Πέμπτη 16.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε δυο μήνες η επαναδημοπράτηση του εργοστασίου απορριμμάτων της Κέρκυρας

ΦΟΔΣΑ
28 Φεβρουαρίου 2022 / 13:17

Σύμφωνα με τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΦΟΔΣΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε δυο μήνες αναμένεται να γίνει η επαναδημοπράτηση του εργαστασίου απορριμμάτων της Κέρκυρας, σύμφωνα με τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΦΟΔΣΑ Θεόδωρο Κάρδαρη.

Υπενθυμίζεται ότι η ματαίωση και επανάληψη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη αναδόχου του έργου με τίτλο “ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΑΣΑ) ΚΕΡΚΥΡΑΣ αποφασίστηκε ομόφωνα στη του συνεδρίαση το Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων την Παρασκευή.

Μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται: Αν διαπιστωθούν σφάλματα ή παραλείψεις σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας ανάθεσης, η αναθέτουσα αρχή μπορεί, μετά από γνώμη του αρμοδίου οργάνου, να ακυρώσει μερικώς τη διαδικασία ή να αναμορφώσει ανάλογα το αποτέλεσμά της ή να αποφασίσει την επανάληψή της από το σημείο που εμφιλοχώρησε το σφάλμα ή η παράλειψη. 

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Θ. Κάρδαρης, τα υπάρχοντα τεύχη δημοπράτησης θα συμπληρωθούν, ώστε να είναι προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της ΕΕ για πλήρη επεξεργασία των οργανικών και μείωση του υπολείμματος στο 10%-12% από 40%. «Αλλάζει τελείως η φιλοσοφία του έργου που θα είναι διαφορετικό απ’ αυτό που σχεδιάστηκε, καθώς η ΕΕ ζητάει την πλήρη επεξεργασία των οργανικών. Θα υπάρχει μια μονάδα που θα τα κάνει όλα, ενώ το υπόλειμμα που θα παράγεται και θα είναι το μικρότερο δυνατό θα χρησιμοποιείται στην παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου, από άλλα εργοστάσια που θα κατασκευαστούν στην ηπειρωτική χώρα», σχολίασε ο ίδιος.

Εκτίμησε δε ότι το φθινόπωρο του 2022 θα έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος του έργου και ενδεχομένως τον ίδιο χρόνο να ξεκινήσει και η κατασκευή του. Όσον αφορά την απορρόφηση της χρηματοδότησης με καταληκτική προθεσμία τα τέλη του 2023, επισήμανε ότι ο σκόπελος αυτός ξεπεράστηκε, καθώς το έργο εντάσσεται στην νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Όπως δήλωσε στην "Ε" η Περιφερειάρχης Ιονίων Ρόδη Κράτσα, η χρηματοδότηση από την Ε.Ε έχει εξασφαλιστεί -μετά από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση- με την προϋπόθεση ότι τα εργοστάσια που θα κατασκευούν στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Κέρκυρας, θα πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές. 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ