Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λουκουμάδες με...κατάνυξη την παραμονή τ΄ Αγιού (φωτορεπορτάζ & video)

Αγιος Σπυρίδων
12 Δεκεμβρίου 2016 / 10:19

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε το απόγευμα της Κυριακής 11 Δεκεμβρίου 2016, ο Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος,

χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και με την παρουσία των Μητροπολιτών Ναζαρέτ Κυριακού, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμοθέου, Άρτας Καλλινίκου και του επιχώριου Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκταρίου. Στον Εσπερινό έψαλλε η Σχολή Εκκλησιαστικής  Μουσικής της Ι.Μ. Κερκύρας “ Ο Άγιος Αρσένιος “, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη Νικολάου Μακρόπουλου.

Μπροστά στο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, συνωστίστηκαν από νωρίς πιστοί, περιμένοντας στην ουρά για να ανάψουν ένα κερί και να κάνουν "το τάμα τους".
Κατάμεστο από πιστούς και το εσωτερικό του ναού, ακολουθώντας την παράδοση που θέλει τους Κερκυραίους την παραμονή της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα, να κάνουν "το βεγιόνι" (την ολονυχτία στην εκκλησία). 

Ο Μητροπολίτης Νεκτάριος, αφού καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους λοιπούς Ιεράρχες, τόνισε ότι «η αφθαρσία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, δείχνει την κοινή μας Ανάσταση και τη ζωή της αιωνιότητος και της κοινωνίας μετά του Τριαδικού Θεού. Ο Άγιος Σπυρίδων είναι ο πνευματικός πατέρας όλων των Κερκυραίων και ένας οικουμενικός Άγιος. Άνθρωποι από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, έρχονται και προσκυνούν το Ιερό Λείψανο». Όπως και σε άλλες σχετικές εκδηλώσεις, έτσι και χθες, έντονη ήταν η παρουσία του ρωσικού στοιχείου, ιεραρχών και πιστών.




Λουκουμάδες & γιορτινή ατμόσφαιρα

Πιο ζωντανό από ποτέ το έθιμο των λουκουμάδων στην Κέρκυρα, ακόμα και στα απομακρυσμένα από το κέντρο χωριά. Η γιορτή του Προσκοπείου συνδύασε τα έθιμα της 12ης Δεκεμβρίου με τα Χριστούγεννα που πλησιάζουν και συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από όλες τις ηλικίες.
Οι λουκουμάδες ή πιο σωστά, οι "τηγανίτες τ’ Αγιού", είναι  ένα ιδιαίτερο κομμάτι από την ελληνική παράδοση και τα ελληνικά έθιμα. Οι λουκουμάδες στην Κέρκυρα προέρχονται από ένα Βενετσιάνικο γλύκισμα που οι παλιοί Κερκυραίοι ονόμαζαν «τηγανίτες»

Σύμφωνα με την παράδοση, για να αντιμετωπιστεί η κούραση, η νύστα και η ταλαιπωρία της αγρύπνιας, οι ντόπιοι και οι επισκέπτες τρώνε λουκουμάδες. Το έθιμο αυτό τηρείται από την γιορτή του Aγίου Δημητρίου και αποκορύφωμα τις 11 του Δεκέμβρη, παραμονή της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες