Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

1.800 αιτήσεις επαναπρόσληψης κατατέθηκαν στο Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας

Συνδικάτο
08 Φεβρουαρίου 2022 / 12:05

Μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των ξενοδοχοϋπαλλήλων που δεν έλαβαν επίδομα ανεργίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Θετική ανταπόκριση είχε το κάλεσμα του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Κέρκυρας προς τους εποχιακά απασχολούμενους αναφορικά με τις αιτήσεις επαναπρόσληψής τους σε ξενοδοχεία για την νέα τουριστική σεζόν.

Σε σύνολο 5.500 δικαιούχων κατατέθηκαν συνολικά 1.800 αιτήσεις με τις οποίες κατοχυρώνουν ουσιαστικά το δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης τους αλλά και την λήψη επιδόματος ειδικού σκοπού σε περίπτωση αναστολών εργασίας.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος του ΕΚΚ Σταμάτης Πελάης, ο τελικός αριθμός των δικαιούχων που αιτήθηκαν την επαναπρόσληψή τους, μέσω της οικείας συνδικαλιστικής οργάνωσής τους είναι πολύ ικανοποιητικός.  Σημειώνεται ότι προϋπόθεση του εργαζομένου για να επαναπροσληφθεί, αποτελεί η έγγραφη ειδοποίηση προς τον εργοδότη του ότι επιθυμεί να απασχοληθεί κατά την προσεχή περίοδο. Η έγγραφη αυτή ειδοποίηση πρέπει να γίνει, μέσω της οικείας συνδικαλιστικής οργανώσεώς του και πρέπει να αποσταλεί στον εργοδότη μέχρι 30 Ιανουαρίου. «Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να τους επαναπροσλάβει διαφορετικά θα πρέπει να καταγγείλει την σύμβαση και να δώσει αποζημιώσεις. Αν δεν το κάνει ο εργαζόμενος θα πρέπει να πάρει μισθούς υπερημερίας», ανέφερε ο κ.Πελάης.

Νωρίτερα

Η καταληκτική ημερομηνία για την επαναπρόσληψη των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι η 25η Μαΐου, ωστόσο η φετινή τουριστική σεζόν φαίνεται ότι θα ξεκινήσει νωρίτερα, ακόμη και πριν το Πάσχα, καθώς προμηνύεται μια εξαιρετική τουριστική περίοδος, εκτός απροόπτου, λόγω της πανδημίας. «Αυτή τη στιγμή όλοι καλούν το προσωπικό τους ή προσπαθούν να το ανανεώσουν αν και υπάρχει η τάση να προσλαμβάνουν λιγότερους, το οποίο όμως δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί», επισήμανε ο κ.Πελάης.

Σε εκκρεμότητα

Στο μεταξύ σε εκκρεμότητα για τη λήψη επιδόματος ανεργίας εξακολουθεί να βρίσκεται μέρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, αφού δεν εμφανίζονται τα ένσημα στον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τον κ.Πελάη, ο αριθμός όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα μειώνεται διαρκώς και η κατάσταση εξομαλύνεται σταδιακά από τον Νοέμβριο.

Κρίσιμη ημέρα θεωρείται η Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, όπου αναμένονται πληρωμές από τον ΟΑΕΔ. Σε περίπτωση πάντως που κάποιος δεν δει χρήματα στο λογαριασμό του, καλείται να απευθυνθεί στο Σωματείο.

«Καθημερινά εμφανίζονται πλέον ένσημα και ο ΟΑΕΔ εκδίδει επιδόματα ανεργίας. Ωστόσο τα ένσημα του Μαΐου – Ιουνίου θα έπρεπε να εμφανιστούν δυο μήνες μετά και όχι τον Νοέμβριο», διευκρίνισε ο ίδιος προσθέτοντας ότι οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας στην Κέρκυρα, ανέρχονταν τότε στις 4.000, ωστόσο ο αριθμός αυτός πλέον έχει μειωθεί.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ