Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΠΙΝ: Σε ικανοποιητικά επίπεδα η τουριστική περίοδος ’21 παρά την μείωση των αφίξεων

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
18 Δεκεμβρίου 2021 / 14:14

Θ.Γαλιατσάτος: Δραματική μείωσης της ΠΙΝ στους τουριστικούς δείκτες του 2021 ΚΕΡΚΥΡΑ.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε κατά γενική ομολογία η φετινή τουριστική περίοδος στα Ιόνια Νησιά, έπειτα από την καθίζηση που υπέστησαν οι δείκτες επισκεψιμότητας το 2020, όπου η πανδημία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ανά την υφήλιο.

Ωστόσο αν και ο στόχος να προσεγγίσουμε το 50% της τουριστικής κίνησης του 2019 επετεύχθη συνολικά, η τουριστική κίνηση παρουσίασε αποκλίσεις μεταξύ των νησιών της Περιφέρειας με την Κέρκυρα να αναδεικνύεται πρωταγωνίστρια σημειώνοντας σταθερή άνοδο, με θεαματικά μεγέθη τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Αντίθετα κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην Κεφαλονιά αλλά και στην Ζάκυνθο, στην οποία επιβλήθηκε mini lockdown, γεγονός που είχε άμεσο αντίκτυπο στην διακύμανση της τουριστικής κίνησης μέχρι και τον Οκτώβριο, ενώ η Λευκάδα εμφάνισε οριακή άνοδο.

Τα παραπάνω επισημαίνονται στην έκθεση απολογισμού της ΠΙΝ για την τουριστική περίοδο 2021 που θα συζητηθεί σήμερα, σε λίγη ώρα, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, έπειτα από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρου Αλεξάκη.

Για την παρούσα ανάλυση λήφθησαν υπόψιν τα στοιχεία αφίξεων εξωτερικού σε κάθε ένα από τα νησιά της Περιφέρειας, τα στοιχεία εισπράξεων και επίσημα στοιχεία από το ΙΝΣΕΤΕ, το ΙΤΕΠ, το Ξενοδοχειακό Παρατηρητήριο και από τους Οργανισμούς Λιμένων.

Όπως επισημαίνεται η κατακόρυφη μείωση του 2020, δεν ήταν δυνατόν να καλυφθεί απόλυτα από το 2021, όταν μάλιστα πολλές αγορές τελούσαν υπό ταξιδιωτική απαγόρευση, όπως η Βρετανία με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η επισκεψιμότητα των νησιών. Ωστόσο εξαιτίας της αισθητής απουσίας των Βρετανών παρατηρήθηκε κάλυψη από τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Γερμανία και την Τσεχία με τα χρονικά περιθώρια ωστόσο να είναι ασφυκτικά.

Αεροπορικές αφίξεις

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΣΕΤΕ (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2021) στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας σημειώθηκε μείωση στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κατά 576.000 (42,1%), ενώ οι αφίξεις ανήλθαν σε 791.000. Στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου καταγράφηκαν 443.000 αφίξεις από το εξωτερικό παρουσιάζοντας μείωση κατά 387.000 (46,7%). Παράλληλα στην γεωγραφική ενότητα των Ιονίων Νήσων καταγράφηκε μείωση 1,3 εκατ. διεθνών αφίξεων (43.5%)αφίξεων, ενώ καταγράφηκαν 1,7 εκατ. αφίξεις.

Μειώθηκαν οι εισπράξεις

Όσον αφορά τις εισπράξεις από κατοίκους χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 4.574 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 33,5%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν πτώση κατά 33% και διαμορφώθηκαν στα 1.239 εκατ .ευρώ. Ειδικότερα από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 30,5% και διαμορφώθηκαν στα 1.781 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 8.9% και διαμορφώθηκαν στα 908 εκατ. ευρώ.

Εκτός ΕΕ πτώση κατά 50% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ην.Βασίλειο, όπου διαμορφώθηκαν στα 1.185 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 51,9% και διαμορφώθηκαν στα 487 εκατ. ευρώ. Η ΠΙΝ βρισκόταν μεταξύ τρίτης και τέταρτης θέσης στην κατάταξη των Περιφερειών μετά την Κρήτη, την Αττική και το Νότιο Αιγαίο, προκαλώντας σαφώς προβληματισμό.

Ανάγκη DMO

Όπως επισημαίνεται, η διαχείριση του τουριστικού κλάδου στα Ιόνια Νησιά χρειάζεται οργάνωση, αναβάθμιση και στρατηγική μέσω των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών (DMO) που διαθέτουν εδώ και χρόνια η Κρήτη και η Ρόδος, ενώ η παρούσα Περιφερειακή Αρχή έχει ήδη δρομολογήσει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

Ήδη το νομοσχέδιο για την σύσταση DMO σε όλους τους προορισμούς της χώρας προωθείται μέσω του Υπουργείου Τουρισμού. Όπως επισημαίνει στην εισήγηση ο κ.Αλεξάκης θα πρέπει να εξεταστεί ο ρόλος της Περιφέρειας ως αυτοδιοικητικός φορέας στην χάραξη και εφαρμογή στρατηγικής για τον τουρισμό, καθώς με την υπηρεσιακή υποστελέχωση της Διεύθυνσης Τουρισμού το έργο τα τελευταία δέκα χρόνια περιορίζεται μόνο στην υλοποίηση του προγράμματος τουριστικής προβολής και τίποτα άλλο μέσω ενός αυστηρού χρηματοδοτικού πλαισίου που επιφέρει καθυστερήσεις στις αναθέσεις έργων.

Γαλιατσάτος: Αρνητική ανατροπή για την Περιφέρειά μας

Στο ζήτημα πάντως της δραματικής μείωσης της ΠΙΝ στους τουριστικούς δείκτες του 2021 αναφέρεται και ο πρώην Περιφερειάρχης και επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος με εισήγηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Επισημαίνει ότι η ΠΙΝ υστερεί δραματικά, τόσον ως προς τον μ.ο. της Επικράτειας, όσον και συγκεκριμένων Περιφερειών, έναντι των οποίων την περίοδο 2014-2019 καταγράφηκε ποιοτικό άλμα, ως προς τα ποσοστά αύξησης των αεροπορικών αφίξεων του εξωτερικού, την ανά επίσκεψη είσπραξη και την ανά διανυκτέρευση είσπραξη, παρά το γεγονός ότι αυτές υπερείχαν με διαφορά στο ξενοδοχειακό δυναμικό όλων των αστέρων, τόσον ποσοτικά, όσον και ποιοτικά.
 
 ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ