Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για τη μεταφορά των μαθητών

Mεταφορά μαθητών
17 Nov 2022 / 09:33

Μ. Ανδριώτη: Πάνω από το 60% των δρομολογίων θα καλυφθούν. Αυξημένο το ενδιαφέρον από μεταφορείς

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην τελική φάση βρίσκεται ο διαγωνισμός του περασμένου Σεπτεμβρίου για το έργο της μεταφοράς των μαθητών, το οποίο ωστόσο αυτή τη στιγμή εκτελείται με παρατάσεις των συμβάσεων της περασμένης σχολικής χρονιάς έως ότου αναδειχθούν οι οριστικοί ανάδοχοι και το αργότερο πάντως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τη μεταφορά περίπου 3.000 μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κέρκυρας.

Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε μόλις στις 6 Σεπτεμβρίου λίγες δηλαδή μόνο ημέρες προτού ξεκινήσουν τα σχολεία, βρίσκεται στην τελική του φάση και όπως δήλωσε στην «Ε» η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Απασχόλησης Μελίτα Ανδριώτη, πάνω από το 60% των δρομολογίων θα καλυφθούν.

«Η Επιτροπή του Διαγωνισμού έχει ζητήσει από ορισμένους μεταφορείς να καταθέσουν περαιτέρω δικαιολογητικά εκεί όπου λείπουν. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση και θα σταλεί εν συνεχεία το πρακτικό στην Οικονομική Επιτροπή. Υπάρχουν αρκετοί που ενδιαφέρονται να πάρουν τα δρομολόγια των μαθητικών μεταφορών. Όσα πάντως βγουν άγονα θα επαναπροκηρυχθούν με την ίδια διαδικασία», τόνισε στην «Ε» η κ. Ανδριώτη επισημαίνοντας ότι διαγωνισμός, π/υ 3.414.410,93 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%) αφορά το σχολικό έτος 2022 – 2023 με χρόνο ολοκλήρωσης την 30η Ιουνίου.

Ακόμη ενάμιση μήνας

Ωστόσο ο χρόνος πιέζει. Η παράταση των συμβάσεων που δόθηκε με σχετική τροπολογία, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στη μεταφορά των μαθητών, λήγει το αργότερο σε ενάμιση μήνα από τώρα. Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς άνοιξαν χωρίς μαθητικά δρομολόγια, τα οποία τελικώς ξεκίνησαν να εκτελούνται σταδιακά μετά από δυο περίπου εβδομάδες μαθημάτων μέσω των παρατάσεων των συμβάσεων με τους παλιούς μεταφορείς.

Δημόσιος μεταφορέας

Το θέμα πάντως παρακολουθούν στενά και οι γονείς που δεν κρύβουν την αγωνία τους για το αν θα προκύψουν άγονα δρομολόγια με το άνοιγμα των φακέλων. «Ύπάρχει μια ανησυχία, όταν ανοίξουν οι φάκελοι, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι θα υπάρξουν άγονα δρομολόγια. Η θέση της Ένωσης Γονέων είναι να υπάρχει ένας δημόσιος μεταφορέας για τα μαθητικά δρομολόγια με προσωπικό και όχι να ακολουθείται η λύση των προκηρύξεων με τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι λύνεται οριστικά το ζήτημα», επισήμανε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Λεωνίδας Τράντος, προσθέτοντας ότι αν τελικά τα άγονα δρομολόγια μείνουν «ορφανά», η αποζημίωση που δίνεται από την ΠΙΝ στους γονείς για τη μεταφορά των παιδιών είναι πολύ χαμηλή και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ