Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δένδιας: Δύο χρόνια από την ημέρα που η Ελλάδα μεγάλωσε τον εθνικό της χώρο

Νίκος Δένδιας
20 Ιανουαρίου 2023 / 11:37

«Ασκούμε τα δικαιώματά μας, με οδηγό πάντα την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου»

ΑΘΗΝΑ. Μήνυμα για τα δύο χρόνια επέκτασης των χωρικών υδάτων του Ιονίου, δημοσίευσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με ανάρτησή του στο twitter: «Χρόνια από την ημέρα που η Ελλάδα μεγάλωσε τον εθνικό της χώρο, με την κύρωση από τη Βουλή της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, που είχα την τιμή να εισηγηθώ. Ασκούμε τα δικαιώματά μας, με οδηγό πάντα την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου & του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».


284 βουλευτές

Στις 20 Ιανουαρίου 2021 ψηφίστηκε  από τη Βουλή με ευρύτατη  πλειοψηφία  το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια. Επί της αρχής του νομοσχεδίου υπέρ ψήφισαν 284 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25. Υπήρξαν και 16 «παρών» από τους βουλευτές του ΚΚΕ αλλά και τον Κ. Ζουράρι από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. Δένδιας: Μια ιστορική στιγμή

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει τότε «Μια ιστορική στιγμή για την Πατρίδα μας: Η Ελλάδα μεγαλώνει με την ψήφιση του νομοσχεδίου για επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων, μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Περαιτέρω, είχε επισημάνει πως με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο, διατηρούμε το αναφαίρετο δικαίωμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων και στις άλλες περιοχές της επικράτειας.