Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Ζεστό» το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων στην Κέρκυρα

Πωλείται
18 Μαρτίου 2022 / 13:53

Πόλος έλξης για τους νέους επενδυτές, Γάλλους, Πολωνούς και Ρουμάνους τα παραθαλάσσια οικόπεδα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε ανοδική τροχιά, παρά την οικονομική κρίση και την ακρίβεια, κινείται η αγορά ακινήτων της Κέρκυρας, που έχει μπει για τα καλά στο μάτι ξένων επενδυτών, όπως Γάλλων, Πολωνών και Ρουμάνων που δε διστάζουν να ανοίξουν βαθιά το πορτοφόλι τους, ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους προσωπικό «παράδεισο» στο νησί των Φαιάκων.

Σύμφωνα με μεσίτες, η κτηματογορά της Κέρκυρας παρουσιάζει αυξητική τάση κατά 15%-17% τόσο στη ζήτηση όσο και στις αγοραπωλησίες με ανοδική τάση σχεδόν κάθε χρόνο από το 2020, παρά την πανδημία. «Μέχρι αυτή την στιγμή η κτηματαγορά της Κέρκυρας βρίσκεται σε καλή πορεία χωρίς να έχει επηρεαστεί από την ακρίβεια και τον κορωνοϊό. Όσοι έχουν χρήματα θέλουν να τα επενδύσουν από το να τα έχουν στην τράπεζα», τόνισε στην «Ε» ο μεσίτης Θανάσης Γραμμένος.

Οι τιμές

Αυξημένη είναι η ζήτηση από τους Έλληνες για ακίνητα, είτε αφορά σε ενοικίαση είτε σε αγορά, τόσο στην παλιά πόλη όσο και στη νέα, ωστόσο η προσφορά βρίσκεται στο ναδίρ, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες κατοικίες, λόγω κορεσμού. Ακόμη κι αν όμως βρεθούν, οι τιμές «ζαλίζουν».

Ειδικότερα, οι τιμές ενοικίων για γκαρσονιέρα 30- τ.μ. – 40 τ.μ. κυμαίνονται από 300 - 400 ευρώ, για δυάρι διαμέρισμα 40 τ.μ. – 60 τ.μ. από 450 - 550 ευρώ και για τριάρι διαμέρισμα, δυο υπνοδωματίων 60 τ.μ. – 150 τ.μ. στα 500 - 1.000 ευρώ.

«Η πόλη της Κέρκυρας αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα στο θέμα της ενοικίασης, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα διαμερίσματα, λόγω του air bnb», τόνισε στην «Ε» ο μεσίτης Διονύσης Πάγκαλης, επισημαίνοντας ότι οι τιμές αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 20% περίπου.

Όσον αφορά τις τιμές πώλησης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρώσουν αδρά το τ.μ. για να αποκτήσουν την κατοικία των ονείρων τους στην «υψηλή» ζώνη της παλιάς πόλης. Ακίνητα στο Λιστόν, την Καποδιστρίου, την Ευγενίου Βουλγάρεως, την Νικηφόρου Θεοτόκη που χρήζουν επισκευής διατίθενται προς 1.500 – 1.700 ευρώ το τ.μ., ενώ σε όσα είναι κατοικήσιμα το τ.μ. κυμαίνεται από 2.000 – 3.500 ευρώ και στο Λιστόν μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 10.000 ευρώ το τ.μ.

Πιο οικονομικά διατίθενται προς πώληση ακίνητα από το Καμπιέλο και πίσω με την τιμή του τ.μ. να διαμορφώνεται στα 2.000 ευρώ.

Στο Τένις και στη Γαρίτσα η τιμή του τ.μ. αγγίζει μέχρι και τα 3.000 ευρώ, ενώ στα μισά σχεδόν χρήματα μπορεί κανείς να αγοράσει στο Κανόνι δαπανώντας 1.200- 1.500 ευρώ το τ.μ.

Οι νέοι επενδυτές

Την ίδια ώρα τα βλέμματα ξένων επενδυτών, όπου βάσει ενδιαφέροντος πρόκειται για Γάλλους, Πολωνούς και Ρουμάνους, έχουν «μαγνητίσει» οικόπεδα σε παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού, τα οποία είναι διαθέσιμοι να τα αγοράσουν παρά το υψηλό αντίτιμο.

Νούμερο 1 σε ζήτηση περιοχή είναι η ΒΑ πλευρά (από Κοντόκαλι - Κασσιόπη) , ακολουθεί η ΒΔ από Παλαιοκαστρίτσα , ενώ δυναμική σε ζήτηση είναι η δυτική μέση Κέρκυρα από Χαλικούνα μέχρι Παλαιοκαστρίτσα.

«Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει για την τελευταία, λόγω κορεσμού της ΒΑ πλευράς. Εκεί ξεκίνησε από Γάλλους επώνυμους επενδυτές και στη συνέχεια άρχισαν να αγοράζουν κι άλλοι», διευκρίνισε ο κ. Πάγκαλης.

Όπως είπε, τα παραθαλάσσια οικόπεδα στοιχίζουν από 100.000 ευρώ το στρέμμα και πάνω, ενώ όσα είναι κοντά στη θάλασσα και έχουν θέα διατίθενται από 40.000 – 80.000 ευρώ το στρέμμα. Πρόσθεσε δε, ότι το νότιο τμήμα της Κέρκυρας που παραμένει παρθένο, θα «δουλέψει» πολύ στο μέλλον, λόγω του κορεσμού στο υπόλοιπο νησί, ενώ θετικά αναμένεται να λειτουργήσει ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη μαρίνας στο λιμάνι της Λευκίμμης.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ