Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μέσα στον Νοέμβριο δικάζεται η αίτηση ακύρωσης των οικοδομικών αδειών στον Ερημίτη

ΕΡΗΜΙΤΗΣ
02 Nov 2022 / 11:44
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Τις διαπραγματεύσεις με τους επαυλούχους γείτονες ώστε να περιορισθεί (σ.σ. ;) η επένδυση, παραδέχθηκε στην Καθημερινή ο ceo της NCH Capital. Τώρα δηλώνει ξανά πως θα ξεκινήσουν όπου νάναι τα έργα. Τσιμουδιά όμως για το επίμαχο δικαστήριο ενώπιον του ΣτΕ, που απειλεί να ανατρέψει τα πάντα. Σιγή ασυρμάτου και από την κυβέρνηση, που είχε σπεύσει σχεδόν σύσσωμη στην Κέρκυρα να δώσει πανηγυρικό χρώμα στην πρώτη, ελληνική μνημονιακή παραχώρηση/επένδυση!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η αλήθεια είναι πως φημολογούταν έντονα, προκαλώντας εντυπώσεις. Δεν επιβεβαιωνόταν όμως η μεταβίβαση του Ερημίτη από την ΝCH στους εύπορους γείτονες του. Η μετατροπή της παραχώρησης της έκτασης για τουριστική επένδυση σε κυριότητα ώστε να μπορεί να μεταβιβάζεται ως παραθεριστική κατοικία έδινε τη δυνατότητα στο fund να πουλήσει κι έτσι ενδεχομένως να πιάσει τιμή συμφερότερη από την προσδοκώμενη απόσβεση της τουριστικής επένδυσης. 

Τις διαπραγματεύσεις αυτές επιβεβαιώνει κείμενο της κατά κανόνα καλά ενημερωμένης για την υπόθεση, Καθημερινής, βγάζοντας έτσι το θέμα από θολή γραμμή των οριζόντων, των εικασιών.

Σύμφωνα με το θέμα του Νίκου Ρουσάνογλου (Καθημερινή, 29/10/2022): «Ενας λόγος, ίσως ο σημαντικότερος, που επέφερε καθυστέρηση στην έναρξη του έργου ήταν και οι συζητήσεις ανάμεσα στην NCH Capital και σε ομάδα ενδιαφερόμενων επενδυτών από τη γύρω περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς, όπως ο Νατ Ρόθτσαϊλντ, της ομώνυμης οικογένειας τραπεζιτών (αν και ο ίδιος δραστηριοποιείται κυρίως στις κατασκευές), ο Ρομπ Λούκας, διευθύνων εταίρος της CVC Partners, αλλά και ο Χένρι Χόλντερμαν, επικεφαλής της Reggeborgh Invest, που έχει πλέον τον έλεγχο του ομίλου Ελλάκτωρ.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν εκφράσει, άλλοι δημόσια κι άλλοι ιδιωτικά, την αντίδρασή τους στην προωθούμενη επένδυση της NCH Capital, έχοντας αποκτήσει ιδιωτικές βίλες στη γύρω περιοχή. 

Οπως επιβεβαιώνει ο κ. Σάντης, «στην NCH Capital δεν είμαστε δογματικοί. Αλλωστε λογοδοτούμε στους επενδυτές και στους μετόχους μας. Ετσι, το προηγούμενο διάστημα έγιναν συζητήσεις για το ενδεχόμενο πώλησης του έργου από την NCH Capital ή συμμετοχής των επιχειρηματιών αυτών σε αυτήν, ενδεχομένως διαφοροποιώντας και τον χαρακτήρα της, αξιοποιώντας π.χ. μικρότερο τμήμα της έκτασης ή περιορίζοντας τη δόμηση». Ωστόσο, τελικά οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν ευοδώθηκαν και πλέον η NCH Capital θα προχωρήσει αυτόνομα στην υλοποίηση της επένδυσης, με δεδομένο ότι έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες άδειες και δεν υπάρχει κάποιο άλλο εμπόδιο».

Στο ΣτΕ

Μπορεί η ΝCH να ανακοινώνει το πέρασμα στην κατασκευαστική φάση όμως αυτή προοπτική τελεί υπό την αίρεση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας στην αίτηση ακύρωσης από το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας κατά των οικοδομικών αδειών του Ερημίτη. Κάτι που δεν είπε στην Καθημερινή, ο κ. Σάντης. Η δικάσιμη έχει προσδιορισθεί στο Ε' Τμ. στις 23.11.2022 με εισηγητή τον Χ. Ντουχάνη και βοηθό τον Δ. Αντωνάτο. Αντίδικος του Δήμου είναι οι Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας ΑΕ, εταιρεία ειδικού σκοπού της NCH Capital.

Η απόφαση, εφόσον δεν αναβληθεί τώρα η συζήτηση, θα εκδοθεί ούτως ή άλλως μετά από μήνες. Εάν δικαιωθεί ο Δήμος, τότε ακυρώνονται οι οικοδομικές άδειες, στέλνοντας την υπόθεση στο «λάις». Τούτων δοθέντων κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι οι κατασκευές θα ξεκινήσουν υπό την αίρεση μιας τέτοιας πιθανότητας, που θα υποχρέωνε τους διαχειριστές του fund «να λογοδοτήσουν στους επενδυτές και μετόχους του», που θάλεγε κι ο κ. Σάντης. Ο ίδιος πάντως λέει τώρα, πως δεν έχει πια κανένα εμπόδιο!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.