Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Ξενιστές» στη μάχη κατά του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη

Ξενιστές
09 Ιουνίου 2022 / 13:16

Σοβαρές καταστροφές έχουν υποστεί τα εσπεριδοειδή της Κέρκυρας από την εμφάνιση του εντόμου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με «φυσικούς» εχθρούς που θα επιτεθούν με βιολογικό τρόπο στον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη, ο οποίος έχει προκαλέσει σοβαρή καταστροφή στα εσπεριδοειδή της Κέρκυρας επιχειρείται να καταπολεμηθεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει μετά την εμφάνιση του εντόμου στις λεμονιές και στις πορτοκαλιές του νησιού.

Ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κέρκυρα το 2016 προκαλώντας εκτεταμένες φθορές και αλλοιώσεις. Ήδη τα εσπεριδοειδή της Κέρκυρας έχουν υποστεί σοβαρή καταστροφή και πλέον η παραγωγή σε πορτοκάλια και λεμόνια είναι πολύ μικρή, καθώς απομυζά από τα φύλλα και από τον κορμό όλους του χυμούς προσδίδοντας παράλληλα μαύρη όψη στα προσβεβλημένα φυτά.

«Λύση» οι ξενιστές

«Λύση» για την αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού εχθρού αναζητείται πλέον με την εγκατάσταση «ξενιστών». Έντομα δηλαδή που τρέφονται με τα επιβλαβή. Πρόκειται για έναν ενδεδειγμένο τρόπο, καθώς έχει εφαρμοστεί ήδη με άριστα αποτελέσματα σε περιοχές του εξωτερικού, όπως στην Ιαπωνία, στην Φλόριντα των ΗΠΑ, στο Τέξας και στη ΝΑ Ασία με το ίδιο ακριβώς ζήτημα.

«Με υπομονή και επιμονή, αφού καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) να ασχοληθεί με την διαδικασία και τον τρόπο διαχείρισης και καταπολέμηση του μαύρου αλευρώδους ακανθώδους, με πολύ προσπάθεια και με την ουσιαστική βοήθεια της γενικής γραμματέας ΥΠΑΑΤ Χριστιάνας Καλογήρου χρηματοδοτήθηκε το πρόγραμμα του ΜΦΙ με 228.000 ευρώ για την τριετή καταπολέμηση.

Έφθασε λοιπόν η στιγμή που το Μπενάκειο, ενεργοποιείται για να βρει και να ελέγξει τους ξενιστές για να καταπολεμήσει την ασθένεια», τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Σωτήρης Κουρής.

Αυτοψίες

Την περασμένη Τρίτη μάλιστα, ο γενικός διευθυντής του Μπενάκειου, Παναγιώτης Μυλωνάς μαζί με τον κ. Κουρή και τον γεωπόνο της ΠΕ Κέρκυρας Νίκο Σουπιώνη, πραγματοποίησαν εκτεταμένες αυτοψίες σε όλο το νησί, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή προγράμματος για την καταπολέμηση του καταστρεπτικού αυτού εντόμου. Ήδη έχουν εντοπιστεί όλες οι περιοχές στον κόσμο που έχει γίνει η καταπολέμηση του μαύρου αλευρώδους με απόλυτη επιτυχία και είναι έτοιμη η ομάδα που θα ταξιδεύσει να φέρει τον «ξενιστή».

Μόλις έλθει ο «ξενιστής» θα απομονωθεί και παρατηρηθεί σε κλειστό εργαστήριο του ΜΦΙ για να διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλής για τα αλλά φυτά. Ακολούθως θα γίνει η τοποθέτηση του «ξενιστή» σε επιλεγμένες περιοχές της Κέρκυρας που έχουν προσβληθεί από τον μαύρο αλευρώδη και οι οποίες θα είναι ελεγχόμενες για κάποιο διάστημα από τους επιστήμονες. Στη συνέχεια θα απελευθερωθεί τελείως το έντομο να κάνει την δουλειά του.

Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει 6 μήνες και η εξάλειψη της ασθένειας θα γίνει σε μία καλλιεργητική περίοδο. «Η βιβλιογραφία και οι επιστημονικές παρατηρήσεις από όπου εφαρμόστηκε αυτή η καταπολέμηση ήταν απόλυτα επιτυχής στο 100%. Παρακολουθώ από κοντά την όλη διαδικασία και διαχείριση του θέματος και ευελπιστώ ότι όλα θα πάνε καλά», παρατήρησε ο κ.Κουρής.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ