Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Υπάρχει κι αυτό στην πόλη μου!» είπαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Κάτω Κορακιάνας

ΕΠΑΛ
23 Φεβρουαρίου 2022 / 15:50

Εκπαιδευτική δράση γνωριμίας με την τοπική ιστορία και τα μνημεία της πόλης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με στόχο την ενίσχυση του θετικού μαθησιακού κλίματος του 1ου Ημερήσιου ΕΠΑΛ Κάτω Κορακιάνας, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της Α΄ Λυκείου οργάνωσαν και υλοποίησαν μία αλληλεπιδραστική εκπαιδευτική δραστηριότητα με τίτλο: «Υπάρχει και αυτό στην πόλη μου!».

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές εργάστηκαν στο σχολείο σε ομάδες αξιοποιώντας έγκυρες πηγές τοπικής ιστορίας, όπως κείμενα, ιστορικές μαρτυρίες, συμβατικούς χάρτες διαφόρων εποχών, ψηφιακά εργαλεία περιήγησης, ζωγραφικούς πίνακες, φωτογραφίες. Μέσα από ένα παιχνίδι γρίφων, οι ομάδες εντόπισαν και αναγνώρισαν μνημεία και τοπόσημα της Κέρκυρας, τα οποία συνδέονται με σημαντικές στιγμές της ιστορίας της πόλης και του νησιού.

Την Τετάρτη, 23/02 οι μαθητές επισκέφτηκαν την πόλη προκειμένου να προσεγγίσουν συγκεκριμένους χώρους και μνημεία έχοντας πια εικόνα για την ιστορική τους σημασία, την οποία μάλιστα ανέλαβαν να παρουσιάσουν συνοπτικά μέσα από τη δική τους ματιά.

Η πρώτη στάση της περιήγησης έγινε στο σημείο όπου βρισκόταν μέχρι την κατεδάφισή της στα τέλη του 19ου αιώνα η κεντρική είσοδος στην οχυρωμένη πόλη, η μνημειακή βενετική Porta Reale. Στη συνέχεια, οι μαθητές σταμάτησαν στο καμπαναριό της Αννουντσιάτα, ενός μνημείου του 14ου αιώνα που συνδέει την Κέρκυρα με την πανευρωπαϊκή ιστορία, αφού εκεί τάφηκαν ντόπιοι πολεμιστές της ναυμαχίας της Ναυπάκτου (1571), στην οποία ο ενωμένος στόλος των Ευρωπαίων κατανίκησε τον αντίστοιχο των Οθωμανών.

Τον πλέον αναγνωρίσιμο δημόσιο χώρο της πόλης, το Λιστόν, οι μαθητές το συνέδεσαν με τις ιστορικές περιγραφές της υποδοχής των Γάλλων στο νησί το 1797 και την κοινωνική επιρροή των ιδεών της Γαλλικής Επανάστασης. Τέλος, στην είσοδο Νέου Φρουρίου και μπροστά από το άγαλμα του Στρατάρχη Σούλενμπουργκ - ενός εξαιρετικά σπάνιου δείγματος δημόσιας γλυπτικής των αρχών του 18ου αιώνα - οι μαθητές διηγήθηκαν με το δικό τους τρόπο τα γεγονότα της πολιορκίας της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς το 1716 και τη θρυλούμενη σωτήρια παρέμβαση του προστάτη της πόλης Αγίου Σπυρίδωνα.

Η εκπαιδευτική αυτή δράση γνωριμίας με την τοπική ιστορία και τα μνημεία της πόλης έγινε με την καθοδήγηση και το συντονισμό των μαθητών από τους εκπαιδευτικούς - φιλολόγους Τρύφωνα Γιαγκούλη και Γραμμένου Φωτεινής, με την οργανωτική υποστήριξη του Διευθυντή του 1ου Ημερήσιου ΕΠΑΛ Κάτω  Κορακιάνας Γιώργου Πισσάνου.