Σάββατο 18.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα Ιόνια, το ένα νησί μετά το άλλο σε... έκτακτη ανάγκη για τα σκουπίδια!

Ζάκυνθος
17 Nov 2016 / 10:36

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Να κηρυχτεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητάει ο δήμαρχος Π. Κολοκοτσάς εξ αιτίας της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει με τα σκουπίδια σε κάθε γωνιά!

Η υπόθεση, λίγο - πολύ γνωστή και καρμπόν με 'κείνες των άλλων νησιών, εξαιρέσει της Κεφαλονιάς. Άλλωστε και η Λευκάδα είναι εδώ και καιρό σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, δίχως αυτή να ωφελεί σε κάτι ως προς το ερώτημα "που θα πάνε τα σκουπίδια";
Στην Ζάκυνθο, η απόφαση να κλείσει ο υπερκορεσμένος ΧΥΤΑ του Σκοπού, χρονολογείται από το 2005. Έντεκα χρόνια τώρα όμως εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. Προφανώς έχει μεταβληθεί σε χωματερή, που κατά τους περιοίκους απειλεί να κατολισθήσει στον κατά τα λοιπά παγκοσμίως γνωστό, τουριστικό, κόλπο του Λαγανά.
Όλα αυτά τα χρόνια είχε επιλεγεί άλλος χώρος για την κατασκευή σύγχρονης εγκατάστασης ΧΥΤΥ, στον Λίβα, όμως οι πάντες ομονοώντας ύψωσαν στεντορεία τη φωνή "κάτω τα χέρια από τον Λίβα". Προσέφυγαν και στο ΣτΕ κατά της απόφασης χωροθέτησης, το οποίο από αναβολή σε αναβολή ροκάνισε τον χρόνο (σ.σ. λες και περίσσευε) ώσπου επιτέλους αποφάνθηκε ότι η απόφαση χωροθέτησης είναι σύννομη!
Όμως ο δήμαρχος Κολοκοτσάς στην προεκλογική περίοδο διασταυρώνοντας το ξίφος του με τον Μποζίκη, υπαινίχθηκε ότι έχει και άλλη λύση, παρ' όλο που και στο άκουσμα και μόνο όποιας άλλης τοποθεσίας για τη δημιουργία εγκατάστασης, ο λαός ξεσπούσε "κάτω τα χέρια από 'δω", "κάτω τα χέρια από 'κει"! Αποτέλεσμα, πήξανε (σ.σ. και αυτοί) στο σκουπίδι!
Τώρα προσανατολίζονται στην εγκατάσταση δεματοποιητή, κάπου παράμερα στην υπερκορεσμένη χωματερή ώστε να υπάρξει κάποιος χρόνος για μια οριστικότερη λύση, που κανείς δεν την ομολογεί...
Αναλόγως στη Λευκάδα, η διαχείριση των σκουπιδιών έγινε κι εκεί βέλος στη φαρέτρα κάθε επίδοξου τοπάρχη επί τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Ο λαός το βιολί του "κάτω τα χέρια κλπ", κι έτσι τα σκουπίδια εξακολουθούν και συγκεκντρώνονται ανάμεσα σε μαρίνα και σχολικό συγκρότημα, όπου προφανώς δεν τίθεται θέμα "κάτω τα χέρια"... Α, ο δήμαρχος Δρακονταειδής, προηγήθηκε του Νικολούζου, και φώναξε το Πολυτεχνείο να προτείνει θέση για μονάδα διαχείρισης. Και το ΕΜΠ πρότεινε δύο θέσεις. Και μόλις διέρευσαν τα ονόματα, τι πιστεύετε ότι έγινε; Ο λαός ξεσηκώθηκε και βροντοφώναξε "κάτω τα χέρια από 'δω"!
Τώρα το νησί βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αύριο θάναι και η Ζάκυνθος. Μεθαύριο, ίσως και η Κέρκυρα...