοι δήλωσαν.

Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε ότι το κόστος του Μουσείου θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς και δεν πρόκειται να επιβαρύνει την τοπική οικονομία, αντιθέτως αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων της.

Θετικά τοποθετήθηκε η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου, χαρακτηρίζοντάς το μια ευκαιρία να διεκδικήσει ο Δήμος την απο κοινού χρήση με το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως θα πρέπει να διεκδικήσει και την πρόσβαση στο πάρκιγκ της Λαϊκής. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Μεταλληνός, μιλώντας στην "Ε" το χαρακτηρίζει μια μεγάλη ευκαιρία για τη συντήρηση του μνημείου. «Ας μη γελιόμαστε, τα Φρούριά μας καταρρέουν. Ιδανικά, θα έπρεπε να είναι όλα δημόσια, αλλά η πράξη μας έχει δείξει ότι το δημόσιο δεν μπορεί να τα συντηρήσει. Εάν υπήρχε άλλη πρόταση, να τη συζητήσουμε, αλλά δεν υπάρχει» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Θετικά τοποθετήθηκε η παράταξη του Γιώργου Καλούδη καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Χρύσανθος Σαρλής, επικεφαλής της παράταξης Κερκυραϊκή Αναγέννηση, επισημαίνοντας ότι τα μνημεία πρέπει να ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δήμου. «Με ποιο θάρρος και θράσος, έκλεισε το Υπουργείο Πολιτισμού το πάρκιγκ της Λαϊκής; Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» πρόσθεσε. Θετικά τοποθετήθηκε και ο Σπύρος Πουλής. 

Αρνητικός ήταν ο πρώην δήμαρχος, Γιάννης Τρεπεκλής, επικεφαλής της παράταξης "Κέρκυρα να ζεις", εμμένοντας στην παλαιότερη τοποθέτησή του. Οπως είπε μάλιστα, η Τράπεζα Πειραιώς, διαθέτει ένα ακίνητο «φιλέτο» ακριβώς δίπλα στο Νέο Φρούριο, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει. Αρνητικά εκφράστηκε και η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ο Γιώργος Καρύδης, η Μαρία Δρυ και ο Μάριος Μαγιολαδίτης κράτησαν στάση αναμονής, ζητώντας το αναλυτικό σχέδιο, ώστε να το μελετήσουν και να εκφράσουν εμπεριστατωμένη άποψη.  

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ