Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μόνιμοι κάτοικοι: Για ποιο «δίκαιο» ωράριο μιλάει το Σωματείο Εστίασης Διασκέδασης Παλιάς Πόλης

Ωράριο
14 Δεκεμβρίου 2022 / 10:20

«Ο Δήμος έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί τους μόνιμους κατοίκους και τον χαρακτήρα της Παλιάς Πόλης από αυτούς που παρανομούν»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θα εξεταστεί αύριο, Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου το αίτημα  της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας, παράτασης του ωραρίου χρήσης μουσικής και μουσικών οργάνων, εντός των ορίων της χαρακτηρισμένης ως παλιάς Πόλης της Κέρκυρας. 

Για το θέμα έχει ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά δύο φορές το Τοπικό Συμβούλιο Πόλης, ενώ την περασμένη εβδομάδα, συζητήθηκε, όπως προβλέπεται, και στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας.

Τον τελικό λόγο θα έχει το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως είχε γίνει και σε αντίστοιχο αίτημα των επαγγελματιών το περασμένο καλοκαίρι.


Οι μόνιμοι κάτοικοι

Αναφορικά με την ανακοίνωση του «Σωματείου Επαγγελματιών Διασκέδασης & Εστίασης Π.Π. Κέρκυρας» για το ωράριο και το πρόβλημα της δυνατής μουσικής που παίζουν τα μπαρ, ειδικότερα στις προβλεπόμενες από το νόμο ώρες κοινής ησυχίας, το ΔΣ του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης Κέρκυρας όπωςκαικάθε λογικά σκεπτόμενος πολίτης , διαπιστώνει ότι: Το «Σωματείο Επαγγελματιών Διασκέδασης& Εστίασης Π.Π. Κέρκυρας»:

1. Αναγνωρίζει ότι υπάρχει ηχορύπανση, δηλώνει ότι είναι κατά της ηχορύπανσης και ενδιαφέρεται για τους μόνιμους κάτοικους που θέλουν να κοιμηθούν.

2. Δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για την ηχορύπανση που προκαλούν τα μέλη του, ούτε αισθάνεται ότι πρέπει να απολογηθεί γι’ αυτό.

3. Προτείνει παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και μπαρ σε βάρος των ωρών κοινής ησυχίας, παρότι δεν μπορεί να ελεγχθεί η ηχορύπανση ακόμα και στο περιορισμένο ωράριο που ισχύει σήμερα.

4. Αναφέρεται σε «δίκαιο ωράριο με κανόνες» και «απόλυτη νομιμότητα, ισονομία και ισότητα». Ξέχασε να εξηγήσει τι σημαίνει «δίκαιο ωράριο», ενώ όσον αφορά το δεύτερο, το «απολαύσαμε» τα τελευταία τριάντα χρόνια.

5. Συγχέει σκοπίμως τον περιορισμό της έντασης (80 db) της μουσικής μέσα στα καταστήματα κατά τις επιτρεπόμενες ώρες λειτουργίας, με τη συζήτηση για την αλλαγή του ωραρίου κοινής ησυχίας. Πρόκειται για δύο διαφορετικά ζητήματα.

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι το Σωματείο Επαγγελματιών Εστίασης & Διασκέδασης μόνον στα λόγια ενδιαφέρεται για τους κατοίκους, ενώ αδιαφορεί για την ηχορύπανση που προκαλούν τα μέλη του. Νίπτει τας χείρας και ζητάει από τρίτους να ελέγξουν τα μέλη του, ενώ έχει την ιταμότητα να ζητάει παράταση του ωραρίου, σαν να μην καταλαβαίνει ότι αυτό θα παρατείνει και την ηχορύπανση μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες.

Η Αστυνομική Διεύθυνση από τον Ιούνιο 2022 κατόρθωσε, μετά την αλλαγή στην τοπική ηγεσία, να εφαρμόσει τον νόμο για το ωράριο κοινής ησυχίας μέσα στη Παλιά Πόλη.
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι μόνιμοι κάτοικοι κατόρθωσαν να βρουν την ψυχική τους ηρεμία. Πρέπει λοιπόν όλοι, οι αρμόδιοι υπουργοί, οι τοπικοί βουλευτές, η Περιφερειακή Αρχή, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και κυρίως η Δήμαρχος να αποδεχτούν το εξής:

Μέσα στην Παλιά Πόλη αυτή, ένα από τα 17 μνημεία UNESCO της χώρας μας, με τα ιδιαίτερα πολεοδομικά χαρακτηριστικά, δεν είναι δυνατό να συνυπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι και κέντρα διασκέδασης ή ΚΥΕ που μετατρέπονται σε ελάχιστο χρόνο σε κέντρα διασκέδασης.

Το επιχείρημα ότι θα περιοριστεί η ηχορύπανση στο όριο των 80db της Αστυνομικής Διάταξης εντός του καταστήματος, ισχύει και πρέπει να εφαρμόζεται για τις υπόλοιπες ώρες του 24ώρου πέραν των ωρών κοινής ησυχίας. Το διεθνώς κατοχυρωμένο όπως και στη χώρα μας ωράριο κοινής ησυχίας είναι αδιαπραγμάτευτο.

Η κανονιστική του 2012 αυτό επισημαίνει ειδικότερα με το άρθρο 26. Σοφά το ΔΣ στις 2 Απρ.του 2012, προσέθεσε το άρθρο 26, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, μνημείο UNESCO. Ο Δήμος έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί τους μόνιμους κατοίκους και τον χαρακτήρα της Παλιάς Πόλης από αυτούς που παρανομούν. Μια ευνομούμενη πολιτεία θα έπρεπε αυτεπάγγελτα να ελέγχει αυτές τις μόνιμες παρανομίες, χωρίς να περιμένει από τους πολίτες να κάνουν μηνύσεις και καταγγελίες για να κάνει ότι οφείλει.

Το ΔΣ του Σ.Μ.Κ.Π.Π.Κ.